Ik weet het, ik weet het! Iedereen, ik ook hoor, heeft het goede voornemen om weer extra gezond te gaan eten in 2016. And I am all for that, believe me! Maar zoals jullie weten, vind ik dat als je dan toch zondigt, je het beter kan doen met iets dat het écht waard is & zo echt je craving verzadigen, in plaats van semi-gezonde dessertjes waar je eigenlijk geen zin in hebt. En voor deze appelcake, maak ik héél erg graag een uitzondering op de healthy road in 2016.
Dessertjes met fruit vind ik meestal erg zomers, lekker licht en fris. Die smaken dan ook heerlijk bij een zweterige en zwoele avond. Desondanks heb ik deze appelcake “winters” gedoopt voor een reden. Een plakje van deze cake is héérlijk zacht, een beetje klef en zit boordevol appelstukjes. Een stukje luchtige cake die smelt op de tong is dit niet, maar wel juist een héérlijk boterig hartverwarmende, smeuïg en fruitig tussendoortje.
Ik weet dat de meeste appelcakes, appeltaarten of recepten met appel in het algemeen met kaneel gecombineerd worden, een combinatie waar ik zelf helemaal dol op ben. Maar de laatste tijd hoor ik steeds vaker dat toch niet iedereen zo zot is van kaneel, dus bij deze: een kaneel-vrij receptje! Ben jij nu wel de grootste kaneelfanaat? Dan kan je dit kruid natuurlijk toevoegen, vast en zeker heerlijk lekker. Ik voegde bij deze cake zelf ook nog wat vanille-extract en citroenzeste toe, wat de cake een frisse toets gaf die hij toch wel kon gebruiken. Maar of jij dat doet, is helemaal aan jou de keuze.
Ik hou niet van appelcakes die dan maar 2 stukjes appel blijkt te hebben. Daarom aan appelen in dit receptje dan ook zeker geen gebrek! Ik snij de stukjes vrij groot, zodat je ook echt de stukjes appel kan proeven doorheen de hele cake. Heb jij het liever wat fijner? Doe dat dan gerust, je kan de appel zelfs raspen voor een all over appelsmaakje van de cake. De cake blijft trouwens zeker enkele dagen goed, als hij natuurlijk zolang overleeft. Alvast één van mijn persoonlijke favorieten! ;)
Ingrediënten
- 200 gr boter kamertemperatuur
- 200 gr suiker
- 350 gr zelfrijzende bloem
- 4 eieren kamertemperatuur
- 4 appelen in gelijke blokjes
- 200 ml melk
Eventuele toevoegingen
- rasp van 1 citroen optioneel
- 1 tl vanille optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Mix in een grote kom de boter en suiker 3 minuten tot een luchtig geheel met een elektrische mixer. Voeg 1 voor 1 de eieren toe aan het mengsel en meng tot een zeer luchtige massa. Het kan zijn dat het mengsel wat klontert, geen probleem!
- Als je de vanille en citroenzeste wil toevoegen, doe ze dan nu bij het mengsel.
- Voeg ook de melk toe. Het geheel zal erg lopend worden.
- Meng de appelblokjes met 2 eetlepels van de bloem in een aparte kom.*
- Voeg de rest van de bloem toe aan het botermengsel en mix tot net gemengd.
- Voeg de appels toe en zet onder elkaar met een spatel.
- Vet een tulbandvorm (of gewone cakevormen) in met boter en zorg dat het hele bakblik aan de binnenkant met een beetje bloem bedekt is, zodat de cake niet blijft plakken na het bakken.
- Giet het mengsel in de vorm en zet in de oven voor 1 uur tot 1 uur en 15 minuten.
- Prik met een satéprikker in het midden van de cake om te controleren of hij gaat is.
Smakelijk!
Heel lekker en snel klaar.
Ik waardeer je baktips.
Toprecept, werkt perfect (en heel lekker uiteraard ☺️)
Lief!
Super simpel om te maken en zoooooo lekker! Jammie!
Het recept kan zeker ook glutenrvij gemaakt worden. Ik gebruikte glutenvrije zelfrijzende bloem voor mijn mama die glutenintolerant is.
Dankjewel Ellen voor opnieuw een makkelijk, snel en superlekker recept ?
Bedankt alweer voor dit top receptje! Ons huis ruikt heerlijk na het maken van deze appeltaart.
Ohohooo, overheerlijke cake!
Je hebt me kunnen overtuigen om mijn standaard (saaie) 4/4 receptje (met de appels standaard allemaal op de bodem) buiten te zwieren ;-)!