5 van 15 beoordelingen

Beste pannenkoeken recept

Pannenkoeken, wie is er niet dol op? Of je ze nu als ontbijt, lunch of dessert eet, een goede pannenkoek kan altijd. Maar wist je dat je extra luchtige pannenkoeken kunt maken door bruiswater toe te voegen aan het beslag?

Luchtig pannenkoeken recept

Het geheim van luchtige pannenkoeken zit hem in de bubbels! Door bruiswater toe te voegen, creƫer je een luchtiger beslag dat resulteert in extra zachte en fluffy pannenkoeken. De koolzuurhoudende bubbels helpen het beslag lichter te maken, waardoor je pannenkoeken minder compact en heerlijk luchtig worden. Ik at deze pannenkoeken voor het eerst bij goede vrienden, en shoutout naar Nick om zijn recept met mij te delen. Ik vond het zo lekker dat ik wist dat dit een nieuwe vaste waarde zou worden bij ons thuis. ;-)

Dit trucje werkt trouwens niet alleen bij pannenkoeken, maar ook bij wafels en andere luchtige baksels!

pannenkoeken recept

Maria-Lichtmis: de dag van de pannenkoeken

Wist je dat pannenkoeken traditioneel worden gegeten op Maria-Lichtmis (2 februari)? Deze katholieke feestdag markeert het einde van de kerstperiode en wordt vaak gevierd met het bakken van pannenkoeken. De ronde, gouden vorm van de pannenkoek zou verwijzen naar de zon en het lengen van de dagen. Een perfecte gelegenheid dus om dit luchtige pannenkoeken recept uit te proberen! Wil je liever iets minder traditioneels bakken? Ga dan eens voor dunne havermoutpannenkoeken, American pancakes of pancakes met Griekse yoghurt.

De eerste pannenkoek bakken

De eerste pannenkoek is notoire om te mislukken, dit komt vaak doordat de pan te koud is. Wil je dit voorkomen? Zet je pan dan eerst zonder vetstof op middelhoog vuur en laat goed heet worden. Voeg dan pas olie of boter toe en bak je eerste pannenkoek. Laat lang genoeg bakken tot de bodem goudbruin is, voor je hem flipt.

Draai na de eerste pannenkoek het vuur wat lager en bak de rest van je basis pannenkoeken op een middellaag vuurtje. Bewaar de pannenkoeken op een stapel, zo behouden ze langer hun warmte. Bak je er een heleboel? Bewaar ze dan in de oven op 100Ā°C dan blijven ze lekker warm.

  • Roer het beslag altijd even goed door voor je het in de pan schept. Zo ben je zeker dat alle ingrediĆ«nten telkens goed gemixt zijn.
  • Gebruik een hete pan en bak in kleine hoeveelheden vetstof om een mooie goudbruine kleur te krijgen. Alleen boter bakt snel aan, dus ik raad een plantaardige olie aan of een combinatie van olie en boter (voor de smaak).
  • Draai de pannenkoek pas om als de bovenkant droog is en er belletjes ontstaan.
  • Bewaar de pannenkoeken in een stapel met een omgedraaid bord bovenop of in de oven op 100Ā°C om ze warm te houden.

Basis pannenkoeken bewaren en voorbereiden

Wil je het beslag vooraf maken? Dat kan! Je kunt het pannenkoekenbeslag tot 24 uur in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat je het bruiswater pas toevoegt net voordat je begint met bakken, anders verliezen de bubbels hun effect.

Gebakken pannenkoeken kun je ook bewaren:

  • In de koelkast: Tot 2 dagen, afgedekt met folie.
  • In de diepvries: Tot 3 maanden. Leg bakpapier tussen elke pannenkoek om ze makkelijk te kunnen ontdooien.

Warm de pannenkoeken opnieuw op in een droge pan of in de oven op 160Ā°C.

pannenkoeken recept

Beste pannenkoeken recept

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:25 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:05 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:20 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

5 van 15 beoordelingen
10 pannenkoeken

Ingrediƫnten

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel of tarwebloem + 1/2de theelepel bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 500 ml melk
  • 2 grote eieren
  • 100 ml bruiswater

Instructies voor dit beste pannenkoeken recept

  • Neem een grote mengkom en doe hierin de bloem, de vanillesuiker en een snuifje zout. Meng met een garde.
  • Maak in het midden een kuiltje en breek de eieren hierin samen met de helft van de melk. Klop de eieren los met de melk en gebruik je garde om van binnen naar buiten de bloem te incorporeren.
  • Voeg dan langzaam de rest van de melk tot het beslag een egale massa is. Een paar kleine klontertjes is niet erg. Heb je heel veel klontertjes kan je nog even de staafmixer gebruiken.
  • Voeg dan het bruiswater toe en meng goed.
  • Bak de pannenkoeken in plantaardige olie (eventueel in combinatie met wat boter) goudbruin op middellaag vuur (de eerste op middelhoog, zie tips hierboven!), zo'n 1/2 minuten aan elke kant.
  • Serveer met jouw favoriete suiker, fruit of siroop.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Ga zeker zelf aan de slag met dit luchtige pannenkoeken recept. Deze basis pannenkoeken zijn ideaal als ontbijt, lunch of als zoete traktatie. Experimenteer met toppings en geniet van een stapel heerlijke pannenkoeken. Smakelijk! X Ellen

Vergeet ook niet om ons te volgen op Instagram (@kokerellen) voor dagelijkse updates, achter de schermen en meer smakelijke creaties. 

Heb je dit bananenbrood gemaakt? Laat dan een rating achter (druk op het aantal sterren) of schrijf onderaan deze pagina een korte review. Dat helpt mij enorm!

pannenkoeken recept

Nog goesting?

courgette pannenkoeken
Zoete ontbijt
00:15

Courgettepannenkoeken

gezonde pompoencake
Hapjes
00:45

Gezonde pompoencake met haver

peperkoek
Zoete hapjes
01:05

Zelfgemaakte peperkoek

zelf scones maken
Hapjes
00:25

Zelf scones maken

volkoren pannenkoeken
Zoete ontbijt
00:10

Volkoren pannenkoeken in de blender

muffins met blauwe bessen
Hapjes
00:35

Muffins met blauwe bessen, maanzaad en citroen

vegan wafels
Vegan
00:25

De allerlekkerste (vegan) wafels

appel crumble muffins
Cake & taart
00:45

Appel crumble muffins (suikervrij)