Pasta met pompoen en spek. You had me at pasta, en pompoen, en spek. Deze pasta is een super snel, overheerlijk en gezond maal dat je in 15 minuten op tafel kan hebben.
Ik zeg in de titel wel pompoen, dus officieel kan je elke pompoen gebruiken. Maar mijn ultieme favoriet is sowieso de butternut voor dit recept. Deze blijft mooi van structuur naar het bakken en heeft de beste smaak.
Zoals jullie wel weten, is pompoen mijn favoriete wintergroente. Ik maakte er al een gezonde mac & cheese mee, een heerlijke pasta met kipgehakt en zelfs een dessert en tal van soepen!
Mijn tips om het beste van deze pasta met pompoen en spek te maken:
- Bak je spek apart om het ultra krokant te maken. Althans, zo heb ik mijn spek het liefst! Blijft er nog wat vet achter? Dit kan je even weghalen met keukenpapier of laat het in de pan om de pompoen nog smaakvoller te maken.
- Bespaar tijd door je pompoen zo klein mogelijk te snijden. Je bent iets langer aan het snijden, maar in de pan gaat ie zo veel sneller garen en bruine randjes krijgen.
- Om de pasta romig te maken gebruik ik voor dit recept light room (of een plantaardig alternatief). Heb je nog roomkaas liggen (al dan niet met kruiden) of een potje ricotta in de koelkast staan? Dan kan je dit perfect op gebruiken in dit recept.
- Ik werk dit recept af met Parmezaanse kaas. Ga voor the real deal. De echte kazen hebben zoveel meer smaak dat je er veel minder van nodig hebt om een heerlijke smaak te krijgen. Dus uiteindelijk niet slecht voor de portemonnee en ook niet voor de lijn. ;)
personen
Ingrediƫnten
- 1 kleine butternut pompoen of een halve grote
- 3 teentjes look
- 200 ml light room of roomkaas of ricotta
- een handjevol verse tijm
- 360 g pasta
- 150 g baby spinazie
- 150 g (kalkoen)spek
- Parmezaanse kaas voor serveren
Instructies
- Schil de butternut en snij in blokjes van ongeveer 1 op 1 centimeter.
- Snij het spek in fijne stukjes (als je geen blokjes kocht) en bak ze in een droge pan krokant. Zo'n 3-5 minuten. Haal het spek uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Maak de pan met een keukenpapiertje proper en voeg er een theelepel olijfolie aan toe. Bak de pompoen op middelhoog vuur, samen met de afgeritste tijmblaadjes, voor 4-5 minuten.
- Schil ondertussen de teentjes look en snij fijn.
- Doe de look bij de pompoen en bak tot de blokjes gaar zijn. Zo'n 5-7 minuten.
- Breng ondertussen water aan de kook en kook de pasta volgens de instructies. Voeg de laatste 30 seconden de babyspinazie toe.
- Giet de pasta af maar hou een beetje van het pastawater bij.
- Doe de pasta met spinazie bij de pompoen en voeg ook het spek toe. Roer de room samen met een kopje pastawater onder het mengsel.
- Serveer de pasta meteen en verdeel er eventueel Parmezaanse kaas over.
Smakelijk!
Heel lekker herfstrecept! Eenvoudig klaar te maken, onze pompoen had iets meer tijd nodig!
Goed dat je het zegt, ik heb de comment nog zien terugkomen dus ik heb de bereidingswijze iets aangepast. Bedankt voor je reactie!
Daarna wel heel lekker! We hebben wat tomaten gebruikt in plaats van spinazie.
Op 8 minuten krijg je de pompoen echt niet gaar :(
Dan maar even laten sudderen in het kookvocht en de room.