Spruitjes uit de oven met spek, nu een van mijn favoriete recepten maar dat zou ik toen ik klein was niet geloofd hebben. Vroeger lustte ik totaal geen spruitjes. Als kind moest ik elke keer we spruitjes aten wel proeven. We mochten zelf het kleinste spruitje uit de pot gaan vissen en in duizend kleine stukjes snijden en onder onze puree mengen, maar we moesten er minstens eentje eten. Tot ik spruitjes uit de oven ontdekte! Krokant langs buiten, zacht en smeuĆÆg aan de binnenkant. Heerlijk zacht en vol van smaak, een super smaakvolle groente van bij ons.
Spruitjes uit de oven met spek klaarmaken in een handomdraai
Die tijden van spruitjes afkeer zijn gelukkig voorbij en de wondere wereld van deze kleine kooltjes is dan ook voor mij open gegaan. Vandaag deel ik met jullie mijn favoriete manier om spruitjes klaar te maken. Door ze te bakken in de oven krijg je niet alleen een ander smaak, maar ook een heel ander gevoel van textuur. Ze zijn licht krokant aan de buitenkant, hebben nog wat bijt en zijn helemaal niet bitter.
De combinatie van spruitjes, met geroosterde aardappelen, krokant gebakken spekjes en noten is dan ook eentje made in heaven. Werk het geheel af door er wat ricotta over heen te lepelen en je hebt met deze spruitjes uit de oven met spek eenpansgerecht om U tegen te zeggen.
Spruitjes, een wintergroente in topvorm
Spruitjes, ook wel Brussels lof genoemd, behoren tot de koolfamilie en zijn bekend om hun kleine, groene knoppen die aan de stengel groeien. Deze groente is van nature rijk aan voedingsstoffen, waaronder vitamine C, vitamine K, vezels en antioxidanten. Spruitjes zijn spotgoedkoop verkrijgbaar in de winter en zijn een populaire keuze tijdens de feestdagen. Ondanks dat mensen hun smaak vaak associeren met de lichte bitterheid, kan je spruitjes op talrijke manieren klaarmaken zonder dat je enkel ‘bitter’ proef in je finaal gerecht. Dat toont dit recept voor spruitjes uit de oven met spek zeker en vast aan.
Wat betreft bereidingswijzen zijn er talloze manieren om spruitjes te koken. Ze kunnen worden gestoomd, geroosterd, gebakken of zelfs rauw gegeten worden. Het is essentieel om ze niet te lang te koken om de smaak en voedingsstoffen te behouden. Door spruitjes op creatieve manieren te bereiden, zoals het toevoegen van spek, noten of een smakelijke saus, kun je hun veelzijdigheid benutten en ze aantrekkelijk maken voor een breder publiek.
Of je nu een fan bent van deze kleine groene knoppen of ze nog moet ontdekken, spruitjes voegen niet alleen een smaakvolle dimensie toe aan maaltijden, maar dragen ook bij aan een voedzaam en gevarieerd eetpatroon.
De manier om spruitjes lekker klaar te maken
Tot menig spruitjeshater zeg ik, probeer deze ovenschotel eens en moest het al bij al toch meevallen, laat het dan zeker weten hieronder bij de comments. Ik ben benieuwd of ik iemand een believer kan maken. ;) Mocht je graag nog meer spruitjes inspiratie willen, check dan ook zeker eens:
- de romige spruitjesgratin
- de bulgur salade met geroosterde spruitjes
- de salade met zoete aardappel en spruitjes en haloumi
- de salade met spruitjes, granaatappel en feta
Spruitjes uit de oven met een optionele dressing
Wij eten dit gerecht al jaren zoals het is, maar als je extra over hebt vind ik de restjes eerlijk gezegd wat droog. Zelfs met extra ricotta erbij. Daarom zou je een dressing bij dit gerecht kunnen maken, moest je de schotel net wat te droog vinden of overschotjes hebben. Zo ben je zeker dat je een smaakvol gerecht kan serveren de volgende dag.
Volgende twee dressings vind ik heerlijk passen bij dit recept voor spruitjes uit de oven met spek:
Honing-mosterddressing:
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel Dijon-mosterd
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Werkwijze: Meng alle ingrediƫnten goed door elkaar en serveer met de ovenschotel. De zoete en pittige smaak zal een heerlijke aanvulling zijn op de geroosterde groenten.
Balsamico-vinaigrette:
- 3 eetlepels balsamicoazijn
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel mosterd
- 4 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Werkwijze: Klop alle ingrediƫnten samen tot een goed geƫmulgeerde dressing. Drizzle deze balsamico-vinaigrette over het gerecht nadat het uit de oven komt voor een verfrissende en zure smaak.
Ingrediƫnten
- 800 gram spruitjes
- 500 gram gekookte en geschilde krielaardappeltjes uit de koeling, schijfjes/blokjes, rondjes…
- 150-250 gram magere spekblokjes
- 50 gram noten mengeling, wat je lekker vindt
- 250 gram ricotta*
Instructies voor de spruitjes uit de oven met spek
- Verwarm de oven voor op 200Ā°C.
- Zijn je spruitjes nog niet schoongemaakt doe dat dan eerst. Was de spruitjes onder de kraan en laat ze goed uitlekken. Snij het ākontjeā er onderaan af en snij de spruitjes in twee of in 4 als ze echt groot zijn.
- Verspreid de spruitjes over de grootste ovenplaat die je hebt. Doe er de aardappeltjes en de spekjes erbij. Voeg een scheutje olijfolie toe en kruid goed met peper en zout. Schep om en zorg dat alle ingrediƫnten gelijk verdeeld worden en er niet te veel groenten op elkaar liggen.
- Zet de ovenschotel voor 35-45 minuten in de oven, afhankelijk van je oven.
- Schep de groenten om na een kwartier. Voeg de noten toe bovenop de ovenschotel. Let er op dat de spruitjes niet aanbranden, maar donkere blaadjes geven extra crunch. Bak het geheel niet te lang, want dan wordt het gerecht nogal droog.
- Werk af met een paar mopjes ricotta en smullen maar!
Geniet van dit recept met spruitjes uit de oven met spek en aardappel!
Nieuwsgierig naar meer heerlijke recepten? Verken ons uitgebreide assortiment aan ovenschotel recepten op Kokerellen.be voor meer culinaire inspiratie. Vergeet ook niet om ons te volgen op Instagram (@kokerellen) voor dagelijkse updates, achter de schermen en meer smakelijke creaties.
Smakelijk! X Ellen
Vanavond deze nog eens gemaakt, het was weer een tijdje geleden. Superlekker! Die geroosterde spruitjes zijn echt zalig lekker, ik doe er feta op maar kan echt met elke kaas hĆØ. Toppertje!
Super lekker en makkelijk!!
Blij dat het gesmaakt heeft Hanne!
Mijn man heeft zojuist deze schotel klaar gemaakt . Was lekker van smaak , maar de spruiten waren absoluut niet gaar . Op het laatste moment nog room over gegoten en aluminiumfolie over gedaan om nog wat verder te garen . Volgende keer de spruiten misschien wat voorgaren .
Dag Martine,
Bedankt voor je comment! Normaal gezien is voorkoken niet nodig, misschien had je spruitjes die aan de grote kant waren? Een snelle oplossing is om ze in vieren te snijden, dan zouden ze heel wat sneller gaar moeten zijn! Ook belangrijk is dat je een grote bakplaat neemt zodat ze allemaal naast elkaar kunnen roosteren.
Groetjes,
Ellen
Ellen, wat een fantastisch gerecht om spruitjes klaar te maken en lekker te laten vinden door echtgenoot en kinderen. Ik heb in het verleden al meer spruitjes op tafel gezet zodat de rest van het gezin het ook lust maar dit is een schot in de roos. De spruitjes zijn luchtig doordat ze geroosterd worden. Ik heb het ook met gerookte kalkoenreepjes klaargemaakt zodat het niet te vet is en toch zeer smaakvol. Ik heb in plaats van Ricotta er zelfgemaakte humus bij gegeten. Yummie.
Wat fijn om te horen Dorina! Super dat je een berichtje nalaat. Als spruitjes gesmaakt worden door kinderen, is dat toch wel het ultieme complimentje als je het mij vraagt! :)
Hey, bij ons zijn ze allemaal gek op spruitjes, ja ook de kindjes (4 Ć©n 5j). Dus dat is een grote meevaller. Jou bereidingswijze wil ik zeker proberen. Ziet er nog lekkerder uit! Een klein vraagje wel… Jij kookt de spruitjes niet op voorhand? Groetjes Tatjana
Hoi Tatjana, wat leuk dat jouw kinderen nu al dol zijn op spruitjes! Hoe heb je dat voor elkaar gekregen, haha! :) Ik kook de spruitjes niet op voorhand maar halveer ze wel. Dan koken ze in dezelfde tijd als de zoete aardappel blokjes. Veel kookplezier!
Hoi Ellen, je ovenschotel werd gesmaakt thuis hoor. Ik had zelfs teveel gemaakt en de kinderen vonden het niet erg om het twee dagen na elkaar te eten. Ik had er wel geraspte mozarella over gestrooid. Bedankt voor je ideetjes!
Wauw, en dat met spruitjes! Ik voel me vereerd! :)