Ovenschotels zijn eigenlijk mijn go-to-gerechtjes als ik geen zin heb in veel gekook. En deze tray bake komt daardoor bij ons regelmatig op tafel, niet dat er geklaagd wordt hoor. ;) De combinatie van geroosterde knapperige groffe groenten, met een lekker stukje vlees doet het voor mij elke keer weer! En het gemakkelijkste is dat je amper moet voorbereiden. Hooguit 5 minuten wat groentes snijden, alles in een grote braadpan gooien en klaar is kees!
Op zich vind ik het snijden van groenten helemaal niet zo erg, best zelfs een beetje zen. Maar voor mij moet het nooit Ć©cht fijn gesneden zijn, en deze ovenschotel is hier zeker geen uitzondering op. Ik neem meestal gewoon de groenten die ik in huis heb, of diegene waar ik zin in heb. Ik was ze en snijd ze zo grof mogelijk (een paprika gaat bijvoorbeeld in 8 stukken, geen werk!). Een lekker stukje kip en wat gedroogde kruiden maken het geheel compleet. Om Ć©cht de allerlekkerste smaak te krijgen, giet dan om de 15 minuten even wat van de vrijgekomen sappen terug over het vlees en de groenten. Minimaal werk = maximale smaak! That’s how I like it! ;)
Ingrediƫnten
Voor de tray bake:
- Een mengeling aan groenten ik gebruikte 1 rode & 1 gele paprika, 1 courgette, 2 pastinaken, een rode ui en een paar teentjes look*
- 4 kippendijen met bot voor het meeste smaak, maar kan ook zonder
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels balsamecoazijn
- 1 eetlepel gedroogde tijm
Voor de quinoa:
- 250 gram quinoa
- 375 ml water
- 1 bouillonblokje
Instructies
Voor de tray bake:
- Verwarm de oven voor op 200Ā°C.
- Snij alle groenten in grove stukken. De groenten die iets langer moeten garen, snij ik iets kleiner, zoals de pastinaak en de ui (bijvoorbeeld in 8’ten). De teentjes look plet ik door mijn mes er horizontaal plat op te leggen en er met mijn andere hand zachtjes op te slaan. Laat ze in hun geheel. Doe alle groenten in de grootste ovenschaal die je hebt, zodat ze plaats hebben om lekker te grillen.
- Verdeel de vier kippendijen over de groenten en giet de olijfolie en azijn er over. Kruid goed af met peper en zout en verdeel ook de tijm over de groenten.
- Zet alles onder elkaar met een lepel, maar eigenlijk zijn je handen de beste tool hiervoor.
- Zet de ovenschaal in het midden van de oven en stel de timer in op 45 minuten.
- Om extra smaakvolle kip en groenten te krijgen, haal de ovenschaal dan elke 15 minuten uit de oven en giet het sap dat ontstaat opnieuw over de kip.
Voor de quinoa:
- Doe alle ingrediƫnten in een pot wanneer de groenten ongeveer 25 minuten in de oven staan.
- Breng aan de kook en draai het vuur dan laag, zet een deksel op de pot en laat 15 minuten stilletjes pruttelen.
- Draai na 15 minuten het vuur uit, maar laat de quinoa nog staan voor zo’n 5 minuten,
- Roer de quinoa om met een vork zodra de tray bake uit de oven komt en serveren maar!
Smakelijk!
heel lekker & eenvoudig receptje.
de quinoa vind ik persoonlijk niet nodig. Ik voeg liever paar extra groentjes toe (bijv. wortel, zoete aardappel, …)
das weer een pannetje uitgespaard bij de afwas ;)