Yoghurt, ik ben zeker niet de enige die er dol op is. Ik eet het dagelijks, vaak bij mijn ontbijt, maar evengoed als tussendoortje of verwerkt in een hartige bereiding of dessert. Ondanks dat yoghurt een eeuwenoud product is, blijft het populair en ontzettend veelzijdig. Daarom zet ik dit top ingrediënt graag voor jullie in de kijker en beantwoorden we een paar prangende yoghurt vragen. Voor meer informatie kan je ook terecht op de website van de Vlaamse overheid: allesoverzuivel.be.
Veelgestelde vragen over yoghurt
Is yoghurt gezond?
Een voedingsmiddel op zich kan niet gezond of ongezond zijn, maar kan wel bijdragen aan een gezond voedingspatroon. Yoghurt bevat een heleboel voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan een gezonde levensstijl en eetpatroon. Magere yoghurt heeft een lager vetgehalte dan volle of yoghurt op Griekse wijze, beide kunnen uitstekend passen in je dagelijks voedingspatroon, naargelang jouw wensen. Yoghurt is gekend om te helpen bij de spijsvertering, maar is ook rijk aan calcium, een mineraal dat essentieel is voor sterke botten en tanden. Yoghurt bevat van nature probiotica, die bijdragen aan een gezonde darmflora.
Is yoghurt makkelijk verteerbaar?
Vooral bij mensen die het natuurlijke melksuiker (lactose) in melk minder goed verdragen, is yoghurt een betere keuze. Yoghurt bevat yoghurtbacteriën die helpen bij de vertering of de afbraak van lactose in glucose en galactose. Hierdoor is yoghurt beter verteerbaar dan melk. Veel mensen met lactose-intolerantie kunnen yoghurt zonder problemen eten, terwijl melk vaak klachten veroorzaakt.
Wat is het verschil tussen Griekse yoghurt en volle yoghurt?
Griekse yoghurt verschilt van gewone yoghurt doordat het na de fermentatie wordt uitgelekt om een deel van de wei te verwijderen, waardoor het dikker en romiger is. Dit proces concentreert de voedingsstoffen, waardoor Griekse yoghurt vaak meer eiwitten en minder koolhydraten bevat dan gewone yoghurt. De textuur van Griekse yoghurt is stevig en fluweelzacht, terwijl gewone yoghurt gladder en vloeibaarder is. Bovendien heeft Griekse yoghurt een iets mildere smaak door het verwijderen van de wei, terwijl gewone yoghurt vaak een meer uitgesproken zure smaak heeft.
En wat met Griekse yoghurt en yoghurt in Griekse stijl?
Echte Griekse yoghurt wordt op een specifieke manier geproduceerd in Griekenland en mag alleen dan zo worden genoemd. Wanneer yoghurt op een vergelijkbare wijze wordt gemaakt, maar niet in Griekenland, spreken we van yoghurt in Griekse stijl. Deze lijkt meer op gewone yoghurt. De belangrijkste verschillen tussen Griekse yoghurt en yoghurt in Griekse stijl zitten in de voedingswaarden. Griekse yoghurt bevat meer eiwitten, minder lactose en een hoger vetgehalte. Daarnaast is de textuur van Griekse yoghurt dikker dan die van yoghurt in Griekse stijl.
Wat is het verschil tussen yoghurt en plattekaas of kwark?
Yoghurt en kwark verschillen in textuur, smaak en bereiding. Yoghurt heeft een gladde, romige textuur en een milde tot zure smaak, afhankelijk van de fermentatietijd en gebruikte bacterieculturen. Het wordt gemaakt door melk te fermenteren met bacteriën die lactose omzetten in melkzuur.
Plattekaas (BE) of kwark (NL) is dikker en steviger, vaak licht korrelig, en heeft een mildere, subtiele melksmaak. Het wordt gemaakt door melk te laten fermenteren en stremmen met melkzuurbacteriën en stremsel, waarna de wrongel van de wei wordt gescheiden. Hierdoor is kwark dikker dan yoghurt. Plattekaas wordt dus op een andere manier gemaakt dan yoghurt.
Hoe zit het met de klimaatvoetafdruk?
De klimaatvoetafdruk van Vlaamse melk is een van de laagste ter wereld met maar 0,99 kg CO2-uitstoot per liter. Dit is maar liefst een daling met 24% in het laatste decennium. Deze aanzienlijke vermindering toont aan hoe de zuivelsector zich inspant om de milieueffecten van melkproductie te minimaliseren. Volgens het Instituut voor Landbouw, Visserij- en voedingsonderzoek (ILVO) is dit lager dan de score van alle andere melkproducerende landen. Dit lage cijfer is te danken aan efficiënte productiemethoden en duurzame praktijken die in Vlaanderen worden toegepast.
De Vlaamse melkveehouders investeren in technologieën en methoden om hun ecologische voetafdruk te verminderen. De helft produceert bijvoorbeeld zelf eigen duurzame energie. Dit omvat het gebruik van duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen en windmolens en het verbeteren van de efficiëntie van voer en watergebruik.
Is 125g yoghurt gezond om elke dag te eten?
De Belgische Hoge Gezondheidsraad raadt een inname aan tussen 250 tot 500 ml zuivel per dag. Dit komt overeen met ongeveer drie porties zuivel per dag: bijvoorbeeld 1 potje (125 g) yoghurt, een glas melk van 150 ml én een sneetje kaas van ongeveer 30 gram. Het is belangrijk om een gevarieerd zuivelpatroon te volgen om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.
Zelf yoghurt maken
Je kan thuis zelf yoghurt maken. Wat je daarvoor nodig hebt is yoghurt en volle melk. Verwarm 1 liter volle melk tot net onder het kookpunt (rond 85°C) en laat het daarna afkoelen tot ongeveer 45°C. Meng vervolgens 2 eetlepels yoghurt met levende culturen door de afgekoelde melk. Giet het mengsel in een schone kom of pot, dek af en houd het 6-12 uur warm bij een temperatuur van ongeveer 40-45°C (bijvoorbeeld in een yoghurtmaker of een oven met alleen het licht aan). Zodra de yoghurt de gewenste dikte en smaak heeft bereikt, plaats je het in de koelkast om verder te laten opstijven. Je hebt nu zelfgemaakte yoghurt!
Yoghurt inspiratie om te koken
Yoghurt is enorm veelzijdig om in de keuken te gebruiken. Ga voor een goedgevulde yoghurtbowl met toppings als ontbijt, maak er een heerlijke dip mee zoals tzaziki of gebruik het als topper voor een Indische curry. Dankzij zijn romige karakter en zachte textuur zijn de mogelijkheden eindeloos. Ik deel een paar van mijn favoriete recepten met yoghurt:
Ontbijt
Yoghurt is een fantastische keuze voor een voedzaam en smaakvol ontbijt. Van luchtige pannenkoeken tot smeuïge muffins en zelfs een verrassende shakshuka: met yoghurt creëer je een perfecte balans tussen romig en fris om je dag energiek te beginnen. Ontdek hieronder een aantal heerlijke ontbijtideeën met yoghurt die je zeker eens moet proberen.
- Pannenkoeken met Griekse yoghurt
- Yoghurt muffins met blauwe bessen
- Gebakken perziken met yoghurt
- Snelle shakshuka in een pan
Lunch & hapjes
Yoghurt biedt ook talloze mogelijkheden voor een smakelijke lunch of een lichte snack. Of je nu zin hebt in zelfgemaakt naanbrood, een knapperige aardappelsalade, of een verfrissende worteldip, deze recepten laten zien hoe yoghurt je lunch naar een hoger niveau kan tillen. Laat je inspireren door deze verrukkelijke gerechten!
- zelf naanbrood maken
- gezonde aardappelsalade
- knolseldersalade met appel
- Broodje tonijn met avocado
- Kruidige worteldip met komijn
Dinner & dessert
Yoghurt komt ook goed tot zijn recht in diner- en dessertrecepten. Van een romige mac & cheese tot een verfrissende yoghurtijs met rood fruit, yoghurt voegt een heerlijke romigheid toe die zowel in hartige als zoete gerechten past. Probeer deze recepten uit en ontdek hoe yoghurt je diner of dessert net dat beetje extra kan geven.
- eenpotspasta mac & cheese
- pita met veggie shoarma
- parelcouscous met gegrilde aubergine en yoghurtsaus
- yoghurt repen met blauwe bessen
- yoghurtijs met rood fruit
Dit artikel over ‘Is Yoghurt gezond?’ kwam tot stand in samenwerking met allesoverzuivel.be.
Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs de ideeën of meningen van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) weer. Noch de Europese Unie, noch de steunverlenende autoriteit kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.
Dank voor de info. Hoe past skyr in dit lijstje?
Groetjes
Annemie
Dankjewel Annemie!
Ik heb even gesnuisterd en zonder te technisch te worden : Skyr verschilt van traditionele yoghurt doordat het veel dikker en romiger is, omdat het driemaal zoveel melk bevat. Het heeft een hoger eiwitgehalte en een lager vetgehalte dan gewone yoghurt. Skyr wordt ook gekweekt met specifieke bacteriën, wat bijdraagt aan zijn unieke, milde smaak en textuur.
Dankzij de goede uitleg is het makkelijker te kiezen in het grote aanbod. Ook leuk zijn de links naar de recepten .☺️
Dit was heel interessant om te lezen. Bedankt!
Met plezier Barbara!