Jullie waren het er duidelijk over eens. Voor Kerst willen vegetarische gasten het liefst ook iets lekker klassieks, maar dan in een ‘zonder vlees’ jasje. Het wordt dan ook hoog tijd dat ik met jullie mijn favoriete veggie vol-au-vent deel! Ik maakte hem al regelmatig en met een paar simpele trucjes maak je hem echt een volwaarde vol-au-vent.
De vleesvervangers voor deze vol-au-veggie
De vleesvervangers die je voor dit gerecht gebruikt zijn vrij belangrijk. Ze gaan voornamelijk de smaak bepalen van dit hele gerecht. Geen vol-au-vent zonder balletjes en stukjes kip als je het mij vraagt! Niet alleen het merk dat je gebruikt, maar ook de manier waarop je het ‘vlees’ klaarmaakt. Ik deel met jou mijn tips.
De gehaktballetjes
Tegenwoordig zijn er zoveel opties voor vegetarische balletjes. Er is zelfs vegetarisch gehakt. Je hebt dus twee mogelijkheden. Of je neemt kant-en-klare balletjes of je gaat zelf balletjes rollen van veggie gehakt. In het geval van het gehakt kan je lekker veel gehaktkruiden toevoegen om ze vlezig te laten smaken.
Voor de ultieme veggie vol-au-vent zijn de plantballetjes van Ikea. Ze zijn super vlezig en benaderen ontzettend goed de smaak en textuur van echte gehaktballetjes. Je vindt ze in de diepvriezer, dus je kan gemakkelijk een voorraadje inslagen. Ik bak de balletjes eerst even op hoogvuur rondom, ze hoeven nog niet gaar te zijn. Maar zo krijgen ze nog net wat meer smaak. De binnenkant gaart later in de saus. Deze gehaktballen zijn wel groter dan de klassieke gehaktballetjes. Je kan ze groot laten of in stukjes snijden.
De kipstukjes
Kipstukjes vind je tegenwoordig in elke supermarkt terug! Soms van een A-merk, maar ook van een supermarktmerk. Ik heb ze nog niet allemaal geprobeerd, maar de kipstuckjes van de Vegetarische Slager vind ik persoonlijk het meest echte kip benaderen. Dat is wel als je ze heel goed bakt! Kies een merk dat jij lekker vindt en dat binnen je portemonnee past. ;)
De kipstukjes apart bakken is mijn key to succes. Ga je ze meegaren in de saus, dan worden ze wat taai en rubberig, dat is niet wat we willen. Daarom bak ik de stukjes in een scheutje olijfolie apart in een pan op hoog vuur. Ik kruid ze royaal met kipkruiden (om die kipsmaak nog beter te benaderen!) en ik laat ze lang liggen. Weerhoud jezelf er van om ze voortdurend te willen omdraaien. Door ze langer te laten liggen krijg je een heel krokant korstje.
De saus voor onze veggie vol-au-vent
Voor de saus van je vol-au-vent heb je twee optie. Je kan een roux maken op basis van bloem en boter of voor een roomsausje gaan. Ik ga voor optie twee, dat gaat een stuk sneller en ik vind het de lekkerste optie. Ik vind zelf soya kookroom heel gemakkelijk om mee te werken (het schift minder snel heb ik het gevoel) en het is een stuk lichter dan gewone kookroom. Twee vliegen in Ć©Ć©n klap.
De basis voor onze saus is natuurlijk de champignon! Die mag ik dit recept niet ontbreken. Hou je van champignons? Voeg dan een royale portie toe. Ik koos een mix van boschampignons, shitake en portobello. Ik snij ze in dunne schijfjes en bak ze op hoog vuur met een uitje en wat verse tijm aan. Dan voeg ik de room toe en de gebakken gehaktballetjes en ook wat water of fond als je dat in huis hebt. Laat pruttelen en kruid naar smaak. Ik dik mijn saus naar smaak in met wat maĆÆzena en serveer met een koekje en de kipstukjes.
Ingrediƫnten
- 600 gram champignons neem een mix die je lekker vindt
- een handjevol verse tijm
- 500 gram vegetarische gehaktballetjes uit de diepvriezer
- 200 milliliter soya room
- 250 gram kipstukjes
- 1 eetlepel kipkruiden
- 1 eetlepel maĆÆzena
- 4 vol-au-vent koekjes
Frietjes, puree of kroketjes
Instructies
- Snij de ui en fijn en de champignons in plakjes.
- Zet een grote pan of pot op het vuur en stoof de ui met de tijm aan in een scheutje olijfolie. Voeg na 3 minuten de champignons toe en bak op hoog vuur aan zodat de champignons wat kleur krijgen.
- Zet een tweede pan op het vuur en bak de balletjes rondomrond bruin op hoog vuur.
- Doe de balletjes dan bij de champignons en voeg de room toe. Schenk er ook een glaasje water bij en laat even pruttelen oƧp laag vuur. Proef de saus en kruid met peper en zout naar smaak. Je kan ook een bouillonblokje toevoegen of wat fond als je het gevoel hebt dat de vol-au-vent het nodig heeft.
- Bak ondertussen de kipstukjes in de tweede pan met een scheutje olijfolie en de kipkruiden. Laat de kipstukjes goed krokant worden.
- Zet ondertussen ook de vol-au-vent koekjes in de oven.
- Is alles doorgewarmd en gaar, dan gaan we saus een beetje indikken met maĆÆzena. Doe met een scheutje koud water in een kommetje en los op. Voeg het dan toe aan de saus en laat even doorkoken. Bekijk of de saus dik genoeg is naar jouw smaak en voeg anders nog wat extra maĆÆzena toe.
- Serveer de vol-au-vent met de kipstukjes bovenop, het koekje en natuurlijk frietjes, kroketten of puree. Smakelijk!
Nog op zoek naar meer kerstrecepten? Geen probleem, Iāve got you! Op de kerst pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Een superlekker vegetarisch alternatief voor een koninginnehapje-liefhebberš
Super fijn dat te horen!
Ik gebruik de vegetarische soepballetjes van Albert Heyn
Goedgekeurd door een echte vol-au-vent liefhebber Ć©n vleeseter! Niemand had door dat de kip en de balletjes veggie waren en de smaak van de champignons kwam veel sterker door dan bij alle vol-au-vents die ik eerder al at, 100% geslaagd dus!