Deze linzensalade met gegrilde aubergine is een TOPPER! Perfect om als lunch mee te nemen, als brunch recept of als bijgerecht bij een zwaardere maaltijd of een stukje vlees. Bovendien vraagt deze salade niet veel werk. Je moet enkel de aubergine roosteren, maar voor de rest is het gewoon een kwestie van samenstellen.
Een salade, zoals ook deze linzensalade met gegrilde aubergine, moet voor mij aan een aantal eisen voldoen om een lekkere salade te worden. Deze regels zorgen er (bijna altijd) voor dat je salade heerlijk smaakt.
- Je hebt textuur nodig: Zorg dus niet alleen voor zachte texturen, maar probeer hier variatie in te brengen. Zo gebruik ik een mix van sla en gegrilde aubergine, zongedroogde tomaat (zacht), met krokante pompoenpitjes en stevige linzen.
- Een combinatie van hartig en zoet: Zorg dat je salade altijd een zoet toetsje heeft. Dit kan in de vorm van een zoetige dressing (bv. honing toevoegen), maar ook dankzij wat fijngesneden fruit of gedroogd fruit. Ik gebruik hier wat geweekte rozijntjes.
- Kruid! De eenvoudigste dressing die je kan maken is olijfolie + een zuur (bijvoorbeeld wat wittewijn azijn of het sap van een citroen). Vergeet ook zeker niet kruiden toe te voegen. Ik gebruik hier verse kruiden, maar ook een goede dosis peper en zout. Zo komen alle smaken veel beter tot z’n recht.
Ben je niet zo’n fan van gegrilde aubergine? Gebruik dan gerust een andere groente naar keuze, zoals courgette, pompoen, zoete aardappel, broccoli of pastinaak. Smaken allemaal héérlijk in deze salade. Op zoek naar nog meer receptjes met linzen? Wat dacht je van een heerlijke tabouleh met linzen, een heerlijk curry receptje of een hartverwarmende linzensoep?
Ingrediënten
- 1 blik groene linzen
- 10 half gedroogde tomaatjes op olie
- 1 rode ui
- 2 aubergines
- een handjevol rozijntjes
- een handjevol pompoenpitten
- 1 eetlepel rodewijnazijn (witte kan ook)
Voor het reserveren: fijngehakte peterselie, wat verse sla (ik nam een mengeling van rucola en veldsla)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snij de rode ui in fijne halve ringetjes. Doe samen met de rozijntjes in een kommetje en voeg de rodewijnazijn toe om ze te laten weken. Laat ze staan tijdens de baktijd van de aubergine.
- Snij de aubergines in blokjes van 1 bij 1 centimeter. Doe ze in een kom en kruid ze goed met peper en zout. Verdeel er 1 eetlepel over van de olie van de tomaatjes. Meng goed. Doe op een ovenschaal en bak in de oven voor ongeveer 15 minuten tot ze helemaal gaar en zacht zijn.
- Spoel de linzen af onder koud water en doe in een kom met de zongedroogde tomaatjes. Doe er de geweekte rozijntjes en ui bij alsook de pompoenpitten. Schep goed door. Voeg dan de aubergines toe en een eetlepel van de olie van de tomaatjes.
- Kruid het geheel met peper en zout en eventueel fijngesneden peterselie. Serveer op een bedje van sla voor mooie presentatie.
Smakelijk!