Oh boy, als je een bakmadam/bakman bent, dan wil je deze ontbijtrepen zeker op je lijst zetten. Niet alleen zijn ze een fijne afwisseling van je standaard ontbijtje, maar ze zijn ook nog eens ongelofelijk lekker, bevatten alleen maar natuurlijke ingrediƫnten & zijn super gemakkelijk om te maken. En het beste van al? Ze zijn gemaakt met lekker veel kiwi!
Ben jij een kiwi lover? Ik alvast wel! Zeker als ze wat gerijpt en lekker zoet geworden zijn, zoals de Zespri Sungold waar ik dit recept mee maakte. Zo fris & zoet tegelijk! Wie is er nog fan van deze “gele” variant op de traditionele kiwi? Voor dit recept maakte ik er een heerlijke confituur mee met maar drie ingrediĆ«nten en wauw: zo lekker! Heerlijk zoet en perfect van textuur. Ik heb meteen een dubbele portie gemaakt zodat ik hem ook nog door mijn yoghurt kon roeren of op mijn boterham kon smeren nadat ik deze repen gemaakt had.
Maak deze repen in het weekend en je hebt voor de hele week een gezond ontbijtje of zelfs een snack on the go. Bewaar ze in een afsluitbare doos/zakje in de koelkast voor 5 dagen. Als je er natuurlijk zo lang af kan blijven. Niets dan goeds in deze repen met als basis havermout (uiteraard haha), ahornsiroop & wat kokosolie. De perfecte kickstart voor je ochtend dus.
Ingrediƫnten
Voor de kiwiconfituur:
- 4 Zespri Sungold kiwi’s
- 2 el chiazaad*
- 2 el ahornsiroop als je een zoetebek bent
Voor de repen:
- 180 g havermoutvlokken
- 80 g kokosolie
- 75 g ahornsiroop
- 1 tl vanille
Instructies
Voor de confituur:
- Schil de kiwi’s en snij in grove stukken.
- Doe in een pannetje met een bodempje water en kook voor 10 minuten tot een zachte brei. Voeg eventueel ahornsiroop toe.
- Blend als je graag een confituur hebt zonder stukjes en voeg nadien de chiazaadjes toe. Roer goed door en zet voor minimaal 4 uur in de ijskast.
Voor de repen:
- Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
- Doe 100g van de havermout in een blender op potje en pureer met de staafmixer/blender tot fijn meel.
- Meng met de rest van de havermoutvlokken in een kom en doe er de ahornsiroop en vanille bij. Roer goed.
- Zet de kokosolie voor 30 seconden in de microgolf om hem vloeibaar te maken.
- Meng de olie met het mengsel.
- Bekleed een bakblik (ik nam een browniepan maar een grote cakevorm kan ook) met bakpapier en verdeel 3/4de van het havermoutmengsel over de bodem tot een platte koek. Druk stevig aan.
- Verdeel hierover de afgekoelde kiwiconfituur.
- Verdeel het overige havermoutmengsel over de confituur. Ik verkruimelde het deeg met mijn handen er over zodat je de confituur er nog door kon zien.
- Zet in de oven voor 30-35 minuten of tot de bovenkant goudbruin is.
- Laat volledig afkoelen alvorens aan te snijden.
Smakelijk!
Dit is een gesponsorde blogpost en werd geschreven in samenwerking met Zespri. Desalniettemin is alles wat geschreven staat een weerspiegeling van mijn mening en alleen mijn mening.
Ik ben zelf geen fan van boterhammen ’s morgens en maak dit regelmatig als alternatief. Heel lekker!
Hey Ellen, superfan van je receptjes! Ik heb ook je ontbijtboek. Ik lees gezond ontbijt, maar de hoeveelheid vet en suiker schrikken me toch wat af… Zou ik deze kunnen vervangen door iets anders of met mindere hoeveelheden?
Hoi Ine!
Fijn dat te horen. :)
Deze repen zijn heerlijk, maar ze verliezen veel textuur als je het vet gaat weglaten. De suiker zou je voor een deeltje kunnen weglaten of door wat zoetstof kunnen vervangen, maar het is belangrijk om genoeg vloeistof te hebben voor de binding aangezien er geen eieren of iets dergelijks inzitten als ‘lijm’.
Ik weet niet of je het havermouttaartje al gespot hebt, dat is een receptje zonder vet of toegevoegde suiker en ook erg lekker! Kan zeker ook met kiwi of een ander fruitje :) https://www.kokerellen.be/appel-kaneel-ontbijttaartje/
Veel liefs,
Ellen
Hey Ellen,
Dankjewel voor het snelle antwoord! Dat ga ik zeker eens proberen!!
Alvast bedankt!
Ik kocht zaterdag kiwi’s, terwijl we nog 4 gele kiwi’s hadden. Ideaal om de kiwirepen eens uit te proberen. Super geslaagd! Een lekkere en gezonde afwisseling. Zeker voor herhaling vatbaar!
Hallo! Deze zien er super lekker uit, maar ik heb geen kokosolie… Door wat kan ik dit best vervangen?
Met boter of margarine gaat het ook. :)
Merci, het is echt heel lekker!
Super fijn dat te horen!
Super receptje! Ik gebruik dat al best lang. Meestal verdubbel ik de hoeveelheden en maak ik ineens een groot brownieblik. Maar het is snel genoeg op allemaal. Ook leuk als er mensen komen brunchen ofzo.