Surimi salade. Dit gerecht is voor mij pure nostalgie. Mijn bomma maakte namelijk de allerlekkerste verse surimi salade voor elk groot (of klein) familiefeest. De herinnering aan een vers afgesneden stukje stokbrood met een halve kilo surimi salade erop zal ik dan ook niet snel vergeten. Het was pas toen ik veel ouder werd dat ik besefte dat het 1) helemaal niet moeilijk is om zelf je eigen surimi salade te maken en 2) dat er toch ook echt wel héél veel mayonaise in zat. ;) Maar met een paar simpele trucjes maak je je eigen surimi salade een stuk gezonder dan de variant uit de winkel.
Een slaatje voor op de boterham zelf maken, zo simpel!
Ondertussen heb ik best al wat ‘slaatjes’ voor op de boterham op Kokerellen verzameld. Zo heb ik een zelfgemaakt pita salade, kip hawai salade, avocado & eisalade, tonijnsalade en zelfs een no-mayo preisalade. Genoeg opties me dunkt, maar jullie werden allemaal laaiend enthousiast toen ik een preview van mijn surimi lunch deelde op Instagram. Die push had ik nodig om het receptje uit te schrijven en te fotograferen!
Het voornaamste aan een boterham salade is dat er meestal heel veel mayonaise aan toegevoegd is en er weinig voedingswaarde in zit. Dat verhelpen we door de zelfgemaakte versie al een heel stuk! Daarnaast kijken we vooral naar de dressing. Die maken we lichter door de helft (of meer als dat voor jou qua smaak in orde is) door platte kaas te vervangen. Je kan zelf kiezen of je mager, halfvol of vol gebruikt. Ik zou niet voor yoghurt gaan, want die textuur is te lopend. Griekse yoghurt kan dan weer wel.
Om de salade toch heerlijk te doen smaken is het vooral belangrijk dat je voldoende kruiden toevoegt. Wees dus niet zuinig met peper en zout. Daarnaast smaken verse kruiden altijd heerlijk in zo’n frisse surimi salade. Mijn favorieten? Fijngehakte verse peterselie, dille of bieslook.
Lekkere toevoegingen
Daarnaast kan je je surimi salade nog verder boosten door allerlei leuke toevoegingen, ik denk maar aan:
- Een theelepeltje currypoeder
- een handjevol fijngehakte walnoten
- fijngesneden augurkjes
- zilveruitjes of kappertjes
- een fijngesnipperd appeltje
- wat rozijntjes
- …
Ik beleg mijn boterham graag met véél surimi salade, aangevuld met wat waterkers, veldsla of rucola. Een gesneden tomaatje en wat komkommer misstaan ook zeker niet. Aan jou de keuze!
Ingrediënten
- 4 eieren
- 100 gram surimi*
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 grote eetlepel (magere) platte kaas
- verse kruiden, optioneel
Instructies
- Breng water aan de kook en kook de eieren voor 11 minuten.
- Giet ze af en zet ze meteen in een kommetje met koud water. Zo komen ze snel op kamertemperatuur en garen ze niet verder. Pel ze pas als ze volledig afgekoeld zijn.
- Maak je de surimi salade met de hand, prak de eieren dan met een vork en doe hetzelfde met de surimi. Ik snij die in kleine stukjes en prak dan verder met de vork. Meng samen in een grote kom en voeg de mayonaise en platte kaas toe.
- Kruid goed met peper en zout. Heb je nog verse kruiden liggen, hak er dan zeker wat fijn en voeg ze bij de surimi salade.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer salade recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de lunch pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Heel lekker en makkelijk te maken, bedankt voor je recept.
Met plezier Alice!
Lekker simpel en altijd smakelijk op de boterham
Lekker! Weer iets om de collega’s jaloers mee te maken ;)
Hoelang zou dit goed blijven in de frigo?
Groetjes
Hoi Marlies,
Volgens mij tot 4 dagen!
Smakelijk ;)
Simpel en oh zo lekker!
Dag Ellen, wij maken onze ‘krabsla’ ook op die manier maar gebruiken 2 eetlepels Griekse yoghurt 0% in plaats van plattekaas op een verhouding van 1 eetlepel echte mayonaise. En dan flink wat verse peterselie en bieslook erbij. Proeft lekker vettig maar is inderdaad toch een slank alternatief. Heerlijk.