Het hoeft niet altijd exotisch te wezen om lekker te zijn. Een goede stamppot gaat er bij mij af en toe ook wel eens in! Ik hou niet zo van aardappelen, maar als ik ze dan toch eens klaarmaak kies ik bijna altijd voor puree (of voor ovenfrietjes, jum!). En omdat ik dan weer iemand ben die niet graag afwast en bijgevolg liefst zo weinig mogelijk pannen vuilmaakt, kies ik dan voor een eenpans-stamppot die alle hongerige magen met gemak kan vullen.
Eigenlijk kan je zoveel kanten op met puree. Het lief (moest je hem gemist hebben, zijn eerste optreden op Kokerellen kan je hier terugvinden ;D) maakte een paar dagen geleden puree, maar had besloten om alle aardappelen in huis op te schillen. Bijgevolg hadden we genoeg puree om een klein leger te voeden. Het idee om er een stamppot van te maken, kwam dus eigenlijk een dag later toen we nog met een puree-overschot zaten. Ideaal dus moest je nog wat over hebben van de vorige dag!
Om je eenpansstamppot compleet te maken, kies je best voor ingrediƫnten die niet helemaal door moeten garen. Zo kan je de puree op voorhand bereiden en voeg je nadien naar smaak allerlei lekkernijen toe en warm je het door. Je kan dit gerechtje ook prima meenemen naar je werk de volgende dag als lunch. Een minuutje in de microgolf en smullen maar!
Deze keer kozen wij voor boerenkool, een heerlijke donkere bladgroente die Ć©cht heel erg goed voor je is (rijk aan calcium, vitamine K en C en blijkt zelfs anti-carcinogene eigenschappen te bevatten). Tegenwoordig kan je het voorgesneden in de meeste supermarkten vinden, maar je kan ook altijd verse spinazie, rucola of zelf romaine sla gebruiken.
Als je vlees of vis wilt toevoegen, kan dit prima, maar je kiest beter voor een gerookte versie zoals in dit geval forel, maar ook gerookte kip (jum!), hamblokjes of zelfs gerookte zalm zou lekker zijn.
Ingrediƫnten
- 500 gram aardappelen of puree van de vorige dag
- 250 gram boerenkool gesneden
- een handvol kerstomaatjes zongedroogde kan ook!
- 200 gram gerookte forel
- een handjevol pijnboompitten optioneel
Instructies
- Schil de aardappelen, snijdt ze in gelijke stukken en kook ze samen met de boerenkool in ruim water tot de aardappelen gaar zijn. Als je een mes erin prikt en ze vallen er af zijn ze klaar!
- Plet de aardappelen en de boerenkool met wat melk, zout, peper en nootmuskaat tot puree. Hoe chunky of glad mag je zelf kiezen.
- Snij de tomaatjes in twee en de forel in hapklare stukken. Doe de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie en laat ze lichtbruin worden. Let op dat ze niet aanbranden, waste of money! ;)
- Zet de puree terug op het vuur en voeg de kerstomaatjes, forel en pijnboompitten toe. Roer goed door zodat alle ingrediƫnten wat door gewarmd worden.
- Werk eventueel af met Parmezaanse kaas moest je dat nog in huis hebben.
Smakelijk!
Haha, je vriend durft nogal :)
Net uitgeprobeerd origineel en erg lekker!
Wat een onwijs leuke (en lekkere mmm) versie op boerenkoolstampot. Krijg er meteen al trek in :)
Dit ziet er erg lekker uit!
Dank je wel! :)