4.89 van 9 beoordelingen

Salade met zoete aardappel, spruitjes en haloumi

Salade met zoete aardappel. Een salade in de winter? Dat kan mega goed smaken! Deze heerlijk gegrilde spruitjes en zoete aardappel salade werd dan ook snel een gezinsfavoriet. Samen met wat krokant gebakken haloumi en eventueel wat broodkorstjes een vullende en smaakvolle maaltijd.

Een salade, saai?

Als je al één blik geworpen hebt op deze salade, dan kan je bevestigen dat die alles behalve saai is. En zo heb ik mijn salades het liefste. Waar let ik op bij het samenstellen:

  1. Verschillende kleuren

Alleen groen in een salade, daar wordt ik ook niet warm van? Zeker niet omdat je voor een groot deel met je ogen eet! Kies voor ingrediënten met verschillende kleuren, zoals de zoete aardappel (oranje), spruitjes (groen), haloumi (wit) en veenbessen (donkerrood).

2. Verschillende texturen

Nog zoiets waar je vaak niet bij stil staat, maar een salade heeft ook nood aan verschillende texturen. De zoete aardappel is zacht, de haloumi een beetje rubberig (in a good way ;D), de spruitjes knapperig en zadenmix geeft nog extra bite. Zo houden we het interessant!

3. Verschillende smaken

Tot slot hou ik van de combi zoet en zout, liefst met een beetje zuur er ook bij. Dus ik kies voor een zoete basis (spruitjes, zoete aardappel en haloumi) met het zoete van de veenbes en het pittige van de zadenmix.

Zoals je ziet zijn in deze salade met zoete aardappel al mijn ‘salade’-eisen volbracht. Het kan dus niet anders dan een heerlijke salade zijn. En psst, als je niet van spruitjes houdt, probeer dan eens om ze te roosteren. Zo’n ontzettend groot smaakverschil. Heerlijk en zonder bittere nasmaak. :)

To dressing or not to dressing?

Voor deze salade heb je niet per se een dressing nodig. De smaakvolle gegrilde groentjes voorzien op zich genoeg smaak, maar mocht je er toch iets bij willen maken dan kan je voor een honing-mosterd dressing gaan. Heel simpel. Twee eetlepels olijfolie, 1 eetlepel mosterd en 1 eetlepel honing. Kruid met peper en zout en klaar! Pro tip: smeer de laatste vijf minuten van het bakken wat extra honing op de zoete aardappel. Geeft een extra zoete en gekarameliseerde smaak.

salade met zoete aardappel

Salade met spruitjes en zoete aardappelen

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:40 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:10 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:30 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

4.89 van 9 beoordelingen
2 personen

Ingrediënten

  • 2 kleine zoete aardappelen
  • 250 gram spruitjes
  • 1 pakje haloumi
  • een handvol waterkers
  • een klein handjevol gedroogde veenbessen
  • zadenmix, optioneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de zoete aardappelen en snij in halve maantjes. Snij de grotere spruitjes in twee.
  • Doe ze samen in een ovenschaal, besprenkel er wat olijfolie over en peper en zout.
  • Zet in de oven voor 25-30 minuten tot de groenten goudbruin en gaar zijn.
  • Ondertussen bakken we de haloumi. Haal de haloumi uit de verpakking en dep eventueel droog. Snij in blokjes en bak in een droge pan op middelhoog vuur. Laat het water eerst volledig verdampen, dan zal de haloumi snel bruin en krokant worden. Bak bruin aan alle kanten.
  • Verdeel wat waterkers over een groot serveerbord. Verdeel er de zoete aardappel, spruitjes en haloumi over. Als laatste doe ik er nog wat gedroogde veenbessen en zadenmix bij.
  • Ik bak er soms ook nog krokante broodstukjes bij, een aanrader. ;)

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Eet smakelijk! X Ellen

Nog op zoek naar meer lunch recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de lunch pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

salade met zoete aardappel

Nog goesting?

geroosterde bloemkool salade
Lunch
00:30

Geroosterde bloemkool salade

chocolade bananenbrood
Cake & taart
00:55

Chocolade bananenbrood

quiche met asperges
Quiches
00:40

Quiche met asperges en erwtjes

soep met lentegroenten
Lunch
00:50

Vullende soep met lentegroenten

havermout mug cake
Zoete ontbijt
00:10

Havermout mug cake (suikervrij, 3 ingrediënten)

griekse kipburger
Vlees
00:20

Griekse kipburger

plattekaas dessert
No-bake
00:10

Opgeklopt plattekaas dessert

kaasstengels
Hapjes
00:20

Kaasstengels