Rijsttaart moet toch wel het meest nostalgische dessert zijn dat ik maak. Ik bereidde het namelijk vroeger altijd samen met mijn oma. Misschien is het wel dankzij dit dessert dat ik de kookkriebels heb overgekregen? Wie zal het zeggen… Wat wel zeker is. Ik ben nog steeds dol op rijsttaart! Samen met zoetstoffen.eu maakte ik deze leuke receptvideo voor rijsttaart zonder suiker. Wat vind je er van? :)
Eenvoudig toch?! Zet deze rijsttaart zonder suiker eens bij de volgende feestelijke gelegenheid op tafel. Je kan ze trouwens perfect een dag op voorhand bereiden. Dat scheelt weer al wat bakstress op de dag van het feest! Of je nu de variant maakt met suiker of net zonder, ze zal zeker en vast overheerlijk zijn.
Ingrediënten
- 125 g dessertrijst
- 600 ml melk
- een paar draadjes saffraan
- 30 g stevia kristalkorrels = 75 g suiker in het traditionele recept:
- 1 vel bladerdeeg
- 100 ml room
- 1 ei
Instructies
- Doe de melk in een grote pot en breng aan de kook.
- Voeg de saffraan toe aan de melk zodra deze kookt samen met de dessertrijst.
- Draai het vuur lager en laat de rijst koken in de melk voor ongeveer 30-35 minuten. Roer voortdurend om klevende rijst te voorkomen.
- Draai het vuur uit zodra de rijst gaar is en het meeste van de melk opgenomen is en voeg de zoetstof stevia toe. Roer goed door met een houten lepel.
- Giet de rijstpap over in een kom en dek af met plastiekfolie direct op de rijstpap, zodat er geen vel ontstaat. Laat volledig afkoelen in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Rol het vel bladerdeeg uit in een taartvorm en snij het overtollige deeg weg.
- Doe de room in een kom en klop tot stijve pieken met een elektrische mixer.
- Roer de rijstpap los met een houten lepel en voeg dan het ei toe. Roer goed om het ei gelijkmatig te verdelen. Schep daarna ook de opgeklopte room eronder.
- Giet de rijstpap in de taartvorm en zet in de oven voor 30-35 minuten.
- Laat de taart volledig afkoelen alvorens ze aan te snijden.
Smakelijk!
Bak jij ook graag zonder suiker? Check dan zeker eens deze heerlijke appelontbijttaartjes, bananenbrood met maar 5 ingrediënten, of deze overheerlijke amandelkoekjes zonder suiker!
Hey Ellen
Welke room gebruik je voor desserten?
Hoi Cateline,
Ik gebruik altijd slagroom, dat is 40% als ik me niet vergis. :)
Groetjes,
Ellen
Ik heb alle ingrediėnten nauwkeurig afgewogen, ook de baktijd en temperatuur van de oven stipt gevolgd, maar de rijst was veel te droog. Bladerdeeg was goed en krokant gebakken. De smaak was best wel lekker. Wat zou ik fout gedaan hebben ?
Hoi Margaretha,
Het enige waar ik zo aan zou kunnen denken is misschien dat het vuur tijdens het koken van de rijst wat te hoog stond waardoor de melk meer is weggekookt? Volgende keer eventueel volgende keer een beetje extra melk toevoegen. Dat kan helpen.
Blij dat het alsnog smaakte!
Veel liefs,
Ellen
Smaakt zoals de rijsttaartjes van bij de bakker! Mijn gezin zou het elke dag willen eten. Naar hun mening mocht er iets meer suiker in maar ik vond de smaak ideaal.