Zachte speculaas. Zo lekker en zo simpel om te maken. De Sint is blijkbaar in Nederland al aangekomen en zal binnenkort ook bij ons zijn intrede doen. En hoewel ik de cadeautjes als kind natuurlijk het allerleukste vond, kijk ik nu misschien toch wel het meeste uit naar alle lekkere speculaasjes die verkocht worden in deze periode. En dan bedoel ik zéker die grote speculaasbrokken die krokant zijn van buiten, maar heerlijk zacht van binnen. Maar wist je dat je zachte speculaas even gemakkelijk zelf kan maken? Ik laat je vandaag zien hoe!
Zachte speculaas zelf maken
Kom je uitgeregend thuis van het werk met de fiets? Heb je een uur staan wandelen en zijn je tenen helemaal bevrozen? Of heb je gewoon zin om jezelf eens te verwennen met een dessert? Zet dan een tasje thee (of chocomelk) klaar en maak deze héérlijke zachte speculaas. Niet alleen zal heel je huis gevuld worden met een heerlijke speculaasgeur, maar een stukje van deze lekkernij en je zal meteen bekomen. Gelukkig heb je niet meer nodig voor dit recept voor zachte speculaas dan een handvol ingrediënten en een kom met houten lepel.
Zachte speculaas is, in tegenstelling, tot wat ik dacht, even gemakkelijk en snel te maken dan elk ander koekje of cakeje. Het enige wat een beetje verandert zijn de verhoudingen. Ik hou van een speculaas die een krokante buitenkant heeft, maar nog heerlijk zacht en luchtig is aan de binnenkant. Hou je bijvoorbeeld meer van een dikkere, compactere (en nog een beetje deeg-achtige) speculaas, gebruik dan geen zelfrijzend maar gewoon bakmeel en klaar is kees!
Zachte speculaas recept, een paar tips
- Bak je speculaas niet te lang. Des te langer, des te krokanter wordt hij.
- Meng je ingrediënten, voornamelijk de bloem maar net tot alles onder elkaar gezet is. Zo blijft de zachte speculaas lekker smeuïg en wordt hij niet droog.
- Gebruik een metalen of aluminum bakvorm voor het gelijkmatig bakken.
- Gebruik – voor jou – lekkere speculaaskruiden. De verhoudingen wisselen al eens, dus kies eentje die je zelf lekker vindt.
Ingrediënten
- 200 g donkere basterdsuiker
- 100 g boter kamertemperatuur
- 250 g zelfrijzende bloem*
- 2 eieren
- 2 tl speculaaskruiden*
Instructies voor de zachte speculaas
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Neem een ovenschaal (ik nam een browniebakvorm) en beboter rondom en bedek de onderkant met bakpapier.
- Meng de suiker met de boter in een kom.
- Voeg de eieren één voor één toe tot ze helemaal opgenomen zijn.
- Voeg dan de bloem en speculaaskruiden toe en meng tot alles goed is opgenomen, niet verder.
- Doe het deeg in de ovenschaal en zet in de oven voor 18-20 minuten of tot als je met een tandenstoker prikt, hij droog uit het deeg komt.
- Laat afkoelen in de vorm alvorens te snijden.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer dessertinspiratie? Geen probleem, I’ve got you! Op de dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Heerlijk recept! Ik heb de koek als basis voor een taart gebruikt, met slagroom, peren, karamel en nougatine: fantastisch!
Daar gaat toch veel te veel boter in, bij mij kwam de koek helemaal uitgelopen uit de oven en helemaal hard, qua smaak wel top maar hij zou wel eetbaar mogen zijn…
Dag Mieke,
Hoe bedoel je uitgelopen? je doet het deeg toch in een bakvorm?
En wat bedoel je eetbaar? Hij is lekker qua smaak dus sowieso eetbaar? :)
Groetjes,
Ellen
Heerlijk recept! Ik heb de koek als basis voor een taart gebruikt, met slagroom, peren, karamel en nougatine: fantastisch!
Amai klinkt als een HEERLIJKE aanvulling. 😍.
Dank voor je reactie!
Waarschijnlijk deed ik iets verkeerd want mijn speculoos valt jelemaal uit elkaar. Hij kleefde ook heeeeeel erg en kreeg hem bijna niet in de vorm. Had een fotookes willen posten, maar dat gaat ook niet.
Hoi Patricia,
Jammer, er zal inderdaad iets fouts gegaan zijn tijdens het maken?
Je kan altijd de video die op deze pagina staat bekijken om na te gaan of het deeg dezelfde textuur heeft.
Groetjes,
Ellen
Is die temperatuur 200 graden niet wat hoog
Hi Martha,
Zoals je kan zien aan de vele reacties en ratings lijkt me 200° toch in orde voor deze speculaas. Maar sommige ovens staan wat warmer dan anderen, dus als je het gevoel hebt dat dat voor jou oven te warm gaat zijn verlaag gerust de temperatuur. :)
Groetjes,
Ellen
Vandaag deze speculaas als traktatie voor collega’s gemaakt. Een schot in de roos! Iedereen was super enthousiast, de speculaas was op voor de lunch.. 4 nieuwe “Kokerellen-fans” gemaakt en doorverwezen naar de website.
Dit recept voor speculaas is dus een succes-recept!