Pasta met scampi, feta en gegrilde courgettes. Waar haal je toch die inspiratie vandaan om nieuwe recepten te ontwikkelen? Dat is vermoedelijk ƩƩn van de meest gestelde vragen als ik over mijn blog/mijn job vertel. Eerlijk? Het is Ʃcht niet zo dat de ideeƫn altijd vanzelf komen. Integendeel! Vaak lijkt mijn hoofd leeg, zeker als ik teveel dingen tegelijk moet doen. Ruimte in je hoofd zorgt voor vrijheid en creativiteit. Of toch ten minste bij mij. Heb jij dat ook?
Dit receptje dat ik doopte als gezonde pasta met scampi, feta en gegrilde courgettes, komt dus niet uit mijn eigen verbeelding, maar wel voornamelijk uit Ć©Ć©n van de chefs waar ik naar opkijk, Ottolenghi. Als je zelf met eten bezig bent, is die naam je vast niet ontgaan. De rest hoort het waarschijnlijk in Keulen donderen, haha! Hij is een meester met (ongebruikelijke) smaakcombinaties en zet vaak groenten centraal. Daarom ben ik er dol op!
Zijn recepten zijn echter – absoluut – niet Kokerellen-proof. Ellenlange ingrediĆ«ntenlijsten, aparte keukentools of ingrediĆ«nten die je moet Googlen. Ik doe dus graag een poging om een Ottolenghi recept (ook al komt het uit zijn boek ‘Simple’) te ver-Kokerellen. :) Hope you enjoy!
Ingrediƫnten
Voor de pasta:
- 320 g pasta
- 3 teentjes knoflook
- 1 bouillonblokje
- 1 blik tomatenblokjes
- 4tl venkelzaad gedroogd en licht gekneusd*
- 150 g feta
Voor de courgettes:
- 3 courgettes
- 1 el gedroogde oregano
- 16 scampi’s/grote garnalen
Instructies
Voor de pasta:
- Plet de look met een lookpers of snij fijn.
- Warm een eetlepel olie op in een pan met hoge zijden en bak hierin de knoflook met de helft van het venkelzaad, peper, zout en eventueel 1/2de theelepel gemalen chilipeper.
- Voeg de tomatenblokjes toe, samen met het bouillonblokje en 800ml water. Zodra het blokje opgelost is, kan je er ook de pasta bij doen.
- Kook de pasta al roerend gaar op laag vuur in 15 minuten. Voeg de laatste drie minuten de scampi’s toe en bak ze net tot ze roos gekleurd zijn.
- Verkruimel de feta ondertussen met je handen in een kommetje en kruid met peper, zout, eventueel wat gemalen chilivlokken en de rest van het venkelzaad.
Voor de courgettes:
- Verwarm de oven voor op 200Ā°C. Was de courgettes en snij ze in de lengte doormidden en dan nog eens doormidden, zodat je lange stroken krijgt. Leg ze op een bakplaat naast elkaar, die een beetje ingeolied is met olijfolie. Bestrooi de courgettes met een beetje extra olie en de oregano.
- Bak de courgettes goudbruin (maar ze mogen zƩker nog textuur hebben) 25-30 minuten. Kruid ze achteraf met peper en zout.
- Serveer de pasta met de verkruimelde feta en de geroosterde courgettes.
Smakelijk!
Op zoek naar nog lekkere receptjes met vis? Check dan zeker eens deze miso zalm of taco’s met koolvis!
Heel lekker!
Vandaag eerste keer klaargemaakt en het was een succes! Weinig voorbereiding dus ideaal voor tijdens de werkweek en heel smaakvol. Ik heb de courgette ik stukjes gesneden en gewokt en daarna over de pasta gedaan.
Net klaargemaakt. Heerlijk!
Blijjjj dat te horen!
Wat een topgerecht, Ellen! Dit komt zeker nog op tafel.
Hi Ellen! Wanneer gaan de scampi’s erbij??
Oh helemaal vergeten! Drie minuutjes voor het einde! :) Ik pas het aan in het recept.