Appelcake is mijn favoriete cake. Always was, always will be. Ik weet niet waarom, maar de zachte stukjes appel vind ik zoo lekker. Deze appelcake kwam dan ook meteen hoog op mijn wishlist te staan. Het is namelijk een cake met appeltjes in karamelsaus. Soo good! En helemaal niet moeilijk om te maken. We gaan namelijk geen moeilijke karamel maken (hiervoor heb je onder andere een suikerthermometer nodig, maar doen het gewoon lekker ‘Kokerellen-style’. Iedereen kan dit maken & ik beloof je: het resultaat is om van te smullen! Lekker decadent doen? Deze cake gaat prima samen met een bolletje ijs of een toefje slagroom.
Maar Ellen, waarom heet het een ‘upside down’ cake? Heel simpel. We maken eerst de karamelsaus en gieten die in de bodem van onze bakvorm. Daar leggen we de appeltjes op en bedekken het geheel met het cakebeslag. Dat gaat dan zo de oven in en eens ie klaar is met bakken, draaien we de cake om en hebben we dit prachtig exemplaar. Het is eens wat anders, dus dat moet je gewoon proberen. Toch?! ;)
Ingrediƫnten
Voor de appels in karamel:
- 2 appels
- 100 g suiker
- 75 g boter
- 3 el water
Voor de cake:
- 100 g boter
- 150 g suiker
- 2 ei
- 250 g zelfrijzende bloem
- 1 kl vanille
- 250 ml melk
Instructies
Voor de appels:
- Schil de appels en snij ze in partjes van ongeveer een halve centimeter dik.
- Doe de suiker, boter en water in in een pannetje en breng aan de kook. Laat 5 minuten sudderen op laag vuur.
- Giet de karamel in de bodem van je cakevorm en verdeel hierover de appelpartjes.
Voor de cake:
- Verwarm de oven op 180Ā°C.
- Doe de suiker samen met de boter in een kom en mix met een elektrische mixer tot een luchtig geheel, zo’n twee minuutjes.
- Voeg dan Ć©Ć©n voor Ć©Ć©n de eieren toe (het geheel kan wat schiften, dat is geen probleem).
- Voeg de vanille toe en daarna de helft van de bloem en de helft van de melk. Mix rustig tot alles goed gemengd is. Voeg daarna de tweede helft bloem en melk toe en meng nog een laatste keer goed door.
- Bak de cake voor 40-45 minuutjes in de oven.
- Laat de cake 10 minuten afkoelen en draai hem dan uit de vorm. Laat volledig afkoelen op een taartrooster. Psst: hij is het lekkerst nog een beetje warm!
Smakelijk!
Ik heb m vandaag gemaakt hij ziet er grandioos lekker uit en ruikt geweldig…
Ga m straks bij de koffie scalperen hi hi hi..
Bedankt voor t toffe recept.
Haha, super tof dat je het mij laat weten! :D
Groetjes,
Ellen
Beste Ellen, dit is een heel tof recept! Ik heb de cake gemaakt in een gewone stalen bakvorm (zonder invetten), en bij het ontvormen bleef wel spijtig genoeg een deel van de karamel en appelen aan de bodem van de bakvorm plakken . Dus best invetten. Mijn cake is wel veel donkerbruiner dan de afbeelding op de website. Misschien om dat ik mijn karamel iets langer heb laten opstaan (10 min ipv 5 min)?
Vele Grtjs!
Julie
Dag Julie,
Dank je voor je feedback! Heb ik en men lezers ook zeker wat aan! :) Goed idee om de vorm in te vetten. Ik had een siliconen vorm, die is sowieso non-stick dus had er niet echt bij stil gestaan. Ja, kan inderdaad daaraan liggen! Blij dat het alsnog gesmaakt heeft.
Groetjes,
Ellen
Gisteren deze mooie upside down cake gemaakt, met wat koekkruiden er in (speciaal in NL gekocht om speculaas te kunnen maken!). Een springvorm is niet echt aan te raden hiervoor want de “karamel” loopt er uit. Gevolg, aan de randjes nog lekker sticky, aan de binnenkant bovenaan een droge “suikerachtige” laag. Al bij al, wĆ©l een heerlijk lekkere en luchtige suikerbom! :)
Dag Astrid!
Bedankt voor je reactie! Zullen mijn lezers ook zeker wat aan hebben! :) Fijn dat hij alsnog smaakte!
Liefs,
Ellen
Hallo, bekleed je eerst de cakevorm met bakpapier of invetten? :)
Ik gebruik een siliconen bakvorm dus ik vet hem niet in! Ik zou een gewone stalen bakvorm wel even invetten! Bakpapier lijkt me hier niet zo handig.
Groetjes,
Ellen
Oh deze cake is heerlijk! En zo makkelijk om de karamel te maken! Moet er normaal niet altijd een snuif zout in cake? Al weet ik niet dat het verschil maakt want hier is hij volledig goedgekeurd! Bedankt voor het recept! Ann
Dag Ann,
Bedankt voor je lieve reactie! Super tof dat je de tijd neemt om te reageren.
Een snuifje zout wordt soms aan zoete dingen toegevoegd om het zoete wat uit te balanceren. Uiteraard mag je dit gerust toevoegen! Maar we gebruiken niet Ć©cht veel suiker (natuurlijk niet weinig, maar in vergelijking met andere cakes) dus het is misschien niet nodig.
Groetjes,
Ellen