Snelle shakshuka in één pan, boordevol smaken en texturen. You will love it! Deze shakshuka ontstond door het jarenlang bestellen op restaurant en ontbijtzaakjes van shakshuka. Ze waren (bijna) allemaal heerlijk, maar toch ook heel verschillend. Met de ingrediënten die ik in huis had wilde ik mijn eigen versie maken. Een snelle, gemakkelijke variant boordevol smaak en verse groenten en kruiden. De kokerellen shakshuka werd geboren. :)
Snelle shakshuka: de smaakmakers
In hoever hij nog heel traditioneel is, laat ik in der midden, maar lekker is hij zeker en vast. Ik had komijnzaad in huis, dus gebruik dat als basiskruid in deze snelle shakshuka. Door de zaadjes eerst even mee aan te bakken in de olie komt er veel meer smaak vrij en worden ze zachter. Daarbij koos ik voor harissa, een Noord-Afrikaanse kruidige en pikante chilipasta, die een kick gaat geven aan onze snelle shakshuka. Heb je het niet in huis of hou je niet van pikant? Ga dan voor een lepeltje extra tomatenpasta.
Ik gebruik in dit recept verse tomaten, die had ik liggen bij de twee testrondes en ze brachten het geheel heerlijk samen. Je zou ze kunnen vervangen door tomaten uit blik, maar ga dan voor goede kwaliteit want ze bepalen voor een groot deel de smaak van je gerecht. Wat afwerking betreft kan je eindeloos variëren bij deze snelle shakshuka. Ik koos voor een mop yoghurt, verse kruiden en wat sumac (een Midden-Oosters kruid dat een heel citroenige smaak heeft) voor een extra frisse toets, maar gebruik gerust verse peterselie, wat feta kaas, gebakken patatjes en ik heb het zelfs al geserveerd geweten met avocado.
- De basis voor deze shakshuka kan je gemakkelijk op voorhand klaarmaken. Snij al je groenten al en maak je saus en laat een tijdje pruttelen. Wanneer je klaar bent om je eitjes te pocheren, breng de saus weer aan de kook en het enige wat je hoeft te doen is wachten tot de eieren je gewenste textuur hebben.
- Wat je echt niet wil is dat je shakshuka waterig is. Laat het deksel dus voorlopig af de pan terwijl je de saus laat sudderen, zo kan het meeste water verdampen. Je kan altijd wat extra water toevoegen indien nodig, maar weghalen is niet zo eenvoudig. Draai het vuur wat harder als je merkt dat het water niet snel genoeg verdampt.
- Shakshuka is een erg voedzaam gerechtje dat voornamelijk uit groenten bestaat. Voeg gerust andere restjes groenten toe aan de saus als je deze nog in huis hebt. Ik denk bijvoorbeeld aan een aubergine of courgette, maar zelfs wortel of broccoli zou je mee kunnen verwerken.
AANPASSINGEN
- Deze snelle Shakshuka is glutenvrij en lactosevrij als je de yoghurt weglaat op het einde en serveert zonder brood.
- Maak je shakshuka volledig plantaardig door de eitjes weg te laten en een blik bruine linzen aan den saus toe te voegen. Werk af met wat soyayoghurt of een andere plantaardige kaas of yoghurt.
- Hou je niet van pikant? Laat de harissa dan weg en vervang door een extra eetlepel van de tomatenpasta.
BEWAREN
- De saus van de snelle shakshuka kan je gerust een paar dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten verpakking. Je kan de saus ook invriezen.
- Heb je saus met eitjes erin over? Bewaar de restjes dan tot de volgende dag in de koelkast. Warm even op in de microgolf.
Ingrediënten
- 1 eetlepel komijnzaad
- 2 teentjes look
- 1 eetlepel harissapasta
- 1 eetlepel tomatenpasta
- 4 paprika's ik nam rood en geel
- 5 trostomaten
- 4 eieren
Toppings (optioneel)
- verse koriander
- gepekelde rode ui
- yoghurt
- een snuifje sumac
- brood om te dippen
Instructies
- Snij de ui in halve ringen en de look in schijfjes. Snij de paprika's in reepjes.
- Neem een pan met hoge zijden en voeg een scheutje olijfolie toe. Bak de komijnzaadjes tot ze geurig zijn op middelhoog vuur voor zo'n twee minuten.
- Voeg de paprika's, uien en look toe en bak voor zo'n 4 minuten tot ze beetgaar zijn en een beetje kleur hebben. Kruid met peper en zout.
- Snij ondertussen de tomaten in grove stukken.
- Voeg de harissapasta en tomatenpuree toe aan de pan en bak mee al roerend voor 1 minuut. Voeg dan de tomaten toe en draai het vuur laag. Laat de shakshuka pruttelen voor 15-20 minuten minimaal, maar laat gerust langer opstaan. Afhankelijk van je tomaten kan je nog een beetje extra water toevoegen. Kruid opnieuw met peper en zout.
- Is de shakshuka ingedikt en goed van smaak? Maak dan met een lepel vier gaatjes en breek je eitjes rechtstreeks in de pan. Zet een deksel op je pan en kook de eieren voor 6-8 minuten, afhankelijk van hoe gaar je ze wil.
- Serveer de shakshuka met toppings naar keuze. Ik gebruikte verse koriander, gepekelde rode ui (lekker!), wat yoghurt en een snuifje sumac om het af te werken. Serveer met je favoriete dip brood.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
Eet smakelijk! X Ellen
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Nog op zoek naar meer lunch recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op lunch-pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten. Check ook zeker eens de pagina met hartige ontbijt recepten.
Zo lekker en gemakkelijk!
Dankjewel!
Dit receptje vanavond uitgeprobeerd en het heeft gesmaakt! Dit komt nog op tafel 🙂