Mexicaanse rijstschotel. Hou ik van Mexicaans geïnspireerd eten? Jep! Haha, als je door mijn recepten snuffelt, zal het je al opgevallen zijn. I love bonen, salsa, nacho’s, en de geweldige chili kruiden die je in Mexicaanse recepten gebruikt. Hoewel mijn versies uiteraard erg vereenvoudigd en ‘Europees’ aanvoelen, heb ik toch het gevoel dat ik een héél klein beetje op reis ben naar Midden-Amerika.
Deze ovenschotel schreeuwt echt comfort food, op de beste manier mogelijk. Zo zitten er een heleboel bonen, maïs en groenten onder de vorm van een salsa verstopt in de rijst, hebben we bovenop kruidig (veggie) gehakt en het beste van al natuurlijk een heerlijk laagje gesmolten cheddar kaas bovenop.
Voorbereiding
Deze ovenschotel kan je ruim op voorhand preppen. Zoals je in de instructies onderaan kan lezen, koken we rijst, bakken we het gehakt en mengen we dan alle ingrediënten samen in een ovenschaal. Wil je vliegensvlug aan tafel zitten? Doe dan volgende stappen al op voorhand:
- Kook de rijst gaar
- Bak het gehakt met de chili kruiden
- Spoel de bonen en maïs
Het enige wat je op het moment zelf nog te doen hebt is het mengen van de ingrediënten met de salsa, kaas toevoegen en de schotel in de oven zetten. Ik zou gaan voor 5-10 minuten extra oventijd, zodat alle ingrediënten opnieuw goed kunnen doorwarmen. Ik raad niet aan om de salsa op voorhand onder de rijst te mengen. De rijst zal er wat slap van worden en veel van het vocht opnemen waardoor de rijstschotel wat aan de droge kant zal zijn.
Ik maakte deze schotel met iets andere verhoudingen dus we hebben er drie dagen van gegeten (haha! food blogger life) maar ook op dag drie was deze Mexicaanse rijstschotel nog steeds heerlijk. Ik koos er voor om wat wraps op te warmen en we gebruikten de rijst als een simpele burrito vulling. Ideaal om toch wat meer variatie aan je maaltijden te geven.
Vlees of veggie, aan jou de keuze
Voor dit recept gebruikte ik mijn klassieke techniek voor veggie gehakt, maar als je liever vlees gebruikt kan dat perfect! Zowel kipgehakt als rundsgehakt zijn heerlijk in dit recept. Geen fan van gehakt? Dan kan je ook een kipfilet bakken en in stukjes snijden als alternatief. Kipfilet met chili mix kruiden bakken is trouwens een echte aanrader. :)
Ingrediënten
- 150 gram witte rijst ik nam basmati
- 1 blik zwarte bonen 400g
- 1 blik mais 300g
- 250 gram (veggie) gehakt
- 2 eetlepels chili kruiden mix
- 350g gram tomatensalsa
- 80 gram gemalen cheddar
Toppings (naar keuze)
- 100 gram kerstomaatjes
- 1 avocado
- zure room
- nacho chips
- een handjevol verse peterselie/koriander
Instructies
- Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
- Voor het gehakt: Bak het rul en voeg na 3-4 minuten de chilikruiden mix toe. Kruid met peper en zout. Bak tot het gehakt helemaal gaar is als je vlees gebruikt.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Spoel de bonen en maïs goed af en laat uitlekken.
- Meng de rijst samen met de salsa, bonen en maïs. Schep in een ovenschaal en verdeel er het gehakt en de cheddar over.
- Zet de ovenschaal in de oven voor 10 minuten tot de kaas goudbruin is.
- Serveer meteen met je favoriete toppings. Ik snij schijfjes van mijn avocado en de kerstomaatjes in vieren om bovenop de ovenschotel te leggen.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer avond recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de dinner pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Hier thuis is iedereen fan van dit recept!
Hmmmm echt super lekker en zo snel gemaakt!
Mijn nieuw favoriet gerechtje van je!
I
Na een dag als vandaag, wilde ik gewoon comfort food eten. Toevallig kwam ik op instagram jou post tegen en ik heb direct gecommit ;) Snel na het werk naar de winkel, koken en opeten… maakte die baaldag toch nog goed ;) Dankjewel! P.S : de nacho’s vonden wij een goede additie aan het gerecht, geeft wat extra textuur :)
Dit recept kwam op het perfecte moment, na een tegenvallende Mexicaanse take-away de dag ervoor.
Ik heb wel wat meer salsa gebruikt, maar ik heb ook vegetarisch gehakt gebruikt, wat sowieso al wat droger is.
Dankjewel, dit was 1000 keer beter dan mijn take-away van een restaurant!
Hallo Ellen, dat ziet er weer superlekker uit! Dankzij jou heb ik ook het vegetarische gehakt leren kennen waarmee ik jouw heerlijke burritos maak. Ik had een vraagje welke tomatensalsa je gebruikt en welke chili mix want beiden ken ik niet. Heel erg bedankt voor de inspiratie, ik kijk er wekelijks naar uit! Groetjes Ann
Dankjewel Ann! Heel leuk om te horen! :)
Ik gebruik meestal een huismerk salsa, van eender welke supermarkt. Ik kijk vooral naar de ingrediënten. Liefst zo eenvoudig mogelijk. Ik nam voor dit recept deze: https://www.ah.be/producten/product/wi417517/santa-maria-salsa-mild
Voor de chili mix kruiden kan je bij je supermarkt meestal een ‘Mexicaanse sectie’ waar allerlei zakjes staan. Ik neem meestal iets anders, omdat ik graag afwissel maar kijk vooral naar wat je lekker vindt op bv. spicyness en ingrediënten! Hierbij een overzichtje van bv. Albert Heijn: https://www.ah.be/producten/pasta-rijst-en-wereldkeuken/mexicaanse-keuken/mexicaanse-mix
Alvast smakelijk ;)
Groetjes,
Ellen
Super, dank je wel!