Het is lente! Dat kan niet onopgemerkt voorbij gaan, vind je niet? Deze fantastische vanillecake met aardbei en slagroom doet de lente eer aan. Kijk nu wat een beauty! Niet alleen hebben we hier een zalig zachte, kruimelige en smaakvolle vanillecake, maar ook heerlijke frisse aardbeien en een fluweelzacht laagje vers opgeklopte slagroom. Wat wil je nog meer?! :D
Vanillecake met aardbei: basic is best!
Deze vanillecake is een traditionele quatre quart zoals ze dat noemen. Een van de gemakkelijkste cake onder de cakes vind ik persoonlijk. Je hebt daar vier basis ingrediƫnten voor nodig: (zelfrijzende) bloem, boter, eieren en suiker. Vervolgens gebruik je van deze vier ingrediƫnten exact even veel gram in je recept. Zo kom je altijd op een perfect zachte en smaakvolle cake uit. Uiteraard breng ik deze cake nog extra op smaak met vanille. Hiervoor gebruik je best een vanillepeul of vanille-extract. Geen essence, want dit is geen echte vanille en smaakt er dus ook niet naar. We want the good stuff!
4 stappen voor de perfecte vanillecake
- Weeg eerst je eieren af. Weeg daarna al je andere ingrediƫnten af zodat je net evenveel hebt als het gewicht van de eieren. vb. je eieren wegen 240 gram, dan gebruik je 240 gram bloem, boter en suiker.
- Breng alle ingrediƫnten op kamertemperatuur. Dit is noodzakelijk om de nodige lucht in onze ingrediƫnten te kunnen kloppen zodat we niet eindigen met een droog en zwaar eindresultaat.
- Hou de juiste tijdsindicaties aan. Als ik zeg ‘klop 3 minuten’, zet dan een timer voor 3 minuten. Alleen dan ben je zeker dat je voldoende tijd nam om de nodige lucht in het deeg te kloppen.
- Schep de bloem onder het deeg in plaats van te mixen. Zo krijg je de meest luchtige, delicate cake voor deze vanillecake met aardbeien.
Slagroom en aardbei: een klassieke combinatie
Een vanillecake is ook maar een simpele cake, dus wij gaan voor nƩt dat tikje meer door onze cake af te werken met de heerlijke Belgische vers opgeklopte slagroom van Inex en lokale aardbeien. Ik gebruik voor deze showstopper van een cake 1 busje van 200 milliliter. Dat vond ik de perfecte hoeveelheid. Deze slagroom is fluweelzacht, niet te zoet (we voegen bijna geen suiker toe) en geeft de perfecte balans aan onze zoete en decadente cake. Gebruik geen kant-en-klaar geklopte variant uit de supermarkt, het verschil in smaak en textuur is zoooo groot.
Als laatste werken we de cake af met wat aangelengde aardbeien confituur en verse aardbeien Ć volontĆ©. Want zeg nu zelf: de combinatie van verse slagroom en aardbeien mag dan oldschool zijn, het blijft gewoonweg super lekker. Dankzij de confituur en de verse aardbeien creĆ«ren we niet alleen een prachtige taart (check die kleur!) maar geven we ook weer twee nieuwe texturen en smaken aan deze vanillecake met aardbeien.
- Vergeet je bakvorm niet in te vetten, te besprenkelen met bloem Ć©n een bakpapiertje op de bodem te leggen. We willen echt niet dat de taart in de bakvorm blijft kleven na het bakken.
- Gebruik een elektrische handmixer of staanmixer voor een optimaal luchtig resultaat. We hebben veel lucht nodig in de cake, zodat hij na het bakken niet inzakt.
- Heb je maar 1 ronde bakvorm? Bak het deeg dan in Ć©Ć©n keer af. Let wel op dat de cake dan zeker zo’n 60+ minuten in de oven zal bakken. Gebruik de satĆ©prikker test om te zien of er geen nat deeg meer aan het deeg hangt. Een klassieke vierkante bakvorm kan natuurlijk ook.
BEWAREN
Deze vanillecake bijft wel 4 dagen zacht en luchtig. Bewaar hem afgesloten, maar niet in de koelkast. Decoreer je cake pas vlak voor serveren met slagroom en aardbeien. Vanaf dan moet je hem ook in de koelkast bewaren, zodat de slagroom niet smelt. Heb je stukjes over? Bewaar die dan opnieuw in de koelkast. De cake blijft nog twee dagen lekker, maar droogt wel een beetje uit na een paar dagen.
AANPASSINGEN
- Krijg je zo’n taart nooit van zijn leven op? Halveer de ingrediĆ«nten en bak 1 ronde cake en versier die bovenop met de verse slagroom en aardbeien. De baktijd blijft ongewijzigd.
- Geef nog wat extra smaak aan je vanillecake door er bijvoorbeeld citroenrasp aan toe te voegen.
Ingrediƫnten
Voor de vanillecake
- 5 medium eieren 275g*, op kamertemperatuur
- 275 gram boter op kamertemperatuur
- 275 gram fijne kristalsuiker
- 275 gram zelfrijzende bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel vanille-extract
- 3 eetlepels melk
Voor de toppings
- 500 gram aardbeien
- 200 ml Belgische Inex slagroom
- 1 eetlepel kristalsuiker
- 100 gram aardbeienconfituur
Instructies
Voor de vanillecake
- Neem 2 ronde bakvormen (die van mij waren 20 centimeter in diameter) en boter ze goed in. Beleg de bodem met bakpapier en verdeel wat bloem over de zijkanten.
- Verwarm de oven voor op 170Ā°C.
- Doe de boter samen met de kristalsuiker in een kom. Gebruik een elektrische mixer of staafmixer en klop gedurende 5-6 minuten tot het mengsel licht van kleur ziet en luchtig wordt. De suiker moet nog niet opgelost zijn.
- Voeg 1 voor 1 de eieren toe en klop telkens 1 minuut om het ei goed te laten opnemen en wat extra lucht in het deeg te werken.
- Voeg de vanille-extract of zaadjes van de vanillepeul toe en roer nog even goed door.
- Voeg dan de zelfrijzende bloem en het bakpoeder toe. Zet je mixer op de laagste stand of ga over op een houten lepel of spatel. Meng tot een egaal geheel maar niet verder. Voeg dan de melk toe en meng eronder.
- Verdeel het deeg over de twee bakvormen en strijk de bovenkant glad. Bak in de oven goudbruin en volledig gaar (test met een satƩprikker) in ongeveer 25-35 minuten afhankelijk van je vorm en oven.
- Laat de cakes 15 minuten afkoelen in de vorm en laat ze daarna uit de vorm op een koelrekje volledig afkoelen.
Voor de toppings
- Doe de confituur samen met 75ml water in een pannetje en breng langzaam aan de kook. Draai het vuur uit en mix eventueel als je geen stukjes wil. Laat volledig afkoelen.
- Klop de Inex slagroom samen met de kristalsuiker tot stijve pieken. Bewaar in de koelkast tot je klaar bent om de taart te decoreren.
- Verwijder van de meeste aardbeien het kroontje en snij in vieren. Hou een paar mooie apart om de bovenkant mee af te werken. Meng de gesneden aardbeien onder de afgekoelde confituur.
- Eens de cakes volledig afgekoeld zijn, bestrijk de eerste cake met de helft van de slagroom. Verdeel daar de helft van de gesneden aarbeien en wat van de saus over.
- Leg dan de tweede cake bovenop en herhaal met de slagroom en aardbeien. Werk af met de resterende aardbeien. Bewaar koel tot het serveren.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
Eet smakelijk! X Ellen
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Nog op zoek naar meer snack recepten? Geen probleem, Iāve got you! Op hapjes pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Inex Voor meer informatie over samenwerkingen, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.
Heerlijk ga ze meteen maken.