Hier ben ik weer met een nieuw pompoen receptje. Kunnen jullie het nog aan? ;) Deze keer wel iets helemaal anders, een zoet receptje namelijk. Bij ons is het niet zo bekend, maar in Amerika is de pumpkin pie ƩƩn van de populairste taarten tijdens het winterseizoen. Pompoen leent zich daadwerkelijk ook prima tot zoete baksels, dus vandaag deze gemakkelijke pompoentaartjes. Ohja, ze hebben maar 5 ingrediƫnten. TOP!
Deze pompoentaartjes zijn te gemakkelijk voor woorden. Ik gebruik bladerdeeg als de basis voor de taartjes, en een cupcakevorm om ze in af te bakken zodat je gemakkelijk individuele porties kan maken (portie controle bij zoete baksels is nooit een slecht idee ;D). Het enige arbeid dat je hoeft uit te voeren is de pompoen snijden, maar als je mijn simpele tutorial gebruikt om pompoen te roosteren, dan is daar helemaal niets aan!
Ik gebruik voor dit recept een blikje gecondenseerde melk, ken je dat? Dat is melk waar suiker aan toegevoegd is en veel van het water onttrokken is zodat je een heel lang houdbare substantie krijgt. Ideaal dus voor ons receptje, aangezien we zo het aantal ingrediĆ«nten weer wat kunnen beperken & het natuurlijk super lekker is! :) Je kan zo’n blikje meestal vinden bij de conserven of de melkproducten. Bijna alle supermarkten hebben het. Als je het niet meteen vindt, vraag het dan zeker na want ik kijk er ook elke keer bijna over. ;)
Deze taartjes zijn heerlijk feestelijk en niet al te zwaar dus perfect als afsluiter of voor bij de thee of koffie. Je kan natuurlijk ook kiezen om voor een grote taart te gaan en nog wat meer indruk te maken. Neem dan een grote taartvorm en bak de taart voor een klein uurtje in de oven tot het middelste gedeelte net nog wat wiebelig is. De taartjes zullen overigens bijna altijd scheuren, maar dat doet juist eer aan de homemade feel. Vind je niet? Een laagje poedersuiker erover en it is ready to serve!
Ingrediƫnten
- 450 gram pompoen ong. een kleine flespompoen
- 1 blik 297g gecondenseerde melk
- 2 eieren licht opgeklopt met een vork
- 1 vel bladerdeeg
- 1 eetlepel speculaas- of koekkruiden/kaneel*
Instructies
- Stoom of kook de pompoen gaar of bak hem in de oven (dan heb je het meeste smaak en minste vocht). Verwarm de oven dan voor op 200Ā°C. Snij je pompoen in twee als hij nog heel is en rooster hem tot helemaal zacht (40 minuten). Een mes moet vlotjes in en uit de pompoen gaan.
- Laat de pompoen even afkoelen en verwijder het vel met je handen.
- Zet ondertussen je oven op 180Ā°C.
- Doe de pompoen in een blender en blend fijn tot een puree (kan ook met een staafmixer).
- Neem 450 gram pompoenpuree en meng met de gecondenseerde melk, kruiden en eieren.
- Neem een muffinvorm en vet in met wat olie of boter
- Rol het bladerdeeg uit en snijdt rondjes uit het deeg en plaats deze in een muffinvorm als schelpjes voor de vulling. Heb je nog kleine stukjes bladerdeeg over? Dan kan je er nog mini-blaadjes uitsnijden voor op de bovenkant. Hoeft niet maar maakt het extra feestelijk.
- Verdeel de vulling over de vormpjes tot net onder de rand van het deeg (ik had nog ietsje over dat ik dan in 2 kleine bakvormpjes apart mee afbakte) en leg eventueel je bladerdeeg-blaadje erbovenop.
- Bak op 180Ā°C voor 35-40 minuten tot de vulling niet langer vloeibaar is.
- Laat 10 minuten in de vormpjes afkoelen en laat daarna verder afkoelen op een rekje.
Smakelijk!
Hey Ellen, bij mij hebben ze 50 min in de oven gestaan maar ze kwamen niet zo omhoog zoals op je foto. Eerder een ingestort cakeje. Moet ik ze er nog langer in laten? De smaak was wel super goed.
Hey Freya, dat is vreemd. Heb je de vormpjes voldoende hoog gevuld? Eventueel volgende keer de eitjes net wat langer kloppen om er wat meer lucht in te krijgen.
Ik ben blij dat het iig lekker was. ;)
Veel liefs,
Ellen
Ahh wauw! Ik heb nog pompoen dus straks even bladerdeeg halen haha!
Oh, ja! Zeker doen. Ja gaat kunnen smullen haha ;)
Ze zien er in ieder geval heerlijk uit!
Dankjewel!
Mmmm dat ziet er veel te lekker uit! Ga ik zeker eens proberen!
Ze zijn het ook Ć©cht! :D En die kruidige toets maakt het zo Winterig
Ik heb ze gisteren geprobeerd. Ze zagen er prachtig uit, maar de smaak was iets minder, ze waren niet zoet. Ik had gecondenseerde melk gekocht zonder suiker, ik denk dat het daaraan lag. Jij hebt waarschijnlijk gecondenseerde melk met toegevoegde suiker gebruikt?
ja uiteraard. :) In de tekst staat ook dat we daarom net de gesuikerde versie gebruiken. Dat heb je wel nodig, anders is het gewoon een dikkere versie van melk en heb je niets dat de pompoen zijn zoete smaak geeft.
Ok, merci! Was mijn eigen fout, ernaast stonden blikjes MET melk dus ik ging ervan uit dat dat in alle blikjes zat… Stom! Bedankt, ik probeer het nog eens met de gesuikerde versie. de structuur zat in ieder geval goed!
Oh, dat moet een tegenvaller geweest zijn toen je de eerste hap nam.. zo jammer! Maar nu gaan ze des te beter smaken de volgende keer ;)
Hey Ellen,
Ik heb de taartjes nog eens geprobeerd, nu met gecondenseerde melk MET suiker, en ze waren overheerlijk! Bedankt voor het topreceptje!
Jeeej!! *Vreugdedansje*