Happy Valentines Day! Hihi, jep ik ben er misschien vroeg bij, maar dan kan je de vier (zo gemakkelijk!) ingrediënten voor deze heerlijke kriekentaart alvast op je boodschappen-lijstje zetten. Deze taart behoort zeker bij één van mijn favoriete recepten, want 1. ze is super mooi om naar de kijken, 2. ze ziet er uit alsof ze veel werk heeft gekost, maar eigenlijk is ze te eenvoudig voor woorden, en 3. ze is gewoon SUPER lekker!
Ik ben dol op kriekenvlaaien, maar maakte ze eigenlijk nooit zelf. Ze zijn best eenvoudig te maken als je voorgemaakt bladerdeeg gebruikt (dat doen we natuurlijk uiteraard, wie heeft er tijd op een doordeweekse dag om even een deegje in elkaar te flansen). Om de kriekentaart extra flavour te geven, voegde ik een laagje amandelpasta toe. Een match made in heaven amandelen en krieken.
Om deze gewone kriekenvlaai om te toveren in een prachtige Valentijnstaart heb je enkel een cookiecutter in de vorm van een hartje nodig. Druk hartjes uit een vel bladerdeeg en leg ze deels over elkaar om een prachtig hartjespatroon te creëren op de bovenkant van de taart. Mooi en super gemakkelijk! Je lief, familie of vrienden zullen versteld staan van het eindresultaat. Smullen maar!
Ingrediënten
- 2 vellen bladerdeeg
- 1 pot krieken op sap +-750ml
- 2 el maïzena
- 150 g amandelpasta*
- 1 ei
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Doe de krieken met sap in een pannetje en breng aan de kook.
- Doe de twee el maïzena met een half glaasje koud water en meng goed door.
- Verdeel de amandelpasta over de bodem van het bladerdeeg.
- Doe het mengsel bij de krieken en roer tot het geheel is ingedikt.
- Leg in vel bladerdeeg in de taartvorm en snij het extra deeg aan de rand weg zodat de taartvorm net gevuld is.
- Rol het ander vel bladerdeeg uit en druk met een koekjesvorm allemaal hartjes uit het deeg.
- Giet het iets afgekoelde kriekenmengsel in de taartvorm en bedek helemaal met hartjes. Ik begon aan de buitenkant en werkte zo mijn weg naar het midden.
- Klop een eitje los met een beetje water in een kommetje en verdeel over de hartjes. Heb je groffe suiker in huis kan je dit over de hartjes strooien voor een extra krokantje.
- Bak in de oven voor 25-30 minuten tot goudbruin.
Smakelijk!
Ga ik deze week eens inplannen als taart voor m’n 27e huwelijksverjaardag.
Beste Ellen, alweer een heel lekker en geslaagd gebak van jou klaargemaakt. Poepsimpel maar o zo lekker. Deze taart zal regelmatig eens op tafel komen! Bedankt voor de inspiratie. Veel liefs.
Zou je dit ook met brikdeeg kunnen doen? En indien je geen maïzena in huis hebt, wat kan je als vervanger gebruiken?
Hi Lise! Ja volgens mij kan je ook wel brikdeeg gebruiken. Als je geen maïzena hebt, kan je ook een schepje bloem gebruiken (ook eerst in koud water losroeren) maar dan moet je de krieken wat langer laten koken om in te dikken. Ze gaan ook een beetje een valere kleur krijgen maar smaak zit goed normaal gezien. :) Gelatine is ook een alternatief (ik vermoed 3 blaadjes)
Wat ziet het er prachtig uit Ellen! En nog makkelijk ook :-)!
Dank je wel! :) Dat was het écht! Ik ga ze dit weekend nog eens maken denk ik zelfs.