Rabarbercake. Mmm, ik weet het toch zo niet. Is dat niet heel zuur en bitter? My thoughts exactly! Tot ik er in een koffiebarretje niet aan kon weerstaan om eens uit te testen hoe rabarbercake zou smaken. Oh, boy! Ik was helemaal verkocht! Worteltaart is zo 2014, rabarber cake staat op numero uno dit jaar, zeker weten! :D
Gelukkig is het dan nu ook helemaal het seizoen van de rabarber! Ik kreeg van mijn lieve schoonmama een bussel rabarber waarmee ik zelf kon gaan experimenten. Trial nummer 1, de perfecte rabarbercake maken. En het is gelukt! Niet alleen is deze cake super lekker en zoet maar ook net een beetje zuur, heerlijk smeuïg en helemaal niet droog! Alles wat je zou willen in een cake dus. Ohja, dan vergeet ik nog helemaal te zeggen dat je er slechts 1 kom voor nodig hebt en maar een paar ingrediënten die je waarschijnlijk zelfs al in huis hebt!
Ingrediënten
- 150 gram boter kamertemperatuur
- 150 gram kristalsuiker
- 2 eieren kamertemperatuur
- 200 gram zelfrijzende bloem
- 400 gram rabarber ong. 2 stelen
- geschaafde amandelen optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een cakeblik/springvorm (de mijne heeft een diameter van ongeveer 22 cm) in met boter. Doe één eetlepel bloem in de bakvorm en verdeel zodat er overal een dun laagje bloem zit. Klop het overtollige bloem uit de vorm.
- Doe de boter en suiker in een grote kom en mix met een garde of met een elektrische mixer voor drie minuten goed door. Het geheel moet wat luchtiger worden.
- Voeg één voor één de eieren toe aan het mengsel tot alles een glad deeg vormt;
- Doe de bloem bij het beslag en roer door met een garde. Mix tot alles net onder elkaar staat, niet te lang!
- Was de rabarber en snij in blokjes van ongeveer 1 cm. Voeg ze toe aan het beslag.
- Doe het beslag in de bakvorm en strijk glad met een mes of spatel. Heb je nog wat amandelschilfers, kan je deze nu er over strooien.
- Zet in de oven (onderaan) voor ongeveer 60 minuten.
- Wordt de cake te snel bruin, dek dan af met twee laagjes aluminium folie.
- Check vanaf 50 minuten of je cake al gaar is, elke oven is anders! Gebruik een tandenstoker om te kijken of het beslag nog lopend is. Zo niet, haal de cake uit de oven en laat eerst 5 minuten afkoelen alvorens je hem verder laat afkoelen uit de vorm.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer dessertje? Geen probleem, I’ve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Getest en unaniem heerlijk gevonden! De cake was wel al klaar na 45 minuten.
Jeeej! :)
Verrassend lekker! Heerlijk luchtig en een frisse toets met die rabarber. Een toppertje !
Toppertje! Vandaag gemaakt en smullen maar. Bedankt!
Super! Wat leuk :)
Mijn rabarber moest geoogst worden en ik stuitte daarstraks op dit recept dus dat wordt uitgeprobeerd as we speak.
Had ik wel geen 50g bloem tekort zeker! Deze heb ik dan vervangen door amandelpoeder. Ook voegde ik wat zeste en sap van sinaasappel toe. Ben benieuwd!
Het recept waarop ik dit oorspronkelijk baseerde gebruikte half bloem half amandelpoeder, dus dat moet ook gewoon heerlijk zijn. :)
Mmmm looks delicious! Rabarber is echt superlekker in desserts.
Ik heb dit weekend rabarbercheesecake gemaakt, ook een topper: http://allrecipes.nl/recept/2761/rabarbertaart.aspx
Mmm, amai! Ik heb nog rabarber over, misschien moet ik die toch ook maar proberen! ;)
Rabarber in een cake heb ik nog nooit gehad, maar dit klinkt als een recept om uit te proberen! Ziet er heerlijk uit!
Ja, ik dacht eerst ook van “mmm, liever niet” maar het is zoo lekker!