Ik ben dol op groenten. In een salade, stoofpotje of soep, ik lust het allemaal! Maar af en toe heb je zo gewoon eens trek in iets anders. Gewoon eens een andere manier van klaarmaken. Daarom probeerde ik eens een vegetarische variant op het klassieke vleesbrood te maken, met dit receptje als resultaat!
Dit groentenbrood is eigenlijk ontzettend gemakkelijk te maken! Je hoeft alleen je groenten fijn te snijden (of te kopen). Ik koos voor een mengeling van ui, aubergine en paprika’s, maar heb jij nog een zak ratatouille-groenten in de diepvriezer zitten, dan kan je die evengoed gebruiken! Het belangrijkste is dat de stukjes klein zijn zodat het brood later niet uit elkaar valt als je het gaat snijden.
En voor wie denkt dat er vlees gemist zal worden, aan smaak heeft dit brood geen gebrek. Heerlijke Italiaanse kruiden geven dit brood een zuiders tintje. Voeg eventueel wat extra olijven of pijnboompitjes toe aan de bovenkant voor een extra krokantje als je daar van houdt. Serveer het warm met een slaatje of wat brood (snij dan best in het bakblik), of koud. Zeker even lekker!
Ingrediƫnten
- 1 ui
- 1 aubergine
- 3 paprika’s 1x elke kleur
- 8 zongedroogde tomaten
- 8 zwarte olijven
- 100 g volkoren zelfrijzende bloem
- 1 el Italiaanse kruiden
- 3 eieren
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
- Snij de ui, aubergine & paprika’s in kleine stukjes en bak ze voor ongeveer 5-7minuten in een pan op het vuur tot ze zacht zijn. Voeg de laatste minuut de kruiden toe en kruidt af met peper en zout. Let op, probeer de groenten te bakken zonder deksel, anders worden ze te vochtig.
- Snij de zongedroogde tomaten en olijven in stukjes en voeg bij het groentenmengsel. Laat wat afkoelen.
- Doe de eieren in een grote kom en kluts ze goed door elkaar. Voeg de bloem toe en meng tot het mengsel 1 geheel is, niet langer. Voeg ook de groenten toe en mix door elkaar.
- Bekleed een bakblik met een velletje bakpapier en olie alle kanten goed in. Doe het mengsel in het blik en bak in het midden van de oven voor ongeveer 30-35 minuten of tot een tandenstoker er schoon uit komt.
- Laat tien minuutjes afkoelen alvorens je het brood aansnijdt.
Smakelijk!
Hey Ellen,
Hoe maak ik dit gerechtje glutenvrij?
Kan ik gewoon speltmeel gebruiken of dien ik hier dan nog iets aan toe te voegen om het te laten rijzen…?
Hoi Lise,
Sorry voor de vertraging. Ik was met zwangerschapsverlof. :)
Speltmeel is zeker een optie, de smaak gaat wel ietsje anders zijn. Ik zou 1 theelepel bakpoeder toevoegen voor wat extra luchtigheid.
Groetjes
Ellen
Wauw ziet er echt leuk uit, komt zeker op mijn to do lijstje! : )
Dank je wel lieverd! :D
Ziet er heerlijk uit! Ik ben dol op zelfgebakken brood en dit lijkt me een super leuk recept om eens te maken
Laat me zeker weten wat je er van vindt! :)
Mjammie, ziet er heerlijk uit, dat ga ik zeker eens maken!
Dank je wel Sara! Ik vind het echt een aanrader, you will love it :)