Als het je nog niet duidelijk was, zal ik het nog even herhalen: we zullen ook dit jaar weer zelf onze slingers moeten ophangen want van het leven buitenshuis zullen we niet echt blij worden helaas! Gelukkig is die slingers ophangen (ofja de tegenvariant met eten toch) nu net Ć©Ć©n van mijn specialiteiten. Of je dus met z’n twee binnen moet vieren of met een paar mensen buiten, deze bagel plank tovert spontaan een lach op je gezicht. En ik laat jullie uiteraard uitgebreid zien hoe ik zo’n plank in elkaar steek.
Het leuke aan deze bagel plank is dat je kan variƫren naar lieve lust. Probeer klassieke smaakcombinaties uit, of doe eens zot en mix and match eens een paar ingrediƫnten die je nog niet eerder samen proefde. Alles kan!
Kies de juiste ondergrond
Voor all-in-one indrukwekkende brunch plank gebruik ik een houten serveerplank, maar je kan evengoed een grote snijplank gebruiken. Heb je dat niet, of is die toch te klein? Haal dan wat kraftpapier in huis en snij hier een stuk af dat je in het midden van je tafel kan leggen. Gebruik twee of drie lagen om de sappen van het fruit en van eventuele warme onderdelen te kunnen opvangen.
Ik raad je eigenlijk sowieso aan om op onbewerkt hout ook een velletje kraftpapier of eventueel bakpapier te leggen. Zo ben je zeker dat er geen permanente vlekken op je plank komen. Ik heb serieus moeten schrobben om het sap van de aardbeien en de vetvlekken van de zalm er uit te krijgen nadien. Leer van mijn fouten, haha! ;)
De bagel basis
De sterren van deze indrukwekkende brunch plank zijn de heerlijke bagels uiteraard. Ze zijn de ideale basis voor elk belegje, met eindeloze smaakcombinaties. De Original en Sesame bagels van New York Bakery Co zijn hier ideaal voor. Ze zijn te koop bij Delhaize (Original) en Colruyt (Sesame).
Wist je trouwens dat bagels hun klassieke chewy textuur krijgen door het deeg eerst even te laten koken in een pot met kokend water om ze vervolgens verder af te bakken in een oven. Het resultaat? Een mooie glanzende en goudbruine bagel met een stevig buitenlaagje en een zacht binnenste.
Snij de bagels doormidden met een broodmes en toast ze even in een broodrooster of onder de grill van je oven. Leg ze in het midden van je feest plank, in een zigzag patroon voor het leukste effect.
Dips en spreads
Nadat je de bagels in het midden van de plank hebt gepositioneerd is het tijd voor allerhande toppings. Eerst maak ik plaats voor de dips en spreads die ik in kleine potjes willekeurig over de plank verdeel.
Waar ik aan denk om op mijn plank te zetten (deze lijst is zeker niet all inclusive):
- 3 X Roomkaas
- Klassieke naturel smaak/met kruiden
- Een homemade paprika variant door gevulde paprika’s (met geitenkaas, je kent ze wel uit de winkel) de mixen met wat roomkaas.
- Een homemade pesto variant door pesto te mengen met roomkaas.
- Boter (gewoon of met kruiden)
- Choco
- Speculaaspasta
- Pindakaas
- Confituur
- Honing
- Perenstroop
- Balsamico crĆØme
- …
Je eigen bagel kruidenmix
Ik maakte speciaal voor deze bagelplank ook een zelfgemaakte kruidenmix, gebaseerd op de Amerikaanse everything bagel spice. Een super smaakvolle kruidenmix die elke bagel naar een hoger niveautje tilt. Meng volgende kruiden in een potje en klaar is kees:
- 1 eetlepel maandzaad
- 2 eetlepels witte sesamzaadjes
- 2 eetlepels zwarte sesamzaadjes
- 1 eetlepel grof zeezout
- 1 theelepel look- en/of uipoeder
Fruit en groenten
Ook met groenten en fruit kan je naar hartelust experimenteren bij deze indrukwekkende brunch plank. Ik let er op dat ik verschillende kleuren uitkies voor op mijn plank, zodat die er extra kleurrijk en vrolijk uit ziet. Ik snij mijn groenten en fruit al in hapklare stukken. Zo kan je tijdens het eten gewoon beleggen en hoef je niet allemaal apart nog aan het snijden te gaan.
Groenten:
- Rode ui
- Komkommer
- Kerstomaatjes
- Avocado
- Radijsjes
- Rucola
- Baby spinazie
- Paprika
- Gegrilde asperges
- Andere gegrilde groenten
- …
Fruit:
- Frambozen
- Blauwe bessen
- Aardbeien
- (bloed)appelsien/mandarijntjes
- Kiwi
- Mango
- Vijgen
- Banaan*
- Appel*
- Peer*
- Gedroogd fruit
*Hou voor deze drie een plaatsje op de plank en leg ze er pas net voor serveren op. Anders verkleuren ze. Een scheutje citroensap kan ook helpen.
Vis, vlees en ei
Als laatste voeg ik ook graag nog wat vis, vlees en ei toe aan mijn indrukwekkende brunch plank. Deze leg ik er pas als allerlaatste op. Je kan zowel koude als warme dingen serveren. Wat je zelf lekker vindt. Ik dacht aan de volgende zaken:
- Gerookte zalm
- Krokant gebakken ontbijtspek
- Eitjes (roerei, gekookt, spiegelei)
- Reepjes kipfilet
- Makreel uit blik
- …
Combineer naar hartelust
Je bagel plank is nu compleet. Tijd om te eten dus! En hoe jij je bagel belegt kies je natuurlijk helemaal zelf. Hier alvast een paar van mijn favoriete en iets minder voor de hand liggende combinaties:
- Original bagel met choco, blauwe bessen, frambozen en aardbeien
- Sesame bagel met paprika roomkaas, radijsjes, avocado en zelfgemaakte bagel kruiden
- Original bagel met roomkaas natuur, gerookte zalm, komkommer, kiwi en rode ui
- Sesame bagel met pesto roomkaas, roerei, tomaat en dille
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer lunch recepten? Geen probleem,Ā Iāve got you!Ā OpĀ deĀ lunch paginaĀ vind je meer dan voldoende inspirerende recepten. Check ook zeker eens de pagina met hartige ontbijt recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met New York Bakery Company. Lees meer over betaalde samenwerkingen in mijn disclaimer.
Net de ‘everything bagel spice’ gemaakt. Superlekker! De volgende keer probeer ik zeker de suggesties eens. De bagel met smossalade staat ook al op m’n lijstje!
Ziet er waanzinnig lekker en leuk uit!
Dankje Eva!!
Leuk idee voor de paasbrunch!
Dankjewel Sofie!!
Ziet er geweldig uit. Dank je wel.
Merci voor je reactie Karin!