Kruiden, je kan er nooit genoeg hebben! Maar toch zijn niet alle kruiden of kruidenmengsels even populair of worden ze bij mij niet allemaal even vaak gebruikt. Daarom deel ik vandaag met jullie mijn 5 meest essentiĆ«le kruiden (& specerijen, ik begrijp het verschil niet echt..), die – mocht je maar plaats hebben voor 5 kruiden in je keuken – ik iedereen kan aanraden!
1. Chilikruiden
Geen verrassing hier! Mijn verslaving voor Mexicaans eten neemt nogal grote proporties aan dus chilikruiden vliegen bij mij wekelijks de pan wel in. Deze chilikruiden zijn niet de pikante gemalen chilivlokken, maar een mengeling van allerlei kruiden die in de Zuid-Amerikaanse keuken vaak gebruikt worden zoals komijn, paprikapoeder, lookpoeder, oregano, …
Receptjes met chilikruiden: Gevulde zoete aardappel, Mexicaanse quinoa salade, gegrilde maĆÆs, geroosterde kikkererwten, zoete aardappel chili
2. Oregano
Dit gedroogd kruid kan je letterlijk in elk gerechtje toevoegen voor een heerlijke diepe smaak die je meteen aan vakantie doet denken. Alle pastareceptjes, soepen en ovenschotels worden naar een hoger niveau getild door gewoon een beetje oregano.
Recepten met oregano: Michiel’s vispannetje, nacho’s in de oven, zomerse Ć©Ć©npotspasta, gezonde pizza margherita
3. Kaneel
Kaneel is het kruid (of specerij) dat ik het meest gebruik tijdens het ontbijt. Ik ben dol op appels en deze combinatie is gewoon a match made in heaven. Maar je kan kaneel ook gebruiken in combinatie met sausen en soepen op basis van tomaat, verrassend maar erg lekker!
Recepten met kaneel: Snickerdoodles, kaneelbollen, speculaas appelflappen, gevulde wentelteefjes, courgettemuffins
4. Vanille
Vanille, liefst het echte extract of nog beter van het stokje zelf geschraapt is zo puur en zo fantastisch. Snoep van de natuur als je het mij vraagt! Een kleine hoeveelheid is genoeg om een hele batch koekjes, muffins of andere desserts meteen een pakje meer flair te geven.
Recepten met vanille: Vanille cupcakes, confituurkoekjes, plattekaastaart met speculaasbodem, ontbijttaartjes met kersen
5. Paprikapoeder
Tot slot graag nog een ode aan paprikapoeder, aangezien dat dit het kruid is dat ik misschien al het langste gebruik. Ook paprikapoeder past bij bijna elk gerecht, geeft het wat pit, diepte en het ziet er nog mooi uit ook! Heb je trouwens de gerookte variant al eens geprobeerd? Als je van spicy houdt dan kan deze zeker niet ontbreken in je kastje.
Recepten met paprikapoeder: Kaasstengels, goedgevulde chili con carne, fleurige fish taco’s, Turkse pizza, Zalmmousse
Uiteraard gebruik ik peper en zout elke dag in de meeste van mijn gerechten. Maar als 2 van de 5 toppers hierdoor al in beslag genomen werden, was het niet zo’n heel interessante post geweest natuurlijk. ;) Welke kruiden gebruiken jullie het meest?
Vijf is wel lastig: koriander (met stip! Ik ben 100% in het pro koriander kamp), platte peterselie, komijn, chili en paprikapoeder.
Heel leuke blog en recepten trouwens! En mooie layout van je blog
Misschien niet men meest gebruikte, maar zeker bij mijn topkruiden: gemalen komijnzaadjes en curcuma.
Ohjaa! Die horen ook bij mijn favorieten :)