Pasta met asperges. Ben jij dol op asperges? Ze zijn nu in seizoen! Hoog tijd om een heerlijk gerechtje met dit groene of witte goud op het menu te zetten. Zeker in combinatie met zalm, is deze pasta overheerlijk.
Pasta met asperges en zalm, allemaal op 1 bakplaat
Ik ga in dit recept voor groene asperges, die moet je niet schillen. Zo zijn ze dus toch nƩt dat tikje makkelijker om te verwerken als je weinig tijd hebt. Ze zijn nu op hun topseizoen en overal verkrijgbaar. Je kan gaan voor de grote dikke asperges (dat deed ik in dit gerecht) of voor aspergetopjes. Dan hoef je de onderkant er niet meer af te snijden. Hou er wel rekening mee dat deze sneller garen dan de grotere varianten, dus laat je de topjes liever in hun geheel bakken op de ovenplaat.
Zalm en asperges, een sublieme combinatie
Zalm en asperges zijn voor mij een match made in heaven. Beide ingrediƫnten smaken naar lente en zomer en doen me spontaan zin krijgen in eten. In deze pasta met asperges zitten beide smaken in hun puurste vorm. We bakken ze in de oven met lekkere olijfolie en wat kruiden. Desondanks is deze pasta enorm smaakvol en geliefd door iedereen die hem eet.
- Voorbereiding: deze pasta is het allerlekkerst vers uit de oven. Je kan alle ingrediƫnten al samen op een bakplaat leggen en afkruiden. Zo hoef je enkel de bakplaat nog in de oven te schuiven als het etenstijd is.
- Knapperige groenten: voor de meest knapperige groenten, snij ik ze vrij grof. Ik hou er niet van als de asperges platgekookt zijn. Haal eventueel de vis sneller uit de oven als je je groenten toch nog verder wil laten garen.
- Vlees in plaats van vis? Gebruik kip in plaats van zalm in dit recept, als je liever geen zalm gebruikt. Neem wel dunne kipfilets, anders gaan ze niet helemaal gaar zijn in 15 minuten.
- Lactosevrij: Voor een pasta zonder lactose kan je de roomkaas vervangen door een plantaardige of lactosevrije versie. Deze van Philadelphia vind ik erg lekker en neutraal van smaak. Voeg eventueel nog extra kruiden toe aan de ovenschaal.
- Glutenvrij: neem glutenvrije pasta om dit gerecht zonder gluten klaar te maken.
Ingrediƫnten
Voor de ovenschotel
- 500 gram groene asperges
- 300 gram kerstomaatjes
- 500 gram zalmfilets
- 150 gram roomkaas met kruiden
- 2 eetlepels Italiaanse kruidenmix
Voor de pasta
- 360 gram pasta naar keuze
- verse basilicum om af te werken optioneel
Instructies voor de pasta met asperges
Voor de ovenschotel
- Verwarm de oven voor op 200Ā°C.
- Was de groenten. Snij de onderkant van de asperges en snij in grove stukken. Heb je echt grote tomaatjes, snij eventueel doormidden.
- Verdeel de asperges en tomaten over een grote bakplaat. Leg de groenten zoveel mogelijk naast elkaar. Leg hierop de zalmfilet. Kruid alles af met een scheutje olijfolie, peper en zout en de Italiaanse kruiden. Schep ook de kruidenkaas mee op de bakplaat, dan kan deze verwarmen en ligt kleuren.
- Bak de ovenschaal voor 13-15 minuten in de oven. Test of de asperges gaar zijn en de zalm gebakken maar nog een tikje roze.
- Plet de tomaatjes met een vork, en haal met twee vorken de zalm uit elkaar in kleine stukjes. Zet alle ingrediƫnten op de bakplaat vervolgens goed onder elkaar. Dankzij de tomatensaus wordt de roomkaas een stuk lopender.
Voor de pasta
- Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Giet af en bewaar een kopje pastawater.
- Doe de inhoud van de ovenschaal bij de pasta en schep alles goed om. Voeg wat pastawater toe tot er een smeuĆÆge saus ontstaat. Serveer meteen en werk af met de basilicum.
Geniet van deze pasta met asperges en zalm uit de oven!Ā
Nieuwsgierig naar meer heerlijke recepten? Verken ons uitgebreide assortiment aan eenpansrecepten op Kokerellen.be voor meer culinaire inspiratie. Vergeet ook niet om ons te volgen op Instagram (@kokerellen) voor dagelijkse updates, achter de schermen en meer smakelijke creaties.
Smakelijk! X Ellen
Zeer smaakvol gerecht en zo gemakkelijk klaar te maken in de oven! Voor mij nog even zoeken naar de perfecte gaartijd om de asperges beetgaar te hebben en de zalm lichtroze :)
Dit heeft ongelofelijk gesmaakt!
Zeer simpel gerechtje! Super lekker!
Aanrader: lekker gerechtje!
Dit heeft ongelofelijk gesmaakt!
Perfect recept voor een zondag met de hele familie!