Een smeuïge chocoladecake is écht een van de allerlekkerste dingen die je als dessert kan maken. Je hebt recepten met gesmolten chocolade of op basis van cacaopoeder (let op: géén chocomelkpoeder). Dit recept heeft, ondanks dat het enkel cacaopoeder gebruikt, een rijkelijke maar luchtige smaak. Ik hoor vaak dat het bakken van een chocoladecake misgaat. De chocoladecake kan snel zwaar worden, uitgedroogd smaken of als een dikke blok aanvoelen. Deze cake is helemaal het tegenovergestelde: een super luchtige, lichte, smeuïge, een decadente chocolade smaak én dat allemaal in één kom gemaakt.
De ultieme baktips voor deze chocoladecake
- In dit recept gebruiken we geen gesmolten chocolade, maar enkel kwalitatief cacaopoeder. Dit is niet hetzelfde als chocomelk poeder zoals bijvoorbeeld Nesquick. Aan dit chocolademelk poeder zijn nog een heleboel andere ingrediënten toegevoegd die we niet nodig hebben in dit recept en heb je veel minder krachtige chocoladesmaak. Puur cacaopoeder is dus the way to go!
- In het recept hieronder zie je dat we koffie toevoegen aan ons cakedeeg. Maak je geen zorgen, je proeft namelijk niets van de koffie in je finale cake. Waarom gebruiken we het dan? Koffie haalt de chocoladesmaak extra naar boven in je cake. Het eindresultaat is zo ongelofelijk chocolade-achtig, terwijl we niet ongelofelijk veel cacao toevoegen.
- Ik gebruik voor deze cake een traditionele langwerpige cakevorm. Dat wil zeggen dat er een hoge laag cakedeeg in de vorm gaat. De cake zal dus langer in de oven moeten dan bij een ronde vorm. Ik zet mijn cake ongeveer 55 minuten in de oven. Zo is hij perfect gaar, maar toch heel smeuïg, luchtig en absoluut niet droog. Gebruik je liever een ronde cakevorm of springvorm? Begin dan je cake al wat sneller te testen met een satéprikker, bijvoorbeeld vanaf 35 minuten.
- Om deze cake zo luchtig en smeuïg mogelijk te houden gebruik ik geen boter, maar vervang ik het door twee andere ingrediënten: neutrale olie (zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie) en Griekse yoghurt (volle variant) of zure room. Boter stolt bij het afkoelen en zal dus voor een stevigere, vaste cake zorgen maar dat willen we liever niet bij deze chocoladecake. Zowel de olie als de zuivel gaan onze cake een zachte smeuïge textuur geven, zonder de chocoladecake zwaar te maken.
- Deze chocoladecake smaakt heerlijk op zichzelf, maar vooral voor het uitzicht maakte ik er nog een snelle topping bij! Super eenvoudig met maar 2 ingrediënten. Maar uiteraard zijn er nog allerlei andere toppings die je zou kunnen toevoegen, zoals een klassieke botercrème, een topping met mascarpone of een ganache.
Bewaren en invriezen
Om optimaal te genieten van deze heerlijke luchtige chocoladecake, is het belangrijk om hem goed te bewaren. Heb je de cake nog niet aangesneden? Hou dan de topping apart. Wikkel de smeuïge chocolade cake dan stevig in plasticfolie of bewaar hem in een luchtdichte doos bij kamertemperatuur; zo blijft hij tot drie dagen vers en smeuïg. De frosting van deze smeuïge chocoladecake maak best zo vers mogelijk en bewaar je in de koelkast tot wel 4 dagen.
Is de cake aangesneden? Dek de snijvlakken af met folie of bakpapier om uitdrogen te voorkomen.
Wil je deze luchtige chocoladecake langer bewaren? Je kunt de cake (zonder frosting) ook invriezen. Snijd hem in plakken, wikkel elke plak apart in folie en plaats ze in een diepvrieszak. Zo kun je gemakkelijk een portie ontdooien wanneer je zin hebt in een stukje chocoladehemel! In de vriezer blijft de cake tot drie maanden goed.
Ingrediënten
- 200 gram zelfrijzende bloem
- 225 gram suiker
- 60 gram cacao poeder
- 1/2 theelepel natriumbicarbonaat (baksoda) optioneel
- 100 ml neutrale olie ik nam zonnebloem
- 2 eieren
- 150 gram Griekse yoghurt/zure room
- 200 ml afgekoelde koffie
Voor de frosting
- 200 ml room
- 150 gram pure chocolade
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de zelfrijzende bloem, suiker en cacaopoeder in een kom. Doe eventueel door een zeef als je bijvoorbeeld wat klontertjes ziet in het cacaopoeder. Voeg eventueel een snuifje zout toe.
- Mix tot alle droge ingrediënten goed gemengd zijn.
- Voeg dan de eieren toe, de olie en zure room. Roer met een garde tot een egaal deeg.
- Giet dan al roerend de koffie bij het mengsel. Het zal een heel lopend cakedeeg zijn, maar dat is de bedoeling!
- Giet het mengsel in een langwerpige cakevorm die je bekleed hebt met bakpapier of ingevet met boter en wat bloem. Klop een paar keer met je bakvorm voorzichtig op de tafel om luchtbelletjes te laten ontsnappen.
- Zet de cake in de oven voor 50-60 minuten. Ik check hem met een satéprikker na 45 minuten, maar meestal moet hij er dan bij mij nog 10 minuten extra in.
- Laat de cake eerst een kwartiertje afkoelen in de vorm en verplaats hem dan naar een koelrek en laat volledig afkoelen. Werk de cake eventueel af met de frosting.
Voor de frosting
- Doe de room in een pannetje en zet op klein vuur om de room op te warmen (laat deze niet koken).
- Voeg de chocolade toe en klop met een garde tot een egale massa. Je kan de frosting zo over de cake gieten of de frosting eerst laten opstijven en nog wat loskloppen met een garde en dan op de cake smeren.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer dessertje? Geen probleem, I’ve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Veelgestelde vragen over de smeuïge chocoladecake
Kan ik zelfrijzende bloem vervangen?
Ja, je kunt zelfrijzende bloem vervangen door gewone bloem. Voeg dan 1 theelepel bakpoeder en een snufje zout toe per 200 gram bloem om dezelfde luchtigheid te bereiken.
Kan ik de koffie weglaten of vervangen?
Als je geen koffie wilt gebruiken in deze chocoladecake, kun je deze vervangen door water, melk of warme chocolademelk. Houd er rekening mee dat koffie de chocoladesmaak verdiept, dus zonder koffie kan de smaak iets minder intens zijn.
Hoe zorg ik dat mijn frosting niet korrelig wordt?
Zorg ervoor dat de room niet kookt wanneer je de chocolade toevoegt. Te hoge temperaturen kunnen de chocolade “breken” en een korrelige textuur veroorzaken. Verwarm de room zachtjes en roer continu tot een gladde massa.
Wat kan ik doen als mijn cake niet goed rijst?
Controleer of je bakpoeder of baksoda vers is; oude rijsmiddelen verliezen hun werking. Ook is het belangrijk om het beslag van de luchtige chocoladecake niet te lang te mixen, omdat dit de luchtigheid kan verminderen.
Heel lekkere cake. Ik bakte hem met melkvrije yoghurt (Alpro) en daardoor konden mijn gasten met melkallergie ze ook eten. Heerlijk was hij!
Super lekkere en luchtige cake! Ik was wat bang dat de koffie heel fel zou doorsmaken (geen koffiefan 🥴), maar dit proef je echt niet. Deze cake wordt zeker nog eens gemaakt!
Aah top, fijn dat te horen!
Dag Ellen,
Dit recept lijkt me waanzinnig en ik zou de cake zaterdag dolgraag willen maken, maar nu vraag ik mij af wat je exact bedoelt met ‘zelfrijzend bloem’. Is dat zelfrijzend bakmeel? Hier in Nederland gebruik ik ófwel bloem met een zakje bakpoeder, ofwel zelfrijzend bakmeel. Sorry voor de ietwat rare vraag misschien!
Hartelijk dank voor je tijd en moeite!
Groetjes, Lea