Kennen jullie die mop van het konijn dat naar de bakker ging en worteltaart vroeg? Awel, ik ben hier om jullie te vertellen dat worteltaart helemààl niet vies is, maar juist een van de lekkerste dessertjes die ik al gegeten heb. Hoewel dit natuurlijk meer een wortelcake is dan een ’taart’ per se. Laat je niet afschrikken door de wortelen! Deze cupcakes hebben absoluut geen wortelsmaak, maar zijn heerlijk smeuïg, kruidig en helemaal anders dan wat je al hebt gegeten (in a good way!).
Op menig feestje maakte ik deze wortelcake (of ook vaak in cupcakevorm) en ze werden steevast laaiend enthousiast onthaald. Van alle desserts die ik mijn vrienden al voorschotelde, is dit recept toch wel de winnaar van de publieksprijs! Niet alleen ben je de meest originele bakker van de avond, het recept is zo gemakkelijk dat je het bijna niet zal geloven. Geen boter en suiker mixen voor talloze uren, geen eiwitten opkloppen. Niets van dat. Het enige echte klusje voor dit recept is het raspen van wat wortels, mijn armspieren zijn me dankbaar!
Je kan dit recept zowel in taartvorm als in cupcakevorm maken. Met de hoeveelheden die je hieronder in het recept vind kan je een kleine cake maken of 12 cupcakes. Wil je zo’n indrukwekkende wortelcake maken zoals op mijn foto’s? Verdubbel dan het recept en bak de cake voor 65-70 minuten of als er aan een satéprikker geen nat deeg meer hangt als je hem er in steekt.
Ingrediënten
Voor een grote cake
- 320 gram zelfrijzende bloem + 2 eetlepels
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 100 gram lichtbruine suiker
- 320 gram vers geraspte wortels (ongeveer 3)
- 4 eieren
- 320 ml plantaardige olie
- 1 eetlepel kaneel
- 1 theelepel nootmuskaat optioneel
Voor de topping:
- 160 gram roomkaas (type Philadelphia) op kamertemperatuur
- 100 gram boter op kamertemperatuur
- 500 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanille-extract optioneel
Instructies
Voor de wortelcake:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de wortelen in een kom en meng hier 1 eetlepel bloem onder. Dit zorgt er voor dat de worteltjes mooi verdeeld worden over het deeg.
- Doe de suiker (witte en bruine), olie en eieren in een grote kom. Mix goed door.
- Voeg dan de bloem, kaneel en nootmuskaat toe. Meng met een garde tot de bloem net opgenomen is. Klop niet te veel, dan wordt het deeg taai. Schep er dan de wortelen doorheen.
- Bekleed een lange bakvorm met bakpapier en giet het deeg erin. Strijk de bovenkant mooi glad.
- Bak in de oven voor 55-65 minuten. Check na 55 minuten met een tandenstoker in het midden van de cake of er nog nat deeg aan hangt. Is de tandenstoker droog, dan is de cake klaar.
- Laat de wortelcake afkoelen op een koelrek terwijl je de eenvoudige roomkaastopping maakt.
Voor de topping:
- Meng de roomkaas en boter met elkaar met een garde zodat je een egale massa krijgt.
- Voeg eventueel het vanille-extract toe. Zeef het poedersuiker en voeg ook toe. Is je topping nog wat dik, voeg dan de eetlepel water toe.
- Bestrijk de afgekoelde cake royaal met topping. Smullen maar!
Eet smakelijk!
Kan je maar geen genoeg krijgen van wortelcake? Dan heb ik goed nieuws voor jou! Ik heb ondertussen ook nog een recept gemaakt voor vegan worteltaart, een heerlijk worteltaart havermoutontbijt en gezonde wortelkoekjes.
Een hele lekkere taart, maar ik ga het niet zo snel meer maken omdat er zoveel suiker en olie in zit.
kan dit door iets vervangen worden eigenlijk?
Nee, dan kan je beter op zoek gaan naar een ‘gezond worteltaart recept’, want dat is in dit geval ook totaal niet de bedoeling. :)
Groetjes,
Ellen
Welke boter gebruik je best voor de frosting? Mag dit patisserieboter zijn?
Ja zeker! Gewone of patisserie kan beide! Plantaardige boter kan zelfs ook.
Groetjes,
Ellen
Super lekker!
Klaar in een wip, super leuk om samen met mijn dochter van 3,5 te maken en die frosting is HEERLIJK! De kom werd helemaal schoongelikt ?
Super lekkere cake ! Dank je Ellen.