Nog geen beoordelingen

Vegetarische balletjes in tomatensaus

Vegetarische balletjes in tomatensaus. Het perfecte aperitief voor een geweldig avond en een smakelijk en voedzaam alternatief zoekt voor traditionele gehaktballetjes. Dankzij een paar kleine trucjes wordt dit hapje meteen een schot in de roos. We maken namelijk een smokey sausje door aan onze kant-en-klare tomatensaus wat barbecuesaus toe te voegen. Heerlijk kruidig én niet te overheersend zoet, een perfecte saus voor bij onze kruidige balletjes.

Vegetarische balletjes in een handomdraai

Deze vegetarische balletjes, gemaakt van kidneybonen, bieden een rijke smaak en zijn een uitstekende bron van plantaardige eiwitten. Ik neem eens een andere boon dan de klassieke kikkererwt om balletjes van te maken. De kidneyboon is misschien bij ons wat minder bekend (buiten de Mexicaans geïnspireerde keuken), maar deze bonen zijn super toegankelijk en gebruiksvriendelijk voor een heleboel gerechten. Ik gebruik de kidneybonen in de nieuwe Hak in Pak verpakking. Super handige en kleurrijke brikjes die je in twee formaten (400ml en 200ml) kan terugvinden. Dankzij de vlezige smeuïge textuur van de bonen kan je in een foodprocessor een smaakvol en glad deegje maken dat je perfect tot kleine krokante balletjes kan bakken met een smeuïge binnenkant.

Vegetarische balletjes in tomatensaus low res 1

Vegetarische balletjes als aperitief of hoofdgerecht

Deze vegetarische balletjes kan je op verschillende manieren serveren. In dit recept geef ik je de hoeveelheden en werkwijze om er een aperitief hapje van te maken. Maar je kunt ze bijvoorbeeld ook serveren met pasta voor een klassieke Italiaanse maaltijd, of met rijst voor een meer exotische twist. De vegetarische balletjes zijn ook heerlijk op een broodje als een vegetarische variant van de populaire meatball sub. Maak er de heerlijke rokerige barbecuesaus bij, of ga voor een klassieke tomatensaus, het kan allebei.

De lekkerste vegetarische balletjes maken doe je zo

  • Laat je kidneybonen goed uitlekken na het afspoelen, zodat ze je balletjes niet te nat maken.
  • Experimenteer met kruiden. Ik gebruik paprikapoeder en tomatenpuree, maar hou je van een rokerige smaak? Kies dan voor gerookt paprikapoeder. Of experimenteer met verschillende kruiden en specerijen. Probeer eens knoflook, ui, komijn, en paprika voor een rijke, hartige smaak. Je kunt ook Italiaanse kruiden zoals basilicum en oregano toevoegen voor een klassieke smaak.
  • De consistentie van je vegetarische balletjes is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed samenhouden tijdens het koken. Als het mengsel te nat is, voeg dan wat extra paneermeel/havermout toe. Als het te droog is, voeg dan een beetje water of plantaardige olie toe.
  • Hou de balletjes klein. Zo heb je de perfecte ratio van krokante buitenkant en een smeuïg binnenste na het bakken van je vegetarische balletjes.

Vegetarische balletjes in tomatensaus

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:25 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:10 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:15 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

Nog geen beoordelingen
4 personen

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes

  • 100 g havermout
  • 1 groot Hak in Pak kidneybonen 400ml
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • 1 potje tomatenpuree of voor pikante versie 2 el harissa
  • 2 eetlepels olijfolie
  • paneermeel/panko broodkruim neem glutenvrije variant om dit recept glutenvrij te houden

Voor de dipsaus

  • 400 g kant-en-klare tomatensaus
  • 2 eetlepels bbq-saus
  • Verse peterselie om te serveren

Instructies voor de vegetarische balletjes

Voor de gehaktballetjes

  • Doe de havermout in een foodprocessor. Hak tot grof meel.
  • Spoel de kidneybonen af en laat uitlekken. Voeg de kidneybonen samen met het paprikapoeder, tomatenpuree, olijfolie en veel peper en zout toe aan de foodprocessor. Pulseer tot het mengsel samen komt.
  • Voeg 50ml water toe en pulseer tot een grove pasta. Voel met je vingers of het deeg erg plakkerig is, zet het dan eventueel 30 minuten in de koelkast of voeg een beetje extra havermout toe.
  • Laat het deeg 5 minuten rusten en rol er dan kleine balletjes van (ongeveer 1 eetlepel). Rol de balletjes door het broodkruim.
  • Bak de balletjes op middelhoog vuur rondom goudbruin zo’n 3-4 minuten aan elke kant.

Voor de dipsaus

  • Doe de tomatensaus samen met de bbq-saus in een steelpannetje en laat even verwarmen.
  • Serveer de dipsaus met de balletjes in een decoratieve schaal en werk af met fijngehakte peterselie.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Geniet van deze vegetarische balletjes in tomatensaus! 

Nieuwsgierig naar meer heerlijke recepten? We hebben op Kokerellen.be nog een heleboel recepten – voor hartige en zoete hapjes – om je mee op weg te helpen. Vergeet ook niet om ons te volgen op Instagram (@kokerellen) voor dagelijkse updates, achter de schermen en meer smakelijke creaties.

Smakelijk! X Ellen

vegetarische balletjes

Dit recept werd ontwikkeld in samenwerking met Hak. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

Nog goesting?

bruschetta met tomaat
Hartige hapjes
00:15

Bruschetta met tomaat

brownies met courgette
Zoete hapjes
00:40

Chocolade Brownies met courgette

pitasalade
Lunch
00:15

Homemade Pitasalade

nacho's in de oven
Hartige hapjes
00:10

Nacho's in de oven

pan con tomato
Hartige hapjes
00:10

Pan con tomato

zoete aardappel dip
Hapjes
00:15

Pittige zoete aardappeldip

Caprese prikkertje
Hartige hapjes
00:10

Caprese prikkertje met avocado

gegratineerde mosselen
Hapjes
00:25

Gegratineerde mosselen met Oud-Brugse kaas