Snelle kabeljauw in de oven
Ben je nog op zoek naar een feestelijke manier om kabeljauw op tafel te zetten? Dan is deze kabeljauw in de oven met mosterd roomsaus en groentjes het perfecte recept voor jou! Dit recept kan je volledig op voorhand voorbereiden, de oven doet de rest. Dankzij een handvol ingrediƫnten creƫer je een ware smaakbom waar iedereen dol op zal zijn. Serveer met frietjes of romige puree, waar je maar zin in hebt.
Roomsaus in een handomdraai
Bij het bereiden van dit recept voor kabeljauw in de oven met mosterd roomsaus, komt de Belgische Inex slagroom 40% als een onmisbare held naar voren. Deze slagroom voegt een weelderige en zijdezachte textuur toe aan de mosterd roomsaus, wat het gerecht naar een hoger niveau tilt en de smaken in perfecte harmonie brengt. We voegen de slagroom rechtstreeks aan de ovenschotel toe, zo kan deze in de oven de smaken van de mosterd, groenten, look en rozemarijn langzaam opnemen. Het kan zijn dat de saus wat dikkig is, voeg dan een scheutje water toe en meng om de saus terug mooi te binden.
Deze kabeljauw in de oven kan je op voorhand klaarmaken. Hieronder zie je de stappen wanneer je welk onderdeel van deze kabeljauw uit de oven kan klaarmaken voor het beste resultaat Ć©n weinig stress tijdens je feestelijke avond.
Kies je liever een andere vissoort? Geen probleem! Roodbaars, wijting of koolvis zijn drie varianten die gelijkaardig bakken en heerlijk smaken.
Neem mosterd die je zelf lekker vindt, want dit zal de uiteindelijke smaak van de saus sterk mee bepalen. Neem Dijon als je fan bent van pittig, of graantjesmosterd als je echt een zachte mosterdsmaak wil. Ik nam gewone zachte mosterd en als niet-echt-liefhebber van mosterd was dit voor mij de perfecte toets zonder dat de mosterd overheerst.
Kabeljauw in de oven voorbereiden
1 dag op voorhand
- maak de topping van de vis klaar en bewaar in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur.
- Snij de groenten en bewaar in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Voeg een klein scheutje olijfolie toe. kruid nog niet af met peper en zout.
- Bereid de roomsaus met mosterd voor in een kommetje en bewaar afgedekt in de koelkast.
Max. 4 uur op voorhand
- Maak de saus klaar in de ovenschaal, voeg de groenten toe en kruid af met peper en zout.
- Beleg de vis met de topping en leg op de groenten. Dek de ovenschaal af met plasticfolie of aluminiumfolie en bewaar in de koelkast tot je klaar bent om de vis in de oven te zetten.
- Haal de ovenschotel 10 minuutjes voor het afbakken uit de koelkast zodat de vis al op kamertemperatuur kan komen.
Bewaren en aanpassingen
- Heb je restjes van de kabeljauw in de oven? Bewaar ze tot 2 dagen in de koelkast en warm ze op in de oven of microgolf. Het inviezen van deze schotel raad ik niet aan.
- Wintergroenten zoals wortel, pastinaak en pompoen passen ook heerlijk bij dit gerechtje, maar moeten wat langer in de oven. Snij ze fijn en doe ze al 20 minuten in de oven voordat je de vis en saus gaat toevoegen.
- Heb je gasten die glutenvrij moeten eten? Vervang dan het paneermeel door amandelschilfers.
- Wil je alles in ƩƩn ovenschaal maken? Neem dan wat krieltjes met schil, snij ze doormidden en rooster ze op voorhand al voor 20 minuten in de ovenschaal met peper en zout. Voeg dan de rest van de ingrediƫnten toe en bak zoals de instructies voorschrijven.
Ingrediƫnten
Voor de mosterd roomsaus:
- 200 ml Inex room 40%
- 1 eetlepel kappertjes
- 2 eetlepels mosterd Dijon of zachte, naar smaak
- 1 teentje look geplet en fijngehakt
- Een paar takjes verse rozemarijn
- 1 grote courgette of twee kleinere
- 250 g kerstomaatjes
Voor de vis:
- 4 stukken kabeljauwfilet
- 20 gram panko of paneermeel
- Zeste van 1 citroen
- 1 eetlepel verse rozemarijn fijngehakt
- 1 eetlepel 15 gram gesmolten boter
Om te serveren:
- Aardappelpuree
- Een paar citroenschijfjes
- Fijngehakte verse peterselie
Instructies
- Verwarm de oven op 220Ā°C (hetelucht).
Voor de mosterd roomsaus:
- Neem een grote ovenschaal. Voeg de room toe samen met de look, kappertjes en mosterd. Mix met een garde tot een egaal mengsel. Kruid met peper en zout.
- Snij de courgette door de lengte in vieren en snij plakken van ongeveer 1 centimeter breed. Halveer de kerstomaatjes. Voeg ze toe aan de roomsaus. Verdeel de takjes rozemarijn doorheen de groenten.
Voor de vis:
- Doe de panko in een kom samen met de zeste van de citroen, de fijngehakte rozemarijn en de gesmolten boter. Meng tot een egaal mengsel.
- Dep de vis droog met wat keukenpapier en kruid goed met peper en zout langs beide kanten.
- Leg de vis op de groentjes en de roomsaus en verdeel bovenop het panko mengsel.
- Bak in de oven voor 15-20 minuten afhankelijk van de dikte van je vis tot de saus bubbelt en de korst op de vis goudbruin is.
- Verwijder de rozemarijntakken, schep de saus even om en voeg eventueel een beetje water toe om de juiste dikte te krijgen. Serveer meteen met de puree en gehakte peterselie.
Geniet van deze romige kabeljauw uit de oven! Ben je nog op zoek naar meer recepten? Neem dan een kijkje op de kerstrecepten pagina waar je ze allemaal in een gemakkelijk overzichtje vindt. Op Instagram deel ik ook veel kerstinspiratie en korte recept video’s.
Deze blogpost voor kabeljauw in de oven kwam tot stand in samenwerking met Inex.
Een heerlijk en makkelijk recept, lust iedereen.
Erg fijn dat te horen Jenny!
Een heerlijk gerecht dat iedereen lust. Ik heb er ook wat wit van prei bijgedaan š
Mmm, goed idee Ingrid! Bedankt voor je reactie :-)