Het is officieel november dus ik begin al uit te kijken naar de feesten binnenkort. Hoe die er gaan uitzien, daar hebben we momenteel nog geen zicht op maarja, Christmas is not yet cancelled! Dus we hadden het over feest vieren. Daar mag natuurlijk een heerlijk speculaasje niet bij ontbreken. Ik deelde een aantal jaren geleden al een heerlijk recept voor zachte speculaas, maar als je dol bent op speculaas dan moét je deze speculaascake uitproberen. Zo lekker, zacht en smeuïg tegelijk met de lekkerste kruiden erin.
Bakken vind ik het allerleukst in de herfst- en wintermaanden. Je spendeert sowieso meer tijd binnenshuis door. Als je dan aan de bak gaat, dan ruikt je huis ook nog eens overheerlijk (altijd een plus lijkt me) + een lekker stukje gebak zoals deze speculaascake helpt me wat tegen het winter en sombere gevoel nu de dagen een pak korter worden. Hebben jullie dat ook?
Voor deze cake hoef je gelukkig geen enkel speciaal keukentoestel te gebruiken, een handmixer is meer dan voldoende. Al zou je deze cake zelfs met een garde en een kom kunnen maken. Ik laat zien in deze receptvideo hoe ik hem maak. Ik vind het altijd wel een meerwaarde om naar een video te kijken versus enkel een geschreven recept!
Speculaas kruiden: maak ze zelf!
Tegenwoordig kan je speculaaskruiden in alle supermarkten vinden, maar je kan ze uiteraard ook zelf maken! Een traditionele samenstelling bestaat uit de volgende kruiden:
- Kaneel (vb. 2 eetlepels)
- kruidnagel (vb. 1 theelepel)
- nootmuskaat (vb. 1 theelepel)
- korianderzaad (snuifje)
- anijszaad (snuifje)
- gemberpoeder (snuifje)
- kardamom (snuifje)</li>
Het bovenste ingrediënt zit er het meeste in, het onderste het minst. Kies dus zelf voor een samenstelling die je lekker vindt en met welke kruiden je in huis hebt. Lust je geen anijs, laat dat dan gewoon weg. Wil je nog een beetje meer pit in je kruiden? Voeg dan nog een snuifje peper toe!
Ingrediënten
Voor de speculaascake:
- 160 g boter op kamertemperatuur
- 100 gram kristalsuiker
- 80 gram bruine kandijsuiker
- 2 eieren
- 300 g zelfrijzende bloem*
- 2 theelepels koekkruiden
- 180 ml karnemelk
Voor de frosting
- 250 gram poedersuiker
- 2 eetlepels bosvruchten confituur
- 3 eetlepels melk
OF
- 250 g mascarpone op kamertemperatuur
- 3 eetlepels bosvruchten confituur
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Doe de boter samen met de kristalsuiker en bruine suiker in een kom. Meng voor 2-3 minuten met een elektrische handmixer tot een egaal geheel, iets lichter van kleur.
- Voeg dan één voor één de eieren toe. Mix tussendoor tot het ei helemaal is opgenomen.
- Voeg dan de bloem, samen met de koekkruiden toe en begin zachtjes onder elkaar te mengen. Giet de melk er langzaam bij zodat het deeg mooi samen komt.
- Giet het deeg in een cakevorm ingevet en bestrooid met bloem en strijk de bovenkant glad.
- Bak in de oven voor 40-45 minuten. Test de cake met een satéprikker. Als er geen nat deeg meer aan je prikker hangt, is hij klaar. Laat 10 minuten in de bakvorm afkoelen en daarna uit de vorm op een koelrek.
- Voor de frosting: Meng de mascarpone met de bosvruchten confituur en mix tot een egale frosting. Bestrijk de cake royaal met de frosting eens hij afgekoeld is.
Eet smakelijk! X Ellen
Overheerlijke cake! Ik koos voor de frosting van mascarpone met bosvruchtenconfituur en deze smaken gingen perfect samen met de speculoos van de cake. Zeker uitproberen!
De combinatie bosvruchten met speculaas is overheerlijk!