Klassiek en beste brownie recept. Als ik geen inspiratie heb voor nieuwe recepten (it happens!) dan probeer ik terug te denken aan de basis van Kokerellen. Voor desserts zijn er volgende regels die ik in het achterhoofd hou – en dus ook voor deze klassieke brownies: Het recept moet gemakkelijk zijn, zo min mogelijk ingrediënten hebben, je moet er geen zotte keukentools voor gebruiken, je hebt geen crazy decoratie skills nodig én het kan bijna niet mislukken.
Als je mij volgt op Instagram, dan weet je echter dat dit klassiek brownie recept niet volledig vanzelf ging. Ik baseerde me op dit recept van Cupcake Jemma (baking queen!), maar had toch meerdere pogingen nodig om het perfect te krijgen! :) De eerste keer was het deeg namelijk véél te lopend (kei lekker, maar niet de bedoeling). De randen waren te doorbakken, de buitenste cirkel was perfect, maar het binnenste was een soepje (letterlijk en figuurlijk). Niet ideaal dus.
Fool proof tips voor dit brownie recept
Gelukkig lukte het me nadien wel om dit brownie recept perfect te krijgen. De oorzaak? Ik had de eerste keer te veel deeg in mijn (kleine)bakvorm gedaan. Gebruik voor dit recept dus ook een bakvorm van 18x18cm! Bij deze hoef je dus zeker en vast geen schrik te hebben voor een mislukking, want ik ben er zeker van dat als je je aan de instructies houdt en de juiste bakvorm gebruikt (of anders de baktijd aanpast) je brownies er overheerlijk en fudgy uitkomen. Het best bak je deze brownies in een metalen of aluminum bakvorm. Blijf weg van glas en ook gietijzer geeft andere resultaten aan je baksels.
Tot slot is dit net zoals de meeste recepten op mijn blog een startersrecept waarmee je zelf aan de slag kan gaan. Dol op noten? Voeg ze toe! Fan van witte of melkchocolade? Draai wat door het beslag! Je kan het zo gek nog niet bedenken. Maar één ding is zeker: deze brownies zijn klassiekers. Een recept dat je waarschijnlijk nog vaak zal maken. Ik moet dringend eens wat leuke variaties bedenken op dit klassiek brownie recept.
Ondertussen kan ik je misschien wel blij maken met deze recepten:
Ingrediënten
- 160 g boter
- 160 g pure chocolade
- 230 g witte suiker
- 4 eieren
- 100 g tarwebloem
Optioneel: gesmolten chocolade, gehakte chocolade (melk, puur, wit), gehakte noten, gedroogd fruit, …
Instructies
- Hak de pure chocolade fijn (hou eventueel een beetje apart voor de bovenkanen doe samen met de boter in een hittebestendige kom. Smelt de boter en chocolade in de microgolf met intervallen van 20 seconden (roer telkens na elke ronde).
- Verwarm nu de oven voor op 180°C.
- Doe de suiker en eieren samen in een kom en mix tot het geheel wat lichter wordt (best met een elektrische mixer, of toch voor een paar minuten met de hand).
- Voeg dan de gesmolten chocolade en boter toe die nu lichtjes afgekoeld zijn. Meng goed.
- Schep tot slot de bloem onder onder, idealiter met een spatel zodat je het deeg niet te veel mengt.
- Bekleed je vierkante bakvorm (18 cm op 18 cm is de mijne) met bakpapier en schep het deeg erin. Verdeel eventuele toppings over het deeg.
- Bak in de oven voor 30-35 minuten. Als je je brownies graag nog heel rijk en zo wat gesmolten hebt, kijk dan na 27 minuten al of ze klaar zijn. Er mag nog een beetje plakkerig deeg aan je mes blijven plakken, maar het mag niet lopend zijn.
- Laat de brownies volledig afkoelen alvorens aan te snijden. Heb je ze graag extra fudgy, bewaar ze dan in de koelkast.
Smakelijk en geniet van dit klassiek brownie recept! Liefs, Ellen
Kan je maar geen genoeg krijgen van chocolade? Maak dan ook zeker eens deze blondies (witte chocolade brownies), chocoladecake met banaan of liever voor 1 persoon: deze chocoladecake in een mok!
Beste brownies ooit!!!!
De titel van dit recept is er boenk op! Echt de beste brownie en dit recept lukt altijd.
Toprecept!
Hey Ellen!
Al meermaals gemaakt en echt super lekker!
Vraagje: het deeg kan wellicht de dag ervoor gemaakt worden en in de frigo bewaard worden he ? Mag het daarna direct in de oven of best op kamertemperatuur laten komen?
Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar een minuutje of twee langer in de oven moet wel lukken denk ik! :) Stuur gerust hoe het ging ;)
Groetjes,
Ellen
Hoi Ellen,
Ist voor hetelucht 180gr? Of zet ik m dan lager?
Groetjes Wendy
Hoi Wendy,
Ik gebruik altijd hetelucht tenzij anders aangegeven. :)
Groetjes,
Ellen