Asperges zijn weer in seizoen. Dat vieren we graag! Deze lauwe salade met gebakken krieltjes, zalig zachte witte asperges en een gekookt eitje is perfect als volwaardige lunch of een licht avondmaal. Ik serveer het met wat van mijn favoriete groenten van het moment en een heerlijke honingmosterd dressing. Dat smaakt altijd, toch?
Een heerlijke salade met lokale ingrediƫnten
Lokaal kopen en lokaal eten is iets wat vroeger vanzelfsprekend was, maar waar we nu extra aandacht op moeten vestigen. Producten worden het jaar rond van over de hele wereld aangevoerd om non stop voorraad te hebben in de winkel. Maar je ziet dat in de prijs, smaak en het is gewoon weg niet goed voor het milieu. Lokaal kopen is dus nog steeds super belangrijk, voor de smaak, je portemonnee en de lokale economie. Lekker van bij ons doopte daarom de maand mei om tot ‘Maand van de lokale voeding’, dus ik deel graag met jullie wat extra inspiratie. Psst, op hun website vind je ook een enorme databank aan recepten met lokale ingrediĆ«nten.
Met deze salade sprokkelde ik vanuit de buurt zoveel mogelijk heerlijke lokale producten met als resultaat deze salade met asperges en krieltjes. Ik gebruikte de Belgische klassieker en trots ‘Asperges Ć la Flamande’ als inspiratie, maar ging voor een lichtere variant met minstens evenveel smaak. We bakken de krieltjes krokant in de oven, serveren ze met beetgaar gekookte asperges, een gekookt en fijngesneden eitje, komkommer, radijsjes en waterkers. Allemaal van Belgische bodem, in seizoen en super lekker! Ik serveer deze salade met asperges met een klassieke honing en mosterd dressing in plaats van een klont boter (haha, ik overdrijf een beetje) voor een super smaakvol gerecht.
Ingrediƫnten
- 800 g krieltjes
- 1 kg asperges
- 4 eieren
- 1 bosje waterkers
- 1 komkommer
- 4 radijsjes
Voor de mosterddressing
- 1 eetlepel (milde) mosterd
- 1 eetlepel honing
- 6 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels wijnazijn/citroensap
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220Ā°C. Was de krieltjes en laat goed uitlekken.
- Snij ze doormidden en leg ze op een bakplaat. Verdeel er een scheutje olijfolie over. Kruid met peper en zout en eventueel nog extra kruiden naar keuze.
- Zet in de oven voor 30-45 minuten afhankelijk van de grootte van jouw krieltjes. Proef met een vork om te testen.
- Breng ondertussen een ruime pot water aan de kook.
- Schil de asperges en snij de taaien onderkanten weg.
- Kook de asperges gaar, afhankelijk van de dikte kan dit zo'n 8-12 minuten duren. Verwijder de asperges maar laat het water koken.
- Voeg de eitjes toe en kook voor 10 minuten. Giet de eitjes af en spoel meteen onder koud water om het kookproces te stoppen. Laat eerst even afkoelen voor je ze pelt.
- Snij de komkommer in fijne stukjes, rasp de radijsjes met een dunschiller in fijne rondjes.
- Serveer de gebakken krieltjes met de asperges, ei, komkommer, radijsjes en de waterkers.
- Maak de dressing: combineer alle ingrediƫnten in een kommetje en kruid royaal met peper en zout. Klop tot een egale dressing en serveer bij de salade.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
Eet smakelijk! X Ellen
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Nog op zoek naar meer avondrecepten? Geen probleem, Iāve got you! Op hoofdgerechten-pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Lekker van bij ons. Voor meer informatie over samenwerkingen, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.
Ga ik morgen eens proberen ziet er weer heerlijk uit!
Zalig zomers en fris receptje!
Lekker receptje met asperges in de hoofdrol. De combinatie met de waterkers, komkommer en radijs maakt het gerecht lekker fris