Ik ben wel klaar met al die ingewikkelde winterse recepten. Tijd voor wat frisse wind. Letterlijk en figuurlijk. Deze ovenschotel met zalm brengt de lente dan ook rechtstreeks op je bord. Er is niets moeilijk aan en de oven doet het werk voor je. Heerlijk toch! Het geheim van dit recept zit hem in de eenvoud. Door de zalige mix van ingrediƫnten krijg je een heerlijke smaken combinatie zonder je veel voor hoeft te doen.
Ik at is de ovenschotel met zalm voor het eerst met mijn mama thuis en was meteen verlekkerd. De zachte zalm, de licht gebruinde feta en de zoete geroosterde tomaatjes waren echt een schot in de roos. Ik serveer er als extraatje schijfjes zoete aardappel bij. Deze zachte groente geeft nog wat extra body aan dit maal.
Ben je niet voor zoete aardappel? Gebruik dan gewone aardappel schijfjes of skip ze in deze ovenschotel en serveer je favoriete aardappelbereiding on the side. Qua smaakmakers gebruik ik in dit recept enkel olijfolie en wat verse tijm die ik mee laat garen in de oven. Doordat we de tomaatjes grillen, verliezen ze een deel van hun sap. Samen met de olijfolie, het vocht van de zalm en spinazie vormt dat een een heerlijke marinade.
Snij je zoete aardappels in dit recept niet te dik want anders kan het zijn dat je ovenschotel wat langer moet garen. Wanneer ik de spinazie, zalm en tomaatjes toe voeg test ik de aardappelschijfjes. Die zouden dan al beetgaar moeten zijn. De overige 15 minuten wordt de zalm ook gaar, maar niet tƩ en de tomaatjes heerlijk zacht en zoet en de feta krijgt een krokant korstje.
Ingrediƫnten
- 2 middelgrote zoete aardappels
- 100 g baby spinazie
- 200 g Kleine trostomaten
- 2 zalmfilets vers of ontdooid uit de vriezer
- Een handje vol verse tijm
- 50 g feta
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180Ā°.
- Schil de zoete aardappelen. Snij in dunne plakjes van ongeveer een halve centimeter.
- Verdeel een scheutje olijfolie over de plakjes aardappel en kruid met peper en zout. Rits de tijm en verdeel over de aardappel.
- Leg de schijfjes aardappel op een bakplaat. Zet deze al voor 20 minuutjes in de oven.
- Verdeel hier dan de baby spinazie over. Leg je daar dan weer vervolgens de tomaatjes erop.
- Dep de zalm droog en leg in het midden van de bakplaat.
- Zet de schotel in de oven en bak voor 10 minuten. Vertel dan de feta over de schotel en bak nog over 5 minuten. Serveer meteen.
Eet smakelijk! X Ellen
Fan van ovenschotels? Maak dan eens deze Griekse ovenschotel met gehaktballetjes!
Verrassend lekker. Ik voegde wat groene asperges toen en vergat de feta mee in de oven te steken ? die voegde ik er -na een half bord op te hebben- alsnog aan toe ?
Heel lekker, de smaken passen goed bij elkaar. Enkel de zoete aardappel mag echt langer in de oven. Hij was nu nog erg hard helaas.
Dag Sanne,
Ik heb het inderdaad van nog mensen gehoord, dus heb het recept iets aangepast. Nu gaat de zoete aardappel eerst even alleen de oven in en voeg ik de rest later toe! Hopelijk nog eens voor herhaling vatbaar. :)
Groetjes,
Ellen
Superlekker! Heeft wel dubbel zo lang in de oven gestaan voor de zoete aardappel gaat was, feta gesmolten was zalig erbij!
Dag Annelies,
Ik heb het inderdaad van nog mensen gehoord, dus heb het recept iets aangepast. Nu gaat de zoete aardappel eerst even alleen de oven in en voeg ik de rest later toe! Hopelijk nog eens voor herhaling vatbaar. :)
Groetjes,
Ellen
Supereasy en superlekker. Feta heb ik vervangen door geitenkaas omdat ik geen feta in huis had!
Thanks Michele!
Supereasy en superlekker! Heb wel de feta vervangen door geitenkaas omdat ik de feta niet in huis had! ?
Ovenheerlijk! Ik deed er nog wat extra kikkererwten bij, die werden lekker krokant tijdens het roosteren in de oven. ?