4.50 van 2 beoordelingen

Zelf veenbessensaus maken

Veenbessensaus, of cranberrysaus, is onmisbaar tijdens de feestdagen. Deze saus is heerlijk bij een kerstdiner, vooral bij gevogelte zoals kalkoen, maar ook bij wild, varkensvlees of zelfs als zoetzure tegenhanger naast kaas. Zelf veenbessensaus maken is eenvoudig: je hebt maar drie ingrediƫnten nodig, en in minder dan twintig minuten heb je een heerlijke, huisgemaakte saus op tafel. Het zoete en het zure evenwicht in deze saus maakt het een veelzijdige toevoeging die perfect past bij de hartige smaken van een feestmaal.

Veenbessen op hun best

Veenbessen groeien vooral in moerassige gebieden met zure bodems, en komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. In de Verenigde Staten zijn veenbessen enorm populair en een traditie tijdens Thanksgiving, waar ze bij de kalkoen worden geserveerd. Ook in Europa, met name in Nederland en Scandinaviƫ, worden ze in de winter veel gebruikt, onder andere op de Waddeneilanden, waar ze al sinds de 19e eeuw groeien. In de herfst, rond oktober en november, worden veenbessen geoogst, en daarom zien we verse veenbessen vooral in de maanden november en december. Dat maakt ze perfect voor kerstgerechten.

Veenbessensaus klaarmaken

Verse veenbessen zijn bijzonder zuur, en hun stevige schil barst bij het koken open, waardoor ze een gelachtige saus vormen. Om de intense zuurheid in balans te brengen, wordt er meestal suiker aan de saus toegevoegd. Naast de klassieke combinatie met suiker en water kun je variƫren met andere ingrediƫnten zoals sinaasappelschil, kaneel, of zelfs een scheutje rode wijn of port, wat de saus een rijke diepte geeft. Deze extra toevoegingen versterken de smaak en maken je veenbessensaus nog feestelijker, zonder dat het moeilijker wordt om te maken.

Door deze toevoegingen te gebruiken, kun je met slechts enkele aanpassingen elke keer een unieke variant van veenbessensaus maken. Zo haal je het maximale uit dit veelzijdige ingrediƫnt tijdens de wintermaanden!

veenbessensaus

Verse veenbessen klaarmaken

Om de zuurheid van de veenbessen te counteren hebben we een zoetstof nodig, and a lot of it! Ik gebruik in dit recept geen klassieke kristalsuiker maar wel de heerlijke smaakvolle ahornsiroop. Dit geeft meteen een extra winterse toets aan je gerechtje. Iets waar ik dol op ben! Maar honing of agavesiroop zijn prima alternatieven trouwens. Wil je de hoeveelheid zoet toch verminderen? Dan kan je een deel vervangen door stevia poeder.

Ik raad je dan aan om te proeven terwijl de saus aan het koken is en op je gevoel het zo zoet maken zoals jij het wil. Dit kan je doen door al kokend te proeven, maar let op de veenbessensaus kan gloeiend heet worden dus laat je lepel zeker eerst even afkoelen.

De perfecte veenbessensaus textuur

Na het koken heeft veenbessensaus even de tijd nodig om af te koelen. Door af te koelen, dikt de saus in en krijgt ze haar kenmerkende gelachtige structuur, waardoor ze mooi op het bord blijft liggen. Je kunt de saus in de pan laten afkoelen tot kamertemperatuur, en daarna eventueel een tijdje in de koelkast zetten voor een stevigere textuur. Wil je een extra gladde saus, dan kun je de saus tijdens het afkoelen nog even door een fijne zeef drukken om de velletjes te verwijderen. Zo heb je een prachtige, gladde saus die bij elke feestelijke maaltijd indruk maakt.

veenbessensaus

Veenbessensaus bewaren: zo blijft ze langer goed

Zelfgemaakte veenbessensaus kun je makkelijk enkele dagen bewaren. Eenmaal afgekoeld, kun je de saus in een luchtdicht bakje of een goed afgesloten potje in de koelkast zetten. Zo blijft ze zoā€™n vijf tot zeven dagen vers. Wil je de saus langer bewaren, dan kun je de veenbessensaus invriezen. In een goed afgesloten, diepvriesbestendig bakje blijft ze in de vriezer tot drie maanden goed. Laat de saus na het ontdooien even op kamertemperatuur komen of warm ze zachtjes op voor een warme saus. In beide gevallen blijft de smaak heerlijk fris en fruitig.

Serveerideeƫn en tips voor veenbessensaus

Veenbessensaus kan zowel warm als koud worden geserveerd, afhankelijk van de gerechten waarmee je het combineert. Warm is ze heerlijk bij geroosterd vlees, zoals kalkoen of eend, en het contrast van de warme saus en de hartige smaak van het vlees komt dan mooi naar voren. Koud is de saus ideaal als begeleider van kaasplankjes, vooral met romige kazen zoals brie of camembert, die mooi in balans komen door de zoetzure saus. Je kunt veenbessensaus ook gebruiken als zoetzure topping op desserts, bijvoorbeeld over yoghurt, roomkaas, of zelfs op een eenvoudige plak cake of cheesecake voor een extra feestelijk tintje.

Met deze tips voor afkoelen, bewaren en serveren haal je het maximale uit je zelfgemaakte veenbessensaus, die perfect past bij elk wintergerecht!

Veenbessensaus

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:15 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:00 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:15 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

4.50 van 2 beoordelingen
8 personen

Ingrediƫnten

  • 350 g cranberries
  • 150 g ahorn/agavesiroop*
  • 1 sinaasappel

Instructies voor de veenbessensaus

  • Zet een pannetje op het vuur met de cranberries en een kopje water.
  • Voeg de zeste van de sinaasappel toe, samen met het sap en de ahornsiroop.
  • Zet op middelhoog vuur voor ongeveer 15 minuten of tot de bessen helemaal plat gekookt zijn.
  • Blend indien wenselijk en laat afkoelen. Bewaar in een pot met afgesloten deksel.
*Voeg extra toe als je het graag erg zoet hebt. Ook kan je nog wat stevia toevoegen.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Eet smakelijk en geniet van je zelfgemaakte veenbessensaus! X Ellen

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept! En benieuwd wat ik allemaal aan het koken ben op dit moment? Volg me dan zeker op Instagram.

veenbessensaus

Nog goesting?

hummus
Dips
00:10

3x heerlijke hummus

bosbessen confituur
Dips
00:15

Bosbessen confituur met maar 3 ingrediƫnten

dip met geroosterde paprika
Dips
00:05

Dip met geroosterde paprika & feta

Feta dip
Hapjes
00:15

Feestelijke romige feta dip

zelfgemaakte crackers met zaden
Hapjes
00:10

Geroosterde paprika tapenade

hummus zelf maken
Allergenen
00:15

Loaded hummus zelf maken

gezonde tonijnsalade
Lunch
00:15

Homemade gezonde tonijnsalade

zelf ketchup maken
Hapjes
00:30

Zelf ketchup maken (zonder suiker)