Plakkerig weer vraagt om frisse smaakvolle en vooral heerlijke salades. Deze salade met gegrilde geitenkaas komt meteen in mijn toplijstje van favoriete salades te staan. Heerlijke zachte gegrilde geitenkaas, met super sappige geroosterde druiven, gecombineerd met frisse rucola en fijngesneden venkel. Serveer met wat brood en een homemade ice-tea en je dag kan niet meer stuk.
Geroosterde druiven en geitenkaas
Heb je ooit al eens geroosterde druiven gemaakt? Probeer het eens, je zal er geen spijt van krijgen. De druiven worden veel dieper van smaak en van nature nog zoeter. En de sappen die vrijkomen creëren met de olijfolie en balsamicoazijn een heerlijke marinade/dressing voor over je salade. Om het geheel niet al te zoet te maken kruid ik de druiven goed met peper en zout. Zo krijg je, zeker samen met de geitenkaas, die heerlijke zout & zoet combinatie. Ik ben er dol op! De geitenkaas gaat ook mee in de oven om een goudbruin korstje te krijgen.
Heb je nu geen tijd om geitenkaas en druiven te roosteren? Dan smaakt deze salade met gegrilde geitenkaas ook lekker als je gewone koude geitenkaas gebruiken en klassieke druiven. Ga dan voor een zachtere smeuïgere geitenkaas in plaats van die schijfjes die je goed kan grillen. De druiven kan je alsnog met wat peper, zout en balsamico kruiden.
De salade met gegrilde geitenkaas samenstellen
Ik gebruikte blauwe druiven, voornamelijk voor de kleur, maar groene druiven smaken even lekker in deze salade. Ik zag venkel in de aanbieding in de supermarkt én ik ben er dol op als die heel erg dun gesneden is. Dan komt de knapperigheid lekker naar boven en smaakt hij niet te straf af. Een aanrader voor mensen die de anijssmaak soms wat te sterk vinden. Gecombineerd met de frisse maar pittige rucola en heerlijke pecannoten (ik koop de mijne altijd ongezout maar wel geroosterd) de perfecte basis voor elke salade.
Maak deze salade met gegrilde geitenkaas als bijgerecht voor je volgende barbecue, picknick of als lunch met wat stokbrood. Serveren kan zowel warm als koud. Je kan de geitenkaas en de druiven dus al op voorhand roosteren en koel bewaren tot je klaar bent om te serveren. Deze salade blijft zo’n 2-3 dagen goed nadat je hem gemaakt hebt. Serveer er wat krokant gebakken spekjes bij of gerookte kipfilet moest je dat in huis hebben en er graag een vleesje bij wil.
Ingrediënten
Voor de gegrilde geitenkaas en druiven
- 4 rondjes vaste geitenkaas (ong 100g per stuk)
- 250 gram blauwe druiven
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1 theelepel honing optioneel
Voor de salade
- 100 gram rucola
- 1 venkel*
- 1 kleine rode ui
- een handjevol pecannoten
Instructies
Voor de gegrilde geitenkaas en druiven
- Verwarm de oven op 200°C of zet de grill aan.
- Leg de geitenkaas op een bakplaat met bakpapier en verdeel de druiven rondom.
- Schenk over de druiven een scheutje olijfolie over en de balsamicoazijn. Kruid met peper en zout.
- Plaats in de oven voor 10 minuten of plaats onder de grill. Het is de bedoeling dat de geitenkaas goudbruin wordt en de druiven licht geroosterd. Haal uit de oven en drizzle er de honing over zodat die nog kan smelten.
Voor de salade
- Was de venkel en snij het taaie onderste stuk weg. Snij de venkel zo fijn mogelijk in plakjes. Snij de ui in halve ringetjes. Wil je de venkel al voorbereiden? Doe de venkel dan in een kom met water en wat citroensap om verkleuring tegen te gaan.
- Verdeel de rucola over je serveerschaal en verdeel daar de venkel, rode ui en pecannoten over. Kruid met peper en zout.
- Werk af met de druiven en de geitenkaas en de marinade die achterbleef op de bakplaat.
- Wil je nog wat extra dressing? Verdeel dan over de salade nog wat extra olijfolie en balsamicozijn. Serveer meteen.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer lunch recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de lunch pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Handig slaatje dat in een wip klaar is. Ik heb zoals de tips zeiden de venkel vooraf gesneden en in citroenwater gelegd. Zag er nog even goed uit als de dag voordien.
Verrassend en lekker!
Super gemakkelijk en snel als lunchpauze tussen het homework! En ook nog gezond en lekker natuurlijk ? Go to recept.
De combo geitenkaas en druiven in de oven is echt overheerlijk! Van de rauwe rode ui en de rauwe venkel was ik wat minder fan, maar smaken verschillen zeker :)
Blij dat het een inspiratie kon zijn! En inderdaad, het zijn wat meer speciale smaken.