Een gewone basic vanillecake. Iedereen zou hiervoor toch wel een recept in zijn repertoire moeten zitten hebben. Maar een gewone vanillecake maken, is helemaal niet altijd zo gemakkelijk als het lijkt (ofja, vind ik toch :P). Ik vind ze vaak kruimelig, droog en saai van smaak, totdat ik dit recept probeerde. De smaak, de textuur, de geur, ik was meteen verkocht! Hopelijk jullie ook!
Voor dit recept ging ik te kijken bij Joy of Baking, een Amerikaanse blog boordevol recepten met veel klassieke baksels, waarbij je ook steeds wat uitleg krijgt over de oorsprong van het deeg en lekker veel technische achtergrond informatie bij de bereidingswijze. Iets wat ik als foodie dus zeker wel kan smaken. ;)
Zo kwam ik uit bij het recept voor een standaard vanillecake. De methode om deze cake te maken verschilde zo sterk van de standaard methodes die ik al eerder had uitgeprobeerd, dat ik het gewoon moest testen. En wat een succes! Het was meteen de lekkerste cake die ik ooit zelf gebakken had, zacht, smeuĆÆg en een heerlijke vanillesmaak.
In het oorspronkelijke recept werd er patisseriebloem (ook wel patentbloem genoemd) gebruikt, maar dat is nu iets dat ik zelf bijna nooit in huis heb. Het is een bloem die fijner gemalen en gezeefd wordt, perfect voor luchtige baksels dus. Nu had ik ooit eens gelezen dat je als vervanging prima gewone bloem kon gebruiken, maar dat je dan Ć©Ć©n eetlepel bloem moest vervangen door Ć©Ć©n eetlepel maĆÆzena. Dat heb ik dan ook uitgeprobeerd en het resultaat was perfect! Beide zijn dus perfect geschikt voor dit recept. :)
Ingrediƫnten
- 150 gram pattiseriebloem*
- 3 eieren
- 180 gram boter
- 150 gram suiker
- 3 eetlepels melk
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 vanillestokje/1 theelepel vanille-extract
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
- Doe de eieren, melk en vanille in een kommetje (als je een vanillestokje gebruikt, snij het dan in de lengte doormidden en schraap met een mesje het merg eruit) en roer even door zodat alles goed gemengd is.
- Doe de bloem, het bakpoeder en suiker in een grote kom en mix even door met een mixer. Je kan dit ook met de hand doen, maar dan moet je altijd wat langer roeren!
- Voeg de boter toe en doe ook de helft van het ei-mengsel erbij. Mix op de laagste stand door tot alles goed gemengd is. Mix het mengsel dan voor 2 minuten (zet een timer!). Het deeg zou wat lichter en luchtiger moeten worden.
- Doe dan nogmaals de helft van het overgebleven eimengsel bij het beslag en mix opnieuw 1 minuut en herhaal met het laatste deel van het eimengsel tot alles goed gemengd en luchtig is.
- Bestrijk een cakevorm in met wat boter en doe wat bloem in de bakvorm en verdeel zodat alle zijden bedekt zijn met een laagje bloem.
- Doe het beslag in de bakvorm & en strijk de bovenkant wat glad.
- Zet de cake voor zo’n 60 minuten in de oven (check met een tandenstoker, kan zijn dat hij er wat langer in moet). Als de cake wat de bruin wordt, leg er dan een dubbel laagje aluminium folie over zodat hij niet verbrand.
- Laat de cake afkoelen in de vorm voor zo’n 15 minuten en maak hem dan voorzichtig los en zet hem op een afkoelrekje.
Ik test hem ook uit deze week! Laat nog iets weten of de kindjes het jummie vonden
Aah super! Hopelijk positieve reacties! ;)
ja idd
Ik test hem ook uit deze week! Laat nog iets weten :-)
Welke boter gebruik je hiervoor?
Gewone ongezouten! :)
Tested & approved !
Ging zelf voor de versie met appeltjes (op jouw aanraden mƩt wat bloem daarover zodat ze niet naar de bodem zakken) en ben helemaal verkocht! Top & super simpel receptje = 100% Kokerellen!
You so sweet!! <3
Bij ons in de kookles zijn er steeds 2 vaste regels voor cake te maken:
– Altijd bloem zeven, da’s geen werk, en zorgt voor een fijnere structuur.
– Afwisselend ei / bloem / ei / bloem tot alles op is, wat zorgt voor een meer optimale vermenging van de ingredienten.
Goede tips! Ik ben meestal te lui om te zeven, maar je hebt wel gelijk dat dat de cake altijd nog net ietsje luchtiger maakt!