Kennen jullie die mop van het konijn dat naar de bakker ging en worteltaart vroeg? Awel, ik ben hier om jullie te vertellen dat worteltaart helemààl niet vies is, maar juist een van de lekkerste dessertjes die ik al gegeten heb. Hoewel dit natuurlijk meer een wortelcake is dan een ’taart’ per se. Laat je niet afschrikken door de wortelen! Deze cupcakes hebben absoluut geen wortelsmaak, maar zijn heerlijk smeuïg, kruidig en helemaal anders dan wat je al hebt gegeten (in a good way!).
Op menig feestje maakte ik deze wortelcake (of ook vaak in cupcakevorm) en ze werden steevast laaiend enthousiast onthaald. Van alle desserts die ik mijn vrienden al voorschotelde, is dit recept toch wel de winnaar van de publieksprijs! Niet alleen ben je de meest originele bakker van de avond, het recept is zo gemakkelijk dat je het bijna niet zal geloven. Geen boter en suiker mixen voor talloze uren, geen eiwitten opkloppen. Niets van dat. Het enige echte klusje voor dit recept is het raspen van wat wortels, mijn armspieren zijn me dankbaar!
Je kan dit recept zowel in taartvorm als in cupcakevorm maken. Met de hoeveelheden die je hieronder in het recept vind kan je een kleine cake maken of 12 cupcakes. Wil je zo’n indrukwekkende wortelcake maken zoals op mijn foto’s? Verdubbel dan het recept en bak de cake voor 65-70 minuten of als er aan een satéprikker geen nat deeg meer hangt als je hem er in steekt.
Ingrediënten
Voor een grote cake
- 320 gram zelfrijzende bloem + 2 eetlepels
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 100 gram lichtbruine suiker
- 320 gram vers geraspte wortels (ongeveer 3)
- 4 eieren
- 320 ml plantaardige olie
- 1 eetlepel kaneel
- 1 theelepel nootmuskaat optioneel
Voor de topping:
- 160 gram roomkaas (type Philadelphia) op kamertemperatuur
- 100 gram boter op kamertemperatuur
- 500 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanille-extract optioneel
Instructies
Voor de wortelcake:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de wortelen in een kom en meng hier 1 eetlepel bloem onder. Dit zorgt er voor dat de worteltjes mooi verdeeld worden over het deeg.
- Doe de suiker (witte en bruine), olie en eieren in een grote kom. Mix goed door.
- Voeg dan de bloem, kaneel en nootmuskaat toe. Meng met een garde tot de bloem net opgenomen is. Klop niet te veel, dan wordt het deeg taai. Schep er dan de wortelen doorheen.
- Bekleed een lange bakvorm met bakpapier en giet het deeg erin. Strijk de bovenkant mooi glad.
- Bak in de oven voor 55-65 minuten. Check na 55 minuten met een tandenstoker in het midden van de cake of er nog nat deeg aan hangt. Is de tandenstoker droog, dan is de cake klaar.
- Laat de wortelcake afkoelen op een koelrek terwijl je de eenvoudige roomkaastopping maakt.
Voor de topping:
- Meng de roomkaas en boter met elkaar met een garde zodat je een egale massa krijgt.
- Voeg eventueel het vanille-extract toe. Zeef het poedersuiker en voeg ook toe. Is je topping nog wat dik, voeg dan de eetlepel water toe.
- Bestrijk de afgekoelde cake royaal met topping. Smullen maar!
Eet smakelijk!
Kan je maar geen genoeg krijgen van wortelcake? Dan heb ik goed nieuws voor jou! Ik heb ondertussen ook nog een recept gemaakt voor vegan worteltaart, een heerlijk worteltaart havermoutontbijt en gezonde wortelkoekjes.
Top recept !
Net gemaakt en de smaak is helemaal anders dan verwacht. Je kan niet geloven dat het zo lekker is. De wortelen lijken wel gekarameliseerd. Dit gaan we nog vaker maker.
Net gemaakt en de smaak is helemaal anders dan verwacht. Je kan niet geloven dat het zo lekker is. De wortelen lijken wel gekarameliseerd. Dit gaan we nog vaker maker.
Hoi Nienke,
Dat is erg jammer om te horen. Het is inderdaad een rijkelijk dessertje, maar normaal gezien is het deeg van de cake enorm luchtig en smaakt het ook niet overdreven zoet na het bakken.
Om een antwoord te kunnen geven op wat er fout gelopen zou kunnen zijn, zou ik eigenlijk moeten kunnen meekijken maar een aantal dingen waar ik aan denk:
– het te lang mixen van het deeg waardoor de luchtigheid verdwijnt
– Het gebruiken voor geraspte wortelen die te weinig vocht bevatten
– Zelfrijzende bloem of bakpoeder die niet meer goed is (heeft maar een beperkte houdbaarheid)
– De oventemperatuur die niet helemaal correct is.
– Een andere bakvorm waardoor de baktijd verschilt van die in het recept.
Veel voorkomende problemen met bakken schreef ik ook uit in een blogpost: https://www.kokerellen.be/waarom-mislukt-mijn-cake/
Zou het een van deze kunnen zijn? Of zijn er nog andere aanpassingen die je hebt doorgevoerd aan het recept? Ik help je uiteraard graag bij het maken van wél een overheerlijke wortelcake.
Mocht de cake te zoet zijn voor je, dan kan ik je misschien wel verlekkeren met de gebakken worteltaart havermout: https://www.kokerellen.be/havermout-uit-de-oven/ of deze wortelkoekjes: https://www.kokerellen.be/gezonde-wortel-koekjes/
Veel liefs,
Ellen
Tijdens het maken dacht ik wat veel van alles, bloem en suiker en het was ook heel zwaar en mierzoet. Ik heb het verdeeld over 2 cakeblikken en het werd keihard. Ben zo benieuwd wat ik fout heb gedaan, ik heb helaas alles weg moeten gooien.