4.76 van 81 beoordelingen

Zachte speculaas

Zachte speculaas. Zo lekker en zo simpel om te maken. De Sint is blijkbaar in Nederland al aangekomen en zal binnenkort ook bij ons zijn intrede doen. En hoewel ik de cadeautjes als kind natuurlijk het allerleukste vond, kijk ik nu misschien toch wel het meeste uit naar alle lekkere speculaasjes die verkocht worden in deze periode. En dan bedoel ik zéker die grote speculaasbrokken die krokant zijn van buiten, maar heerlijk zacht van binnen. Maar wist je dat je zachte speculaas even gemakkelijk zelf kan maken? Ik laat je vandaag zien hoe!

Dikke speculaas zelf maken

Kom je uitgeregend thuis van het werk met de fiets? Heb je een uur staan wandelen en zijn je tenen helemaal bevrozen? Of heb je gewoon zin om jezelf eens te verwennen met een dessert? Zet dan een tasje thee (of chocomelk) klaar en maak deze héérlijke zachte speculaas. Niet alleen zal heel je huis gevuld worden met een heerlijke speculaasgeur, maar een stukje van deze lekkernij en je zal meteen bekomen. Gelukkig heb je niet meer nodig voor dit recept voor zachte speculaas dan een handvol ingrediënten en een kom met houten lepel.

Speculaas recept met zachte textuur

Een knapperige buitenkant met een zachte binnenkant vraagt om de juiste baktechniek. Een van de belangrijkste tips is om de baktijd goed in de gaten te houden. Speculaas die te lang in de oven blijft, wordt knapperiger dan gewenst. We bakken de speculaas op hoge temperatuur zodat de buitenkant mooi krokant wordt, maar de binnenkant zacht blijft. Het is dus wel belangrijk dat je de speculaas op tijd uit de oven haalt. Hou je baksel in de gaten en vanaf dat de bovenkant helemaal gaar is, kan je de speculaas uit de oven halen.

Verder speelt de bakvorm een rol. Aluminium of metalen bakvormen helpen de speculaas gelijkmatig te garen en zorgen voor een mooie, lichte knapperigheid. Ik gebruikte zelf ook een emaillen bakvorm (want dat is mooi), maar kreeg een veel droger resultaat. Ook een glazen ovenschaal zal minder goede resultaten geven, dus hou dan zeker je baksel goed in de gaten. Een bakplaat bekleed met bakpapier kan ook prima werken voor een iets grotere, losse speculaasbrok.

Bewaar je zachte speculaas op de juiste manier

Zelfgemaakte speculaas blijft nog enkele dagen lekker zacht en vers als je hem op de juiste manier bewaart. Zodra de speculaas is afgekoeld, kun je hem het beste in een luchtdichte doos bewaren. Voeg eventueel een stukje appel of een sneetje brood toe in de doos om de vochtigheid te behouden; dit helpt de speculaas zacht te houden zonder dat hij uitdroogt. Let er wel op om deze na een paar dagen te vervangen om schimmel te voorkomen. Met deze bewaartip geniet je nog langer van je zachte speculaas!

Zachte speculaas

Zachte speculaas is, in tegenstelling, tot wat ik dacht, even gemakkelijk en snel te maken dan elk ander koekje of cakeje. Het enige wat een beetje verandert zijn de verhoudingen. Ik hou van een speculaas die een krokante buitenkant heeft, maar nog heerlijk zacht en luchtig is aan de binnenkant. Hou je bijvoorbeeld meer van een dikkere, compactere (en nog een beetje deeg-achtige) speculaas, gebruik dan geen zelfrijzend maar gewoon bakmeel en klaar is kees!

Zachte speculaas recept, een paar tips

  • Bak je speculaas niet te lang. Des te langer, des te krokanter wordt hij.
  • Meng je ingrediënten, voornamelijk de bloem maar net tot alles onder elkaar gezet is. Zo blijft de zachte speculaas lekker smeuïg en wordt hij niet droog.
  • Gebruik een metalen of aluminum bakvorm voor het gelijkmatig bakken.
  • Gebruik – voor jou – lekkere speculaaskruiden. De verhoudingen wisselen al eens, dus kies eentje die je zelf lekker vindt.

Zachte speculaas

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:25 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:05 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:20 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

4.76 van 81 beoordelingen
12 stukken

Ingrediënten

  • 200 g donkere basterdsuiker
  • 100 g boter kamertemperatuur
  • 250 g zelfrijzende bloem*
  • 2 eieren
  • 2 tl speculaaskruiden*

Instructies voor de zachte speculaas

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Neem een ovenschaal (ik nam een browniebakvorm) en beboter rondom en bedek de onderkant met bakpapier.
  • Meng de suiker met de boter in een kom.
  • Voeg de eieren één voor één toe tot ze helemaal opgenomen zijn.
  • Voeg dan de bloem en speculaaskruiden toe en meng tot alles goed is opgenomen, niet verder.
  • Doe het deeg in de ovenschaal en zet in de oven voor 18-20 minuten of tot als je met een tandenstoker prikt, hij droog uit het deeg komt.
  • Laat afkoelen in de vorm alvorens te snijden.
*gewone tarwebloem als je liever een wat platter, meer deeg-ige speculaas hebt. **Speculaaskruiden kan je in deze periode van het jaar in de supermarkt vinden, maar wil je het niet gebruiken, voeg dan wat kaneel, nootmuskaat en gemberpoeder toe.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Eet smakelijk! X Ellen

Nog op zoek naar meer dessertinspiratie? Geen probleem, I’ve got you! Op de dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Zachte speculaas

Nog goesting?

speculaas rolletjes
Zoete ontbijt
00:30

Speculaas rolletjes

zwarte bonen brownies
Dessert
00:40

Zwarte bonen brownies

gebakken appels
Ontbijt
00:45

Gebakken appels met granola crunch

blondies
Koekjes
00:35

Blondies met amandel en frambozen (suikervrij)

chocolate chip cookies
Koekjes
00:19

De beste Chocolate chip cookies ever!

pindakaaskoekjes
Koekjes
00:35

Pindakaaskoekjes

confituurkoekjes
Koekjes
00:25

Confituurkoekjes

koekjes met witte chocolade
Koekjes
00:25

Witte chocoladekoekjes met veenbessen