Oh boy, dit is een knaller jongens! Wie mij al een tijdje volgt, weet dat ik me een paar maanden geleden waagde aan een ware Maltesertaart om het éénjarig bestaan van mijn blog te vieren. Zo’n taart is natuurlijk leuk, maar ik ga er niet over liegen. Ik heb een héle avond in de keuken gestaan. Maar hij was zo lekker, dat ik op NYE hem eigenlijk opnieuw wilde serveren dus ik bedacht een oplossing: Malteser cupcakes!
Het recept voor deze cupcakes geeft de meest lekkere, zachte en decadente chocoladecake die je je maar kan voorstellen. En het gekste van allemaal, je hebt er niet eens chocolade voor nodig. Toen ik het proefde kon ik zelf ook bijna niet geloven dat dit enkel en alleen met cacao gemaakt was. En dat is nog niet het beste nieuws. Het hele beslag kan in één kom gemaakt worden en we gebruiken olie in plaats van boter. Hierdoor wordt de cake zo ongelofelijk zacht en smeuïg dat ze perfect een dag op voorhand gemaakt kunnen worden. Dan zijn ze zelfs nog lekkerder! Perfect dus als je wil preppen voor een feestje. Over het dessert hoef je je dan de dag zelf al zeker en vast geen zorgen meer maken.
Maar natuurlijk gaan we verder en koos ik ook voor de chocoladefrosting en topping van Maltesers. Ik hield het nu ietsje meer bescheiden ten opzichte van de cake (2 volle XXL pakken van Maltesers had ik toen nodig, haha), maar je kan deze cakejes natuurlijk decoreren met wat je maar wil. Stukjes Mars, Rolo, kokosschilfers, you name it. Maar met de Maltesers maak je zeker en vast elke gast blij.
Heb je een cupcakepan? Prima, dan kan je er zeker 24 bakken met dit recept in ongeveer 17-20 minuten. Heb je dat nou niet en wil je er een grote taart van maken? Neem dan twee ronde springvormen en verdeel het deeg. Zet ze allebei voor 25 minuten in de oven and they are good to go. Ik had ook een mini cupcake pan (heel erg cute!) en dat kan ook prima! Zo’n 10 minuutjes in de oven en deze baby’s zijn klaar om verorberd te worden.
Ingrediënten
Voor de cupcakes
- 250 gram zelfrijzende bloem
- 400 gram suiker
- 75 gram ongezoete cacao
- 120 ml neutrale olie zonnebloem, maïs, …
- 250 ml melk
- 250 ml warm water of koffie*
- 2 eieren losgeklopt
Frosting:
- 200 g pure chocolade
- 200 g boter op kamertemperatuur
- 250 g poedersuiker
- veel Maltesers! :)
Instructies
Voor de chocoladecakejes:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Neem een grote kom en zeef er de bloem, suiker en cacao in (hoeft niet per se, maar maakt de cake extra luchtig).
- Roer goed door met een garde zodat alles gemengd is en maak een kuiltje in het midden.
- Doe in het kuiltje de olie, melk en warm water en de twee eieren. Meng alles goed door. Het deeg zal lopend zijn.
- Giet het deeg in de cupcakevormpjes en zet voor +-20 minuten in de oven.
- Laat afkoelen terwijl je de frosting maakt.
Voor de frosting:
- Breek de chocolade in kleine stukjes en zet voor 30 seconden in de microgolf. Roer door elkaar en zet opnieuw voor 30 seconden in de microgolf tot de chocolade gesmolten is.
- Doe de boter en de poedersuiker in een grote kom en zet onder elkaar met een mixer tot goed gemengd. Voeg de gesmolten chocolade (die nu wat afgekoeld is) toe tot een gladde smeuïge massa.
Afwerking:
- Verdeel de frosting over de cupcakes en werk af met de Maltesers.
* Je proeft de koffie niet in het finale product, maar dit geeft de chocoladesmaak een extra boost! Een aanrader dus als je koffie in huis hebt. ;)
Smakelijk!
Ga jij dit recept uitproberen? Het is écht veel gemakkelijker dan het er uit ziet! Vergeet me geen berichtje te sturen, een comment te plaatsen of me te taggen op Instagram met de #kokerellen! Ik vind het super leuk om jullie reacties en recreaties te zien. :)
Het valt me op dat er geen maltesers in het beslag gaan. Zou dat een probleem zijn als je dat doet? Want komt je topping ook terug in je cakeje.
Hi Nancy! Nee hoor, dat kan prima. Bijvoorbeeld eentje in het midden van elke cupcake of wat een paar maltesers verkruimelen en onder het deeg mengen. Kan beide! :)
Liefs,
Ellen
Ziet er heerlijk uit. Kan ik ze zonder frosting ook invriezen?
Of heel makkelijk het recept halveren? Ik vind 24 cupcakes beetje veel.
Hi Nancy,
Halveren is geen enkel probleem. Invriezen ook niet lijkt me! :)
Liefs,
Ellen
Mennn! Dit ziet er heerlijk uit! :D Het is dat ik mijn toetsenbord droog wil houden, maar gewoon haast kwijlend achter mijn scherm! ;)
ahahaha! :)