Quiche met gegrilde groenten. Eén van de voordelen van thuiswerken? Persoonlijk? Geen brooddoos mee voor op kantoor. Hahaha, daar werd ik echt niet gelukkig van. Thuiswerken geeft je de mogelijkheid om wat meer te variëren (move over boke kaas) en ik vind het gemakkelijker om zo een goede dosis groenten te consumeren tijdens mijn middagpauze. Deze quiche met gegrilde groenten is dan ook het ideale middagmaal!
Deze quiche doet me eerlijk gezegd al dromen (of terugdenken) aan de zomervakantie. Volg je mij al langer, dan weet je dat we jaarlijks een weekje – of twee – richting Zuid-Frankrijk rijden om daar van de zon, het zwembad en vooral veel lekker eten te genieten. Vorig jaar trokken we naar de Provence, vlakbij de Mont Ventoux en zaten we in een huisje van Reli. Wat hebben we genoten! Dankzij de goede service vonden we iets wat goed bij onze noden pasten (we gingen met het uitgebreide gezin) en het huis was tip top in orde. Ik denk er alleen maar met plezier aan terug. En nu de zomervakantie niet meer zo ver weg is, ben ik alvast op hun website aan het wegdromen bij alle mooie huisjes met de hoop dat we deze zomer terug op vakantie mogen. Zetten we even allemaal onze duimen recht?
Toen Reli me dus contacteerde om een (Zuid-)Frans receptje een Kokerellen twist te geven, moest ik daar geen twee keer over nadenken. Deze quiche met gegrilde groenten combineert – naar mijn bescheiden mening – de lekkerste smaken uit deze streek. Gegrilde courgette, aubergine en ui samen met wat pittige olijven, zongedroogde tomaatjes en geitenkaas. Love it! En ik ben er zeker van dat deze quiche jou ook zal bevallen.
Ellen, is quiche nu gezond of niet?
Ik vind quiche een heel goed voorbeeld van een gerecht dat je door een paar kleine trucjes een pak voedzamer kan maken. Die deel ik natuurlijk maar al te graag met jullie:
- Voor deze quiche gebruik ik kruimeldeeg, dat iets minder vet bevat dan bladerdeeg. Je zou het deeg ook kunnen weglaten als je écht op je voeding wil laten, maar ik raad het niet aan. Het krokante korstje aan de buitenkant is namelijk écht een van de lekkerste dingen aan quiche. Of dat vind ik er toch van. Een alternatief voor je quiche zou filodeeg kunnen zijn, maar dat is iets minder gebruiksvriendelijk en iets arbeidsintensiever.
- Maak je vulling niet te zwaar door volle room en veel kaas (of vlees). Aan smaak in deze quiche geen gebrek. We mixen onze eieren met een scheutje melk of room (meer is niet nodig) en krijgen de voornaamste smaak door onze gegrilde groenten en de geitenkaas.
- We gebruiken véél groenten. Zo heb je ook weer minder vulling nodig om je quiche te vullen. Niet alleen is het heerlijk op die manier maar kan je een wat groter stuk nemen. Wie wil dat nu niet! ;)
Is blind bakken nodig?
Een deeg blind bakken wil zeggen dat je het deeg zonder de vulling eerst in de oven zet om het te garen, alvorens je de vulling toevoegt. Bij deze quiche is het niet noodzakelijk, omdat we de vulling bewust vrij stevig houden tast die de bodem tijdens het bakken niet te veel aan. Heb je echter wat extra tijd en is het geen probleem om de quiche eerst even blind te bakken? Dan raad ik het aan! Je krijgt er namelijk wel een éxtra lekker krokante bodem van.
Ingrediënten
- 1 rode ui
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 2 eetlepels provencaalse kruiden
- een handjevol zongedroogde tomaten
- 100 gram zachte geitenkaas
- 4 eieren
- scheutje melk/room
- 1 vel kruimeldeeg
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Schil de rode ui en snij samen met de aubergine en courgette in hapklare stukken.
- Leg op een bakplaat en besprenkel met wat olijfolie, de provencaalse kruiden en peper en zout. Verdeel de groenten gelijkmatig over de bakplaat en bak voor 20 minuten in de oven.
- Boter ondertussen een quichevorm of springvorm in met wat boter. Verdeel het vel kruimeldeeg over de bodem en snij het overtollige deeg langs de rand weg. Prik wat gaatjes in de bodem.
- Klop de eieren los in een kom en voeg een scheutje melk of room toe. Kruid met peper en zout.
- Verdeel de gegrilde groenten over het kruimeldeeg, samen met de tomaatjes. Giet het eimengsel over de groenten en verkruimel bovenop de geitenkaas.
- Zet de quiche terug in de oven voor 35-40 minuten. Hou de bovenkant in de gaten, dek eventueel af met wat aluminimumfolie als de groenten te snel donker worden. Serveer meteen!
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer lunch recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de lunch pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Reli. Voor meer informatie over betaalde samenwerkingen verwijs ik graag door naar mijn Disclaimer.
Ziet er echt heerlijk uit!! Ik zou m graag de avond op voorhand maken; zou dat ook kunnen? En dan misschien de volgende dag iets opwarmen in de oven? Dankjewel!
Hoi marielle,
Dat kan zeker! Ik doe dat zelf ook vaak. Zet de oven dan op 160 graden (hetelucht) en zet de quiche ongeveer 25 minuutjes in de oven. Als de bovenkant te donker wordt kan je er een velletje aluminiumfolie overleggen als je dat in huis hebt.
Smakelijk!
Liefs,Ellen
Zo lekker dat ik er morgen twee maak voor de nieuwjaarslunch met de schoonfamilie! Groenten vandaag al gegrild dus morgen lekker gemakkelijk!!