4.78 van 9 beoordelingen

Vegetarische burrito

Weet jij wat een burrito is? Ik had er al veel over gehoord, proefde er eentje toen we in de States op reis waren (oh boy, voelt dat als een ander leven!) en was echt verbaasd dat ik nog geen burrito receptje op Kokerellen had staan. Daar moest ik dus dringend verandering in brengen.

Een burrito is een (als we Wikipedia mogen geloven) een Mexicaans gerecht waarbij – normaal gezien – gekruid vlees aan een opgewarmde wrap wordt toegevoegd, samen met een heleboel andere toppings zoals rijst, tomaten, sla, kaas, guacamole, soms ook bonen, etc. Een heleboel lekkers dus samen gezellig knus in een wrap gestoken. Daar kan ik wel wat mee!

Ik merk dat veel van jullie dit jaar als goede voornemen hebben gekozen om bewust minder vlees te eten, en daar staan wij met Kokerellen natuurlijk helemaal achter! Dus bedacht ik een vegetarische burrito zonder vlees, maar met minstens evenveel smaak! Aangezien vlees in deze Mexicaanse klassieker de hoofdrol speelt, wilde ik een veggie variant maken die zo dicht mogelijk aanleunt bij het origineel. Ik koos daarom voor het Le Gehackt van De Vegetarische Slager. Een prima vleesvervanger om een aantal redenen die voor mij belangrijk zijn:

  • Het smaakt Ć©cht heel goed. De textuur is echt heel gelijkend aan die van vlees, met grote en kleine stukjes en Le Gehackt versmelt niet als je het in de pan bakt.
  • Het heeft geen uitzonderlijke sterke smaak op zichzelf, het smaakt ‘vlezig’ en daardoor kan je het uitstekend gebruiken om eigen smaken aan toe te voegen. Je zal zien dat we dat in dit recept zeker doen.
  • De voedingswaarden moeten absoluut niet onderdoen voor klassiek gehakt. Als je op je vetinname let, dan is het zelfs een betere keuze dan klassiek gehakt.
vegetarische burrito

Je vegetarische burrito opbouwen

Eerst bakken we ons ‘gehakt’. Onze vleesvervanger is vetarm dus voeg zeker een beetje olie of boter toe aan de pan als je gaat bakken. Om het gehakt die typische Mexicaanse flavor te geven gebruik ik een burrito kruidenmix. Die kan je in alle supermarkten vinden, bij de Zuid-Amerikaanse producten. Je hoeft niet speciaal burrito mix te gebruiken, als je taco, chili of enchilada mix ziet staan is dat ook prima. De ingrediĆ«nten zullen vrijwel dezelfde zijn, maar in wisselende hoeveelheden. Door de kruiden mee in de olie te bakken met het Le Gehackt activeer je ze en na een tweetal minuten zal je het heerlijke aroma door heel je keuken ruiken. Giet dan een scheutje water (ik deed een half glas) bij het veggie gehakt. Zo blijft het lekker sappig.

Op naar de toppings! Ook hier kan je eindeloos in variƫren. Ik koos voor:

  • Rijst (ideaal om leftovers op te maken!)
  • Gemalen kaas (cheddar is klassiek, maar kies je favoriet)
  • Geplette avocado (ik deed er nog wat koriander onder)
  • Tomaatjes (of ga voor een tomatensalsa)
  • Sla (ik nam romainse sla)
  • bonen

Keuze genoeg zoals je kunt zien. Je wrap dichtvouwen zal nog de grootste opdracht zijn. ;) Kies wat je lekker vindt in jouw burrito of kijk wat er nog in jouw koelkast ligt. Vergeet zeker ook niet alle toppings af te kruiden, in het bijzonder de rijst als je leftovers gebruikt. Wil je je burrito graag vegan houden? Laat dan de kaas weg.

Vegetarische burrito

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:15 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:05 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:10 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

4.78 van 9 beoordelingen
2 personen

Ingrediƫnten

  • 200 gram Le Gehackt van De Vegetarische Slager
  • 20 gram Mexicaanse (burrito) kruidenmix
  • 150 gram gekookte rijst
  • 1 avocado
  • een handjevol kerstomaatjes
  • 50 gram gemalen cheddar*
  • 1 baby romainse sla
  • 1 kleine rode ui
  • 2 grote wraps (of vier kleine)

Instructies

  • We starten met het Le Gehackt. Zet een pan op het vuur met wat olie en laat warm worden op middelhoog vuur.
  • Doe het vegetarisch gehakt in de pan en roerbak zo'n twee minuten mee. Voeg dan de kruiden toe en bak nog 2 minuten. Blus de pan met een half glaasje water en bak nog een minuutje tot het meeste water is op genomen.
  • Snij ondertussen je favoriete toppings in hapklare stukjes. Ik snij mijn kerstomaatjes doormidden, snipper een rode ui fijn, en prak mijn avocado. Ik kruid alles met peper en zout.
  • Verwarm je wraps en bouw je burrito met de toppings. Laat boven- en onderaan een beetje plaats zodat je je wrap daarna gemakkelijk kunt oprollen. Ik vind dit het gemakkelijkst door de korte zijden eerst om te slaan en de wrap daarna langs de lange zijde op te rollen.
Wil je je burrito vegan houden? Laat dan de kaas weg!

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Eet smakelijk! X Ellen

Nog op zoek naar meer avond recepten? Geen probleem, Iā€™ve got you! Op de dinner pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

vegetarische burrito

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met De Vegetarische Slager. Voor meer informatie over betaalde samenwerkingen verwijs ik graag door naar mijn Disclaimer.

Nog goesting?

kip in pindasaus
Vlees
00:30

Kip in pindasaus met kleurrijke rijst

wortelpuree met prei
Aardappel
00:35

Wortelpuree met prei, ham & oude kaas

aardappel gratin met spruitjes
Hoofdgerecht
00:45

Gezondere aardappel gratin met spruitjes

tortellini soep
Lunch
00:20

Snelle tortellini soep

curry met pompoen
Vegan
00:35

Zachte curry met pompoen met rijst

mexicaanse rijstschotel
Vlees
00:30

Mexicaanse rijstschotel

zoete aardappel schotel
Veggie
00:50

Mexicaanse zoete aardappel schotel

italiaanse gevulde courgette
Vlees
00:30

Italiaanse gevulde courgette met krieltjes