Wil je indruk maken met je lunch of gewoon jezelf eens goed in de watten leggen? Deze plaattaart met witloof, spek en peer maakt van jouw middagmaal een ware droom. Heerlijk krokante stukjes witloof, spek en zachte peer gecombineerd met het krokante bladerdeeg en wat zachte mascarpone. Klinkt er iets beter? :)
Witloof, de Belgische trots!
Een plaattaart met witloof? Huh? Ja, waarom niet! We kennen witloof vooral van het immerpopulaire recept ‘witloof met kaas en hesp uit de oven’, maar het is een ontzettend veelzijdige groente. Waar het blad wat bitterder kan smaken als je het witloof kookt of stoomt, heb je bij bakken een veel zachtere en geroosterde smaak van het witloof. Bovendien blijft er dan een lekkere bite behouden. Dat vind ik ontzettend lekker! Ik ontdekte via dezelfde methode trouwens ook dat ik zo spruitjes wĆ©l super lekker vond.
Witloof weetjes
- Wist je bijvoorbeeld dat witloof een van de meest populaire Belgische exportproducten is?
- Witloof bewaren doe je het best in de koelkast. Zo blijven verse witloofstronken zeker een week goed.
- Zit je witloof verpakt in een afgesloten plastic verpakking, haal ze er dan uit of prik er een paar gaatjes in en bewaar ze in de groentenlade onderaan de koelkast.
- Je kan witloof heerlijk rauw eten (zo knapperig) en het vormt een mooi ‘bootje’ voor allerlei toppings. Maar witloof kan je ook heerlijk eten door het te koken, stomen, bakken of zelfs grillen op de barbecue!
- Witloof is verkrijgbaar het hele jaar rond en kan verwerkt worden in allerlei seizoensgerechten, van hartverwarmende ovenschotels tot frisse zomerse salades.
- Witloof is het resultaat van puur vakmanschap en de bedrijven zijn vaak familie bedrijven. De jarenlange ervaring wordt vaak van vader op zoon doorgegeven.
Plaattaart met witloof, eens iets anders
Maar iedereen zomaar witloof op zijn bord leggen, heeft vaak wisselend succes. Klassieke bereidingen krijgen vaak de voorkeur en kinderen houden niet altijd evenveel van de bittere smaak die het witloof kan hebben. Door het witloof op een alternatieve manier te bereiden, zoals we hier bijvoorbeeld doen met deze plaattaart, behouden we een heleboel crunch (daar zijn kinderen dol op!) en is de bittere ondertoon van het witloof veel minder prominent. Begin met kleine spiesjes af te snijden, voor groot en klein. Ik ben er zeker van dat er snel nog een stuk gevraagd zal worden! :)
Ingrediƫnten
- 1 vel bladerdeeg
- 100 g mascarpone/verse kaas
- 2 stonken BelOrta witloof
- 1 BelOrta Conference peer
- 1/2de rode ui
- 100 gram ontbijtspek
- 2 takjes tijm
- 2 eetlepels pijnboompitten
Voor de afwerking
- een handjevol rucola
- BalsamicocrĆØme
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200Ā°C en laat je bakplaat mee voorverwarmen.
- Snij de kontjes van het witloof en snij in langs de lange zijde in vieren. Snij de peer in reepjes en de rode ui in dunne ringen.
- Rol het bladerdeeg uit en laat het bakpapier eronder liggen. Snij een rand van ongeveer 1 centimeter lichtjes in. Prik de binnenkant van die cirkel royaal met een vork.
- Besmeer het vel bladerdeeg met de mascarpone maar laat de buitenste rand vrij. Kruid met peper en zout.
- Verdeel hierop het BelOrta witloof, de peer, rode ui, spek en pijnboompitjes.
- Rits de tijm en verdeel over de taart. Kruid opnieuw af met peper en zout en eventueel een scheutje olijfolie.
- Bestrijk eventueel de buitenste rand van het deeg met wat eigeel, room of wat olijfolie voor een extra mooi bruin kleurtje tijdens het bakken.
- Leg de taart op de nu opgewarmde bakplaat en zet meteen in de oven voor zo'n 20-25 minuten tot de taart volledig goudbruin is en het witloof een mooie gegrilde kleur krijgt.
- Verdeel de rucola over de taart en werk eventueel af met een drizzle van balsamicocrĆØme. Serveer meteen.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer lunch recepten? Geen probleem, Iāve got you! Op de lunch pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Hoe lekker is dit ! Ik vind het zelfs wat feestelijk : een spieke als voorgerecht je. Voor 4 personen is dat wel wat weinig. Wij hebben het met 2 gemakkelijk opgekregen.
Heerlijk!
Snel, makkelijk en overheerlijk! We noemden het een pizza deluxe. āŗļø? Helemaal fan van de combinatie van smaken! Deze komt vast en zeker nog eens op tafel.
Makkelijk om te maken en heel lekker!
Normaal houden we niet zo van warm fruit maar de peer hierbij paste perfect.
Eenvoudig en heerlijk recept waarbij het zoete wordt gecombineerd met het bittere van witloof. Wij gebruikten geitenkaas in plaats van mascarpone.