Salade met zoete aardappel. Een salade in de winter? Dat kan mega goed smaken! Deze heerlijk gegrilde spruitjes en zoete aardappel salade werd dan ook snel een gezinsfavoriet. Samen met wat krokant gebakken haloumi en eventueel wat broodkorstjes een vullende en smaakvolle maaltijd.
Een salade, saai?
Als je al één blik geworpen hebt op deze salade, dan kan je bevestigen dat die alles behalve saai is. En zo heb ik mijn salades het liefste. Waar let ik op bij het samenstellen:
- Verschillende kleuren
Alleen groen in een salade, daar wordt ik ook niet warm van? Zeker niet omdat je voor een groot deel met je ogen eet! Kies voor ingrediënten met verschillende kleuren, zoals de zoete aardappel (oranje), spruitjes (groen), haloumi (wit) en veenbessen (donkerrood).
2. Verschillende texturen
Nog zoiets waar je vaak niet bij stil staat, maar een salade heeft ook nood aan verschillende texturen. De zoete aardappel is zacht, de haloumi een beetje rubberig (in a good way ;D), de spruitjes knapperig en zadenmix geeft nog extra bite. Zo houden we het interessant!
3. Verschillende smaken
Tot slot hou ik van de combi zoet en zout, liefst met een beetje zuur er ook bij. Dus ik kies voor een zoete basis (spruitjes, zoete aardappel en haloumi) met het zoete van de veenbes en het pittige van de zadenmix.
Zoals je ziet zijn in deze salade met zoete aardappel al mijn ‘salade’-eisen volbracht. Het kan dus niet anders dan een heerlijke salade zijn. En psst, als je niet van spruitjes houdt, probeer dan eens om ze te roosteren. Zo’n ontzettend groot smaakverschil. Heerlijk en zonder bittere nasmaak. :)
To dressing or not to dressing?
Voor deze salade heb je niet per se een dressing nodig. De smaakvolle gegrilde groentjes voorzien op zich genoeg smaak, maar mocht je er toch iets bij willen maken dan kan je voor een honing-mosterd dressing gaan. Heel simpel. Twee eetlepels olijfolie, 1 eetlepel mosterd en 1 eetlepel honing. Kruid met peper en zout en klaar! Pro tip: smeer de laatste vijf minuten van het bakken wat extra honing op de zoete aardappel. Geeft een extra zoete en gekarameliseerde smaak.
Ingrediënten
- 2 kleine zoete aardappelen
- 250 gram spruitjes
- 1 pakje haloumi
- een handvol waterkers
- een klein handjevol gedroogde veenbessen
- zadenmix, optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Schil de zoete aardappelen en snij in halve maantjes. Snij de grotere spruitjes in twee.
- Doe ze samen in een ovenschaal, besprenkel er wat olijfolie over en peper en zout.
- Zet in de oven voor 25-30 minuten tot de groenten goudbruin en gaar zijn.
- Ondertussen bakken we de haloumi. Haal de haloumi uit de verpakking en dep eventueel droog. Snij in blokjes en bak in een droge pan op middelhoog vuur. Laat het water eerst volledig verdampen, dan zal de haloumi snel bruin en krokant worden. Bak bruin aan alle kanten.
- Verdeel wat waterkers over een groot serveerbord. Verdeel er de zoete aardappel, spruitjes en haloumi over. Als laatste doe ik er nog wat gedroogde veenbessen en zadenmix bij.
- Ik bak er soms ook nog krokante broodstukjes bij, een aanrader. ;)
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer lunch recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de lunch pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Lekker receptje, mijn partner was er helemaal zot van :) Ik heb wel op de website van Karolas Kitchen gelezen dat het niet goed is om olijfolie te gebruiken bij temperaturen hoger dan 180°, omwille van de giftige dampen die dan ontstaan. Ik heb dus wokolie gebruikt.
Ik maakte dit -verrassend lekkere- recept gisteren. Dacht dat het wat ‘droog’ zou zijn, maar integendeel: overheerlijke smaken. Ik verving de veenbessen door wat voorgekookte rode biet (toegevoegd als de schotel uit de oven kwam). En de haloumi verving ik door feta. Er was zelfs geen dressing nodig voor mij. Topgerecht.