Vanille cupcakes, iedereen is er dol op! Een goed cupcakes recept kan absoluut niet ontbreken in je repertoire als beginnende of als ervaren amateur bakker. Maar er is zoveel verschil in smaak, textuur en uitzicht dat ik graag met jullie mijn favoriete recept deel om de allerlekkerste gemakkelijke vanille cupcakes te maken. Dit vanille cupcakes recept heeft maar 6 ingrediënten. Je mengt alle ingrediënten in één kom en de mixer doet de rest. Het resultaat? Heerlijke luchtige, smaakvolle cupcakes met een zachte vanillesmaak.
De perfecte basis met dit vanille cupcakes recept
Er zullen allicht nog technieken bestaan om de meest geweldige cupcakes ter wereld te maken, maar trust me als ik zeg dat je met dit recept iedereen alvast zal wegblazen! Ik was alvast onder de indruk toen ik voor het eerst het recept uitprobeerde van Cupcake Jemma. Waarom ik er zo dol op ben? Het is gewoon super gemakkelijk om te maken!
Je hebt voor dit cupcakes recept amper 6 ingrediënten voor nodig, een elektrische mixer om het jezelf wat gemakkelijker te maken en binnen het half uur heb je heerlijk smeuïge, zachte en smaakvolle cupcakes zo op tafel getoverd. Het enige waar je rekening mee moet houden zijn de tijdsindicaties van het mengen. Zet desnoods een timer want dit bepaalt uiteindelijk de textuur van je cupcake.
Ik maakte deze gemakkelijke vanille cupcakes voor een communiefeest in de familie. Het leuke eraan is dat je ze ontzettend gemakkelijk aan elk thema kan aanpassen. Voeg wat extra kleurstof toe om je frosting een leuke kleur te geven, gooi er wat sprinkles op of werk ze af met wat mini-eitjes zoals ik deed om een ‘instant paasfeeling’ te krijgen. Fantastisch leuk toch? Ik maakte nog wat hartjes uit suikerpasta, en klaar is kees. Klaar om te verorberen. :) Ik weet zeker dat als je dit cupcakes recept eenmaal hebt uitgeprobeerd, je het steeds opnieuw en opnieuw zou willen maken.
Voorbereidingen en aanpassingen voor dit vanille cupcakes recept
Voorbereidingen
Deze gemakkelijke cupcakes smaken het allerlekkerst de dag zelf of tot 2 dagen erna. Bewaar ze in een luchtdichte doos buiten de koelkast zonder frosting of in de koelkast met frosting.
Haal voor je aan het recept begint de boter en eieren uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur (ongeveer 20 graden) komen. Dit is essentieel voor de lekkerste boterachtige cupcakes.
Je kan eventueel je frosting al tot een week op voorhand klaarmaken. Bewaar in een luchtdichte doos in de koelkast en laat op kamertemperatuur komen alvorens je gebruikt. Roer de frosting terug even los voor je ze in een spuitzak doet.
Aanpassingen
Je kan deze cupcakes gemakkelijk lactosevrij maken door plantaardige boter te gebruiken of een neutrale olie vervangen (kies in het laatste geval voor 100g i.p.v. de onderstaande 125g). Vervang de melk door een lactosevrij alternatief en volg de stappen van het klassieke recept. Het vervangen van ei geeft in baksels niet altijd ene goed resultaat. Probeer het met een eivervanger naar keuze, maar voeg dan een klein beetje extra bakpoeder toe, want ei zorgt ook voor rijzing van het deeg.
Om deze cupcakes glutenvrij te maken, kies je best voor een glutenvrije bakmix die tegenwoordig in alle supermarkten te verkrijgen is. Een één op één vervanging van bijvoorbeeld amandelmeel of havermeel is niet aan te raden. Dat zal de textuur van de cupcakes teveel beïnvloeden.
Ingrediënten
Voor de cupcakes
- 125 g zelfrijzende bloem*
- 125 g boter op kamertemperatuur
- 125 g suiker
- 2 eieren op kamertemperatuur
- 1 tl vanille-extract
- 2 el melk
Voor de frosting
- 200 g boter op kamertemperatuur
- 450 g poedersuiker
Instructies cupcakes recept
Voor de cupcakes
- Verwarm de oven voor op 170°C en voeg papiertjes toe aan je muffinpan.
- Doe de bloem samen met de suiker, boter en de eieren in een kom en mix voor ongeveer 1 à 2 minuten tot een glad deeg. Zet een kookwekkertje om effectief 2 minuten te kloppen. Dat duurt vaak langer dan je denkt. ;)
- Voeg de melk en vanille toe en mix nog 1 minuut tot alles goed gemengd is.
- Schep een grote eetlepel in elk van de papiertjes en bak de cupcakes voor 22 minuten in het midden van de oven.
- Laat afkoelen alvorens ze te frosten.
Voor de frosting
- Klop de boter met een elektrische mixer voor 3 minuten los tot deze wit en luchtig wordt.
- Voeg de poedersuiker toe in twee stappen. Begin met mixen op de laagste stand of je gezicht zal vol hangen! Klop het geheel goed luchtig, nog voor zo’n 3 minuten.
- Bestrijk de cupcakes royaal met de frosting of spuit met een spuitzak. Werk af met extra's naar keuze.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer dessertjes zoals dit cupcakes recept? Geen probleem, I’ve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Mijn dochter wou graag voor haar verjaardag trakteren in de klas met “kleine cakejes”. Ik heb deze cupcakes gemaakt (mits de toevoeging van wat hagelslag in het deeg omdat ze er ook wat chocolade in wou). De cupcakes zijn door mijn strenge jury (2 kiddo’s van 1,5 en 3 jaar) helemaal goedgekeurd. Lekker en heerlijk fluffy qua structuur!
Hoeveel cupcake kan je hiermee maken?
Hi!
Sorry voor mijn late reactie. Hier kan je 12 cupcakes mee maken.
Groetjes,,
Ellen
Gisteren gemaakt voor de verjaardag van mijn zoontje en helemaal goedgekeurd…
Deze maak ik sowieso nog eens!
Fijn dat te horen!
Super lekker!