Wauw, wisten jullie dat één van de meest populaire recepten van het voorbije jaar mijn Italiaanse gevulde courgettes waren? Daarom dus dat ik meteen aan de slag ging om een andere variant van de gevulde courgette te perfectionaliseren zodat ik ook deze met jullie kon delen. Hou jij ook van kruidige gerechten die een mix hebben van zout en zoet? Dan is dit gerechtje zeker en vast iets voor jou!
Ik vind gevulde courgettes fantastisch om verschillende redenen: Ten eerste ben ik dol op deze groente. Durf ik zeggen dat het mijn all time favorite is? Ten tweede vind ik het er heerlijk fancy uitzien om zo’n gevulde courgette op tafel te kunnen zetten. Soms is het wel eens leuk om gewoon iets klaar te maken dat er ook letterlijk en figuurlijk uitziet om op te eten. En ten derde en misschien nog wel mijn favoriete reden: Je hebt er bijna geen werk mee!
Voor deze variant kies ik voor de meer Oosterse invloeden wat betreft kruiden en ingrediënten. Ik ben bijvoorbeeld dol op tajines waarin ze met pruimen of dadels werken in combinatie met pittige kruiden en zacht gegaard vlees. Diezelfde invloeden wou ik ook in dit receptje steken maar dan wel op een heel toegankelijke en gemakkelijke manier. Ik maakte er wat bulgur bij om er een volledige maaltijd van te maken, maar je kan deze courgettes combineren met alles wat je maar wil.
Ik voor sappig kippengehakt als basis van de vulling, samen met de overige courgette natuurlijk (we verspillen niets!) met wortel en rozijnen. Een goede en gezonde dosis currykruiden er doorheen en je hebt meteen een smaakbom van hier tot in Tokyo! Je kan natuurlijk zelf ook altijd nog kiezen om er allerlei smaken aan toe te voegen. Ik gooide er alvast wat lente-ui doorheen omdat ik dat nog had liggen, maar paprikablokjes, witte kool of pastinaak zijn ook goede extraatjes.
Ingrediënten
- 2 courgettes
- 2 wortelen geraspt
- 50 gram blanke rozijnen
- 300 gram kipgehakt
- 1 ei
- 2 el currykruiden
Om te serveren:
- Rijst quinoa, bulgur, …
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de rozijnen in een kommetje en bedek ze met koud water om ze te laten wellen.*
- Snij de courgettes in twee en hol het vruchtvlees uit met een koffielepel. Hak de vulling grof met een mes.
- Doe het gehakt, de geraspte wortelen, uitgelekte rozijnen, de currykruiden en het ei allemaal in een kom en meng goed door. Dit gaat het best met je handen. Kruid goed af met peper en zout.
- Bak dit mengsel nu voor zo’n 5 à 10 minuten in een koekenpan tot het gehakt gaar is.
- Leg de courgettes op een bakplaat bekleed met bakpapier en vul elke helft met het het gebakken gehaktmengsel.
- Zet in het midden van de oven voor 20 minuten.
Smakelijk!
Is het persé nodig om het gehakt mengsel op voorhand in de pan bakken? Zou die niet voldoende garen in de oven?
Hoi Ruben, Als je ze wat langer in de oven zet (ik zou zeggen 10-15 minuten) is dat idd niet nodig! Maar je moet wel opletten want dan wordt de courgette wel heel gaat zodat hij misschien de vulling niet meer houdt…
Amai dit ga ik zeker snel eens uitproberen! Origineel zo Oosters! Kan je ook eens een receptje met een tajine delen? Ik vind het altijd superlekker om daarin iets te maken maar best veel werk dus ik kan wel wat tips gebruiken.
Daar ga ik mee aan de slag! :)
Hmm ziet er lekker uit, en met die Oosterse tint eens wat anders!
Dank je wel! :) Inderdaad iets anders maar echt super lekker!
Dat lijkt me een lekker gerecht! Zeker het proberen waard!
Dankje!