Voor we duiken in het recept voor deze salade met rode biet, nog even een ode aan peperkoek! Iedereen heeft wel zo’n lijstje van etenswaren die hij voor eeuwig en altijd zal linken aan zijn kindertijd of jeugd. Ik zal je vertellen, peperkoek staat bij mij erg hoog op die lijst! Mijn oma en opa hadden het altijd in huis en ik weet nog dat ik altijd eerste bolletjes parelsuiker van de peperkoek prutste (mijn oma had altijd de Vondelmolen peper met parelsuiker). Geweldig toch!
Peperkoek is sindsdien niet meer uit mijn leven verdwenen. We hebben het standaard in huis. Michiel tijdens het sporten, Anna om haar een energieboost te geven na een dutje of voor mij – gewoon omdat ik het lekker vind. En gaandeweg ontdekte ik dat peperkoek nog veel veelzijdiger is dan ik dacht! Het smaakt heerlijk in hartige en zoete gerechten, dus vandaar ook mijn inspiratie om met dit recept aan de slag te gaan!
Voor deze salade met rode biet, rooster ik mijn bietjes zelf, want gepofte bietjes zijn gewoon het allerlekkerst! Voor de rest hoef je geen werk te verrichten. Combineer de bietjes met wat jonge spinazie, gerookte forel (of een ander visje naar keuze) met granaatappelpitjes en schijfjes geitenkaas en je hebt een overheerlijke salade BOMVOL smaak. Werk af met wat sneetjes peperkoek om de perfecte mix te maken tussen zoet en hartig met een kruidige toets!
Ingrediƫnten
- 2 rode bieten ongekookt
- 125 gram gerookte forel
- 2 eetlepels granaatappelpitjes
- 100 gram geitenkaas
- 4 sneetjes Vondelmolen peperkoek
- 2 handjesvol verse babyspinazie
Voor de dressing
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel (graantjes)mosterd
- 1 theelepel honing
Instructies
- Wikkel de bietjes in aluminiumfolie en rooster ze in de oven voorverwarmd op 180Ā°C voor 45-60 minuten (prik eens met een mes om te zien of ze gaar zijn). Laat de bietjes afkoelen.
- Schil de bietjes en snij doormidden en in reepjes. Snij ook de geitenkaas in fijne schijfjes. Snij de peperkoek doormidden en dan in hapklare stukken.
- Verdeel de forel in kleinere stukken met twee vorken.
- Maak de dressing door alle ingrediƫnten in een potje te mengen. Voeg een eetlepel water toe als de dressing te dik is. Kruid goed af met peper en zout.
- Doe de spinazie in een grote kom en meng er de dressing onder. Zet goed onder elkaar zodat alle spinazie wat van de dressing heeft.
- Verdeel de spinazie over twee borden. Verdeel er de forel op, alsook de geitenkaas, granaatappelpitjes en peperkoekstukjes.
- Werk eventueel af met wat zaden en pitten voor een extra crunch. Ik nam pompoenpitjes.
Smakelijk!
Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Vondelmolen. Voor meer info over betaalde samenwerkingen kan je alle info vinden in mijn disclaimer.
Dit is zo een verrassende combinatie! Keilekker.
Ik maak het regelmatig als meeneem lunch voor het werk. Top!