Zelf snelle bami goreng maken? Kan dat? Ja, hoor! Het is écht heel erg gemakkelijk. Bami goreng, ook wel gebakken noedels genoemd, is een van de populairste afhaalgerechten bij de Chinees. Ik weet zeker dat het bij ons steevast op het afhaallijstje komt. Maar helaas worden de noedels in een ruime portie olie gebakken en is er van groenten bij de meeste zaken amper sprake. Wil je dus op een meer verantwoorde manier van gebakken noedels genieten? Maak ze dan gewoon zelf. Heerlijk, gemakkelijk en een heel stuk gezonder. Je hoeft er bovendien je huis niet meer voor verlaten, wat op koude dagen toch ook altijd wel fijn is. Nietwaar?
Gebakken noedels kan je op talrijke manieren maken, dus dit recept voor snelle bami goreng is maar een startpunt. Hou je van andere groenten, stukjes vlees of mist er voor jou nog iets? Laat dan je culinaire creativiteit de vrije loop en gebruik dit recept als een basis. Voor mij hoeft het persoonlijk niet meer dan dit te zijn. Krokant gebakken prei en worteltjes vormen de basis (ik had nog spinazie liggen die slecht ging worden dus dat deed ik er ook bij), een roereitje en wat baconreepjes erbij, de noedels toevoegen en dan rest ons enkel nog om de saus te maken. Die kon niet simpeler, het is namelijk gewoon ketjap manis. Heb je er al van gehoord? Misschien heb je het al wel in de koelkast staan! Ketjap manis is een saus op basis van soja die verrijkt is met palmsuiker en/of melasse. Daardoor is de saus een stuk dikker dan klassieke sojasaus en hebben we enkel dit ingrediënt nodig om onze noedels op smaak te brengen.
Ingrediënten
- 250 g eiernoedels
- 2 stronken prei
- 4 wortels
- 2 eieren
- 150 g spekblokjes
- 3 el ketjap manis
- gebakken uitjes optioneel
Instructies
- Schil de wortelen, snij ze doormidden en in fijne halve maantjes.
- Snij de prei doormidden en spoel schoon. Snij in halve ringen.
- Zet een wok op hoog vuur en bak hierin het spek krokant (extra olie is niet nodig).
- Kook ondertussen een noedels in een pot met water. Giet af zodra ze gaar zijn en spoel even onder koud water.
- Voeg de wortelen en prei toe en bak voor 4-5 minuten tot de groenten beetgaar zijn.
- Schuif de groenten naar een zijde van de wok en breek de twee eieren in het vrije gedeelte. Roer tot een roerei met een houten lepel en meng dan onder de groenten.
- Voeg ook de noedels toe, samen met de ketjap manis en bak ze voor ongeveer 3-4 minuten. Kruid naar smaak af met peper en zout.
- Serveer de noedels met wat gebakken uitjes bovenop.
Smakelijk!
lekker, eenvoudig en je kan er zoveel groenten in kwijt als je wil. Super om restjes te verwerken.