Kleur op mijn bord. Daar wordt ik oprecht blij van. Deze salade maakt mij dus alvast goedgezind. ;) Niet alleen zit hij vol prachtige kleuren maar deze zomerse salade met kip smaakt ook ontzettend lekker. Het goede weer doet me dromen van een barbecue, maar aangezien dit niet evident is zonder tuin haalde ik mijn grill toestel boven. The next best thing, toch?
Grillen maar!
Deze salade serveer ik het liefst lauwwarm, want er zitten een heleboel ingrediënten in die ik op de grill leg. Zo bak ik niet alleen de kipfilet (in een heeerlijk marinade), maar ook de maïs en de little gem salade. Super lekker en smaakvol zonder al te veel extra werk! Heb je je barbecue aan staan, kan je deze salade ook prima serveren met de kip apart als bijgerechtje trouwens.
Kipfilet grillen
Ik gebruik in dit recept kippenhaasjes. Dat zijn al fijner en dunner gesneden stukjes kipfilet. Doordat de kip zo dun gesneden is, hoeven de stukjes helemaal niet lang op de grill te liggen. De mijne waren ongeveer een centimeter dik en gaar na een kleine 3 minuten (met boven- en onderwarmte). Dankzij de super eenvoudige marinade, die we trouwens ook als dressing gebruiken, blijft de kip ontzettend sappig en gaat die uitdrogen tegen. Laat de kip even rusten na het bakken. Zo kunnen alle sappen rustig settelen en heb je de meest sappige en smaakvolle kip.
Maïs zelf klaarmaken
Heb je al eens zelf maïskolven klaargemaakt? Dit is zooo lekker en gemakkelijk! Ik maakte er al eerder een receptje van, want ik vind het een stuk lekkerder dan maïs uit blik. Niet alleen krijgt de maïs een mooi kleurtje aan de buitenkant maar je kan er zoveel kruiden aan toevoegen als je maar wil. Voor deze zomerse salade met kip hou ik het simpel en smeer ik de kolven licht in met een neutrale olie, peper en zout. Elke kant wordt gegrild met als resultaat een heerlijke krokante en zoete maïs.
Little gem grillen?
Tot slot leg ik ook mijn salade even op de grill. Ja, je hoort het goed. De Romeinse sla is uitstekend geschikt om te grillen. Ik kies voor de kleine variant uit gemak en snij heb doormidden. Een minuutje op de grill of in de pan en je sla krijgt meteen een kleurtje en wat extra smaak erbij. Uiteraard is deze stap volkomen optioneel. Kies gerust voor een sla die je nog in huis hebt. Bij deze zomerse salade met kip past zo goed als alles.
Voorbereiding en bewaren
Voorbereiding
Wil je deze zomerse salade met kip graag op de menu zetten maar niet veel voorbereidingstijd? Geen probleem! Je kan alle componenten al op voorhand klaarmaken. Heb je toch liever versgebakken kip? Grill dan de rest van de ingrediënten op voorhand, hou ze wel nog even apart in de koelkast (anders heb je sneller kans dat ze slap worden) en marineer de kip. Die heeft dan rustig de tijd om alle smaken op te nemen. Het enige wat je nog moet doen is het afbakken van de kip en het samenstellen van je salade. In 10 minuten staat het eten op tafel!
Bewaren
Deze salade kan je gemakkelijk verdubbelen of als je alleen bent kan je prima een deel apart houden voor de volgende dag. Hou de dressing apart. Verdeel deze dus pas last minute over je salade. Ik raad ook aan om de aardbeien pas op het laatste moment te snijden. De rest van de salade kan je al samenvoegen op voorhand.
Ik zou de salade tot maximum twee dagen na het maken consumeren. Zo blijven alle ingrediënten zeker vers en knapperig. Bewaar steeds in een koelkast of neem mee in een koeltasje als je onderweg bent.
Ingrediënten
Voor de marinade en dressing
- 40 gram honing
- 50 gram graantjesmosterd
- 1 teentje look
- 2 eetlepels kwark/yoghurt
Voor de salade
- 200 gram kipfilet haasjes
- 2 maïskolven*
- 2 little gem (mini Romeinse sla)
- 100 gram aardbeien
- Parmezaanse kaas voor de afwerking
Instructies
- Pers of hak de look fijn. Meng samen met de andere ingrediënten van de marinade. Kruid met peper en zout.
- Giet de helft van de marinade over de kipfilet haasjes en meng goed zodat de marinade overal goed rondom plakt. Bewaar de kip tot het bakken in afgesloten potje in de koelkast zodat die verder kan marineren.
- Breng je barbecue of pan op temperatuur. Verdeel een klein beetje neutrale olie (bv maïs of lijnzaad) over de maïskolven en kruid rondom met peper en zout.
- Grill de maïskolven rondom bruin, zo'n 2-3 minuten per kant tot de maïs een mooi kleurtje heeft. Haal de maïs uit de pan en laat even afkoelen.
- De little gem kan je ook perfect grillen (maar hoeft niet). Snij hem daarvoor in de lengte doormidden en leg de sla met de gesneden kant naar beneden in de pan en grill voor zo'n 1-2 minuten tot de gesneden kanten bruin kleuren.
- Bak vervolgens de kip op de grill of in de pan. Afhankelijk van de dikte zal dit langer duren. Bij mij duurde het zo'n 3-4 minuten voor een goudbruin kleurtje.
- Snij met een scherp mes de maïs van de kolf. Snij de aardbeien in vieren en de little gem in grove delen. Snij de nog warme kip in reepjes.
- Verdeel alle ingrediënten over twee grote saladekommen en verdeel er de resterende dressing over. Serveer met wat Parmezaanse kaas krullen.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer lunch recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de lunch pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Wat een top salade!
Zo heerlijk fris, en snel klaar!
Een super lekker gerechtje bij zomerse temperaturen!
Ik maakte een extra portie van de dressing/marinade omdat deze zo lekker is. Ik verving de aarbeien door frambozen en het gerecht was nog steeds een topper! Zeker aan te raden ;-)
Getest en goedgekeurd!
Een verrassende en verfrissende smaak!
Een super lekkere zomerse salade.
Op voorhand de kip gemarineerd in de overheerlijke mosterddressing dus had in no time de salade klaar. Nooit gedacht dat aardbeitjes zo goed passen bij een salade. ;) Topgerechtje voor bij warm weer!