Een gewone basic vanillecake. Iedereen zou hiervoor toch wel een recept in zijn repertoire moeten zitten hebben. Maar een gewone vanillecake maken, is helemaal niet altijd zo gemakkelijk als het lijkt (ofja, vind ik toch :P). Ik vind ze vaak kruimelig, droog en saai van smaak, totdat ik dit recept probeerde. De smaak, de textuur, de geur, ik was meteen verkocht! Hopelijk jullie ook!
Voor dit recept ging ik te kijken bij Joy of Baking, een Amerikaanse blog boordevol recepten met veel klassieke baksels, waarbij je ook steeds wat uitleg krijgt over de oorsprong van het deeg en lekker veel technische achtergrond informatie bij de bereidingswijze. Iets wat ik als foodie dus zeker wel kan smaken. ;)
Zo kwam ik uit bij het recept voor een standaard vanillecake. De methode om deze cake te maken verschilde zo sterk van de standaard methodes die ik al eerder had uitgeprobeerd, dat ik het gewoon moest testen. En wat een succes! Het was meteen de lekkerste cake die ik ooit zelf gebakken had, zacht, smeuĆÆg en een heerlijke vanillesmaak.
In het oorspronkelijke recept werd er patisseriebloem (ook wel patentbloem genoemd) gebruikt, maar dat is nu iets dat ik zelf bijna nooit in huis heb. Het is een bloem die fijner gemalen en gezeefd wordt, perfect voor luchtige baksels dus. Nu had ik ooit eens gelezen dat je als vervanging prima gewone bloem kon gebruiken, maar dat je dan Ć©Ć©n eetlepel bloem moest vervangen door Ć©Ć©n eetlepel maĆÆzena. Dat heb ik dan ook uitgeprobeerd en het resultaat was perfect! Beide zijn dus perfect geschikt voor dit recept. :)
Ingrediƫnten
- 150 gram pattiseriebloem*
- 3 eieren
- 180 gram boter
- 150 gram suiker
- 3 eetlepels melk
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 vanillestokje/1 theelepel vanille-extract
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
- Doe de eieren, melk en vanille in een kommetje (als je een vanillestokje gebruikt, snij het dan in de lengte doormidden en schraap met een mesje het merg eruit) en roer even door zodat alles goed gemengd is.
- Doe de bloem, het bakpoeder en suiker in een grote kom en mix even door met een mixer. Je kan dit ook met de hand doen, maar dan moet je altijd wat langer roeren!
- Voeg de boter toe en doe ook de helft van het ei-mengsel erbij. Mix op de laagste stand door tot alles goed gemengd is. Mix het mengsel dan voor 2 minuten (zet een timer!). Het deeg zou wat lichter en luchtiger moeten worden.
- Doe dan nogmaals de helft van het overgebleven eimengsel bij het beslag en mix opnieuw 1 minuut en herhaal met het laatste deel van het eimengsel tot alles goed gemengd en luchtig is.
- Bestrijk een cakevorm in met wat boter en doe wat bloem in de bakvorm en verdeel zodat alle zijden bedekt zijn met een laagje bloem.
- Doe het beslag in de bakvorm & en strijk de bovenkant wat glad.
- Zet de cake voor zo’n 60 minuten in de oven (check met een tandenstoker, kan zijn dat hij er wat langer in moet). Als de cake wat de bruin wordt, leg er dan een dubbel laagje aluminium folie over zodat hij niet verbrand.
- Laat de cake afkoelen in de vorm voor zo’n 15 minuten en maak hem dan voorzichtig los en zet hem op een afkoelrekje.
Dit is lekker ja. Gebruik vaak karnemelk bij cake. Heerlijke foto’s!
Dank je wel, Kelly!! :)
Heerlijk een half warme cake!
Ohja! Zo waar :D Ik kan noooooit wachten tot mijn baksels helemaal zijn afgekoeld :p
Mmmm vanillecake! altijd lekker. Tof dat je er ook melk bij doet, ben er zeker van dat dit ook iets aan de smeuĆÆgheid doet.
Groetjes,
Sarah
Ja, dat denk ik ook! :)
Hmm.. die ga ik zeker proberen! En goede tip van de aluminiumfolie :)
Wat bedoel je echter met een “soeplepel”? Is dat een zo’n hele grote bolle waarmee je de soep in de kommen doet, of eentje om zelf je soep mee te eten?
Nee, ik bedoel de lepel waar je zelf soep mee eet, een eetlepel dus! :D Ik zal het er misschien bijzetten ;)
Ik vind dat er een kokerellen boek moet komen āŗļø Ik zou hem in ieder geval meteen kopen!!
Hahaha zaalig! Dat zou ik ook wel willen. Wie weet ooit hƩ! ;)
Ik oooooook!
Hopelijk vind ik deze week tijd om deze te maken :) Ik HOU echt van vanillecake (zelfs nog als hij te droog is), dus ik ben heel benieuwd naar deze!
Hahaha, top! :D