Weinig tijd & geen tijd om naar de winkel te gaan? Dan is deze pasta iets voor jou! Supersnel op tafel (de pasta koken duurt het langst), bijna geen snijwerk en met een handvol ingrediënten tover je zomaar een heerlijke pasta op tafel.
De oorsprong van pasta puttanesca
Pasta Puttanesca, wat eigenlijk zoveel betekent als “pasta gemaakt door een prostituee”, klinkt misschien op het eerste zicht niet zo smakelijk, maar niets is minder waar! Deze pastasaus is ontstaan in Italië en kreeg deze naam omdat de ingrediënten die je voor deze pasta nodig hebt allemaal uit blik/glas komen & bijgevolg ook zeer goedkoop waren.
Toen ik deze pasta voor het eerst op restaurant had gegeten was ik meteen verkocht. Ik ben dan ook pronto gaan experimenteren om hem na te maken. Zoo gemakkelijk, want ik heb eigenlijk altijd alles in huis om deze saus te maken. Pasta puttanesca staat dan ook best vaak op de menu wanneer ik laat thuis ben, of wegens onvoorziene omstandigheden niet langs de winkel ben kunnen gaan.
Natuurlijk bestaan er ontelbaar veel varianten van deze pasta, maar de verhoudingen van de standaard-ingrediënten olijven, kappertjes en tomaten die ik jullie meegeef, vind ik persoonlijk de allerlekkerste! Schrik ook vooral niet door de ansjovisfilets, deze versmelten helemaal weg in de saus en geven het geheel gewoon heel wat “body” zonder een prominente vissmaak af te geven.
Deze pasta is heerlijk op zichzelf, smaakt ook fantastisch met wat parmezaanse kaas erbij & als ik wat meer eiwitten wil toevoegen kies ik al gemakkelijk voor een blikje tonijn. Past er perfect bij! Ik vind het gerecht het lekkerst met lange pastavarianten zoals spaghetti of fettuccine, maar ook met courgetti (pastaslierten gemaakt van courgette) smaakt deze saus ongelofelijk lekker.
Ingrediënten
- 400 gram pasta
- 1 eetlepel kappertjes
- 50 gram ansjovisfilets*
- 1 courgette
- 1 blik tomatenpulp of tomatenblokjes
- 2 eetlepels zwarte olijven in ringetjes
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden optioneel
Instructies voor pasta puttanesca
- Breng water voor de pasta aan de kook & kook de pasta voor de aangegeven tijd.
- Voeg de ansjovisfilets toe samen met een beetje van de olie. Bak 1 minuut.
- Voeg de kappertjes toe en laat ook even meebakken. Was decourgette en snij ondertussen in kwartjes.
- Voeg de courgette stukjes toe aan de pan en bak goudbruin in 2-3 minuten.
- Voeg de tomatenblokjes, olijven en eventueel Italiaanse kruiden toe. Zijn je tomatenblokjes wat aan de zure kant, voeg dan een theelepel suiker toe om de smaak uit te balanceren.
- Laat op middelhoog vuur pruttelen tot de pasta gaar is, vergeet zeker geen kopje pastawater (200ml) apart te houden!
- Voeg het pastawater alvast de helft bij de pastasaus. Zie je dat de saus nog wat dik is, kan je nog wat extra toevoegen.
- Proef de saus alvorens zout en peper toe te voegen. Door de ansjovis, kappertjes en olijven kan het goed zijn dat je geen extra zout meer moet toevoegen.
- Meng de pasta en de tomatensaus goed door elkaar en dien op.
Geniet van dit pasta puttanesca recept!
Nieuwsgierig naar meer heerlijke recepten? Verken ons uitgebreide assortiment aan plantaardige recepten op Kokerellen.be voor meer culinaire inspiratie. Vergeet ook niet om ons te volgen op Instagram (@kokerellen) voor dagelijkse updates, achter de schermen en meer smakelijke creaties.
Smakelijk! X Ellen
Och pasta. Ik hou van pasta.
Maakt niet uit hoe of wat, pasta is altijd goed ;-)
Ziet er erg lekker uit
True that girl!
Mmmm, ja deze zet ik binnenkort ook nog eens op de planning! Een eeuwigheid geleden en inderdaad heel handig voor wanneer het snel moet gaan.
Helemaal mee eens! :)
Nog nooit van gehoord en dus ook nog nooit gemaakt. Misschien omdat als ik recepten met ansjovis zie het al snel oversla. Dit is toch heel zout? Toch maar eens proberen dan,
Hoi Kelly! Inderdaad, het is niet echt voor iedereen weggelegd, maar het zoutgehalte kan je wel goed zelf bepalen in dit recept. Ik kies er bijvoorbeeld voor om de olie waarin de ansjovis komen niet te gebruiken, dat scheelt al een heel pak in zoutgehalte. Daarnaast gebruik ik geen extra bouillon of zout om de saus af te kruiden en probeer ik niet te veel van het sap van de kappertjes en olijven toe te voegen. Dat resulteert dan allemaal samen in net het perfecte “zoutgehalte”. :)
Oh en weet je wat je ook kunt doen om de ansjovis minder zout te maken? Ze weken in melk voor je ze gebruikt, helpt echt!
Och?! Goede tip! Ga ik eens uitproberen!
Dit heb ik al lang niet gemaakt!
Moet ik gauw weer eens doen, want lekker en snel klaar!
hihi! zeker doen! :)
Oh ik maakte vroeger heel vaak puttanesca, maar de laatste jaren is dit recept eigenlijk een beetje in de vergetelheid geraakt, dus thanks voor de reminder, want het is werkelijk zalig!
Haha! Bij mij is dat ook altijd met periodes, soms maak ik het bijna wekelijks en dan weer een hele tijd niet! Dus dat is heel erg graag gedaan ;)